G4Media.ro

Descoperirea unor zăcăminte uriașe de petrol ar putea transforma Guyana într-un „Qatar…

Descoperirea unor zăcăminte uriașe de petrol ar putea transforma Guyana într-un „Qatar sud-american.” De ce țara nu e pregatită pentru noua bogație

Descoperirea a două noi zăcăminte de petrol în apropierea coastelor Guyanei, anunțată săptămâna trecută de către compania americană ExxonMobile, ar putea transforma țara sud-americană într-una dintre cele mai bogate de pe glob, similară unui petro-stat precum Qatarul. Potrivit estimărilor, Guyana ar putea încasa între 5 și 10 miliarde de dolari anual pentru petrolul extras de pe teritoriul său și va deveni rivala Venezuelei în ceea ce privește cantitatea de petrol produsă.

Mai mulți experți avertizează însă că micul stat din America Latină riscă „să nu fie pregătit” pentru bogăția preconizată, iar faptul că situația politică din țară este una incertă nu va face altceva decât să complice lucrurile. În plus, analiștii cred că descoperirea petrolului ce aparține Guyanei va influenta dinamica geo-strategică a regiunii, mai ales în condițiile în care regimul socialistului Nicolas Maduro din Venezuela vecină – unul dintre principalii producători mondiali de petrol – se clatină serios.

Miercurea trecută, ExxonMobil a anunțat descoperirea a două mari zăcăminte de petrol în largul coastelor Guyanei, într-o regiune aflată la aproximativ 195 de km de capitala Georgetown. Descoperirile au fost făcute la puțurile Tilapia-1 și Haimara-1 în ceea ce se numește Stabroek Block – o regiune care este considerată în prezent drept una dintre cele mai bogate zone petroliere din America Latină și de pe glob.

„Ne așteptăm ca această regiune să progreseze, devenind un important centru de dezvoltare care să ofere o valoare substanțială Guyanei, partenerilor noștri și companiei ExxonMobil,” a declarat președintele ExxonMobil Exploration Company, Steve Greenlee.

În ultima perioadă, companiile care exploatează Stabroek Block au reușit să descopere din ce în ce mai mult petrol. ExxonMobil, alături de partenerii săi, Hess Corporation din Statele Unite și CNOOC Ltd. din China, a anunțat în iulie 2018 că în regiune există mai mult petrol decât se anticipase. Compania americană a vorbit vara trecută de 4 miliarde de barili – una dintre cele mai mari descoperiri de petrol din ultimul deceniu.

Descoperirile recente anunțate de Exxon la puțurile Tilapia-1 și Haimara-1 fac ca numărul total de zăcăminte descoperite în Stabroek Block să ajungă la 12, ceea ce a dus la o estimare uriașă, de peste 5 miliarde de barili de petrol, ce pot fi extrași din regiune. Exploatarea zăcămintelor din zonă va începe rapid. Compania americană preconizează că va produce circa 120.000 barili pe zi până în 2020, anticipând că, până în 2025, va reuși să extragă peste 750.000 barili de petrol pe zi. Acest lucru ar face ca Guyana, care în prezent nu extrage deloc petrol, să producă în 5 ani mai mult decât o face acum Venezuela, care este membră OPEC.

Producția potențială uriașă din Guyana vine în contextul în care producția din Venezuela, țară cu care se învecinează în vest, a scăzut dramatic, pe fondul unei crize economice profunde și a sancțiunilor recente impuse de Statele Unite, care vizează sectorul petrolier al țării. În ultimii trei ani, producția Venezuelei a scăzut cu aproape 50% , potrivit datelor compilate de Bloomberg. Dacă sancțiunile obligă companiile petroliere din SUA să-și lichideze afacerile în țara latino-americană, producția ar putea scădea chiar la 600.000 de barili pe zi, potrivit Rapidan Energy Group.

Președintele Nicolas Maduro, aflat sub o presiune uriașă ca să demisioneze din fruntea țării, a avertizat că ar putea să împiedice ExxonMobil să exploateze zăcămintele aflate în largul coastelor Guyanei, dar încă nu este clar cum ar putea să facă acest lucru. Cert este un lucru: descoperirea petrolului ce aparține Guyanei va influenta semnificativ situația politica, economica și strategica din zonă, mai ales în contextul în care criza din Venezuela se prelungește, iar înlăturarea lui Maduro de la putere si preluarea conducerii de către opoziția democrată se amână.

Efectele pentru Guyana

Descoperirea zăcămintelor de petrol va avea, cred analiștii, efecte semnificative pentru Guyana, care este una dintre cele mai sărace țări din America de Sud. Având o populație de aproximativ 780.000 de locuitori și fiind singură țara de pe continent unde engleza este limba oficială, experții se așteaptă ca Guyana să beneficieze la scară mare de creșterea dramatică a producției de petrol extras din largul coastelor sale. De fapt, multe voci prezic că țara săracă va deveni una dintre cele mai bogate din lume și următorul petro-stat, similar Qatarului.

„Aceasta continuă să fie o veste pozitivă pentru oamenii din Republica Cooperativă Guyana, dar substanța reală a acestor descoperiri va veni atunci când toți guyanezii vor putea beneficia de aceste descoperiri, fie direct, fie indirect,” a declarat Mark Bynoe, directorul Departamentului de Energie din Guyana.

Analiștii au calculat de exemplu că, dacă petrolul se vinde în acest moment la 60 de dolari pe baril, iar profiturile vor fi împărțite aproximativ în mod egal între Exxon și Guyana, națiunea din America de Sud ar obține venituri de peste 5 miliarde de dolari anual. Dacă producția va ajunge la 1 milion de barili pe zi, Guyana va ajunge să încaseze circa 10 miliarde de dolari pe an.

Riscuri

Cu toate acestea, nu puține sunt vocile care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Guyana este complet nepregătită pentru bogăția care o așteaptă. Fosta colonie britanică a suferit recent turbulențe politice. În decembrie trecut, Parlamentul din Georgetown a înlăturat guvernul președintelui David Granger, în urmă unei moțiuni de cenzură. Acest lucru ar fi trebuit să ducă la organizarea de alegeri anticipate în trei luni, dar guvernul a contestat mișcarea la tribunal.

„Nu există nicio șansă că avalanșa de bani să fie gestionată în mod corespunzător,” a declarat Amy Myers Jaffe, directorul securității energetice la Consiliul pentru Relații Externe, un think-tank american de politică externă. „Luați această țară săracă și o transformați în Qatar în trei ani.” Riscurile ca haosul, corupția și chiar conflicte armate să izbucnească în Guyana sunt de aceea foarte mari.

Experți citați de Axios au afirmat că țara din America de Sud pare a fi complet nepregătită pentru a gestiona profiturile uriașe care vor veni. Și nu este vorba doar de turbulențele politice de la Georgetown, care fac ca oficialii să nu aibă un plan de a gestiona și a distribui banii, astfel încât de ei să beneficieze întreaga populație. Nu există niciun plan de începere a construcției și renovării infrastructurii, a drumurilor și rețelelor de comunicație.

În plus, experții afirmă că contractul de explorare și producție cu ExxonMobil favorizează în mare măsură compania americană. Acest lucru va face ca nemulțumirile politice să continue să afecteze țara din America Latină, unde nu sunt excluse presiuni publice pentru ca contractul să fie renegociat.

Situația în Guyana este așadar confuză. Puțini sunt cei care înțeleg semnificația reală a transformării, aproape peste noapte, a unei țări sărace într-un producător major de petrol. Iar situația a fost descrisă cel mai bine de Riyad Insanally, ambasadorul țării sud-americane la Washington, care a declarat pentru Axios: „Sunt oameni entuziasmați, oameni care sunt îngrijorați și oameni care cred că petrolul trebuie evitat cu totul, ca un blestem.”

Surse: Exxon Mobil, Axios, The Daily Caller, Bloomberg
Foto: Sondă offshore ExxonMobil

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Lasă că are cine să-i pregătească „pentru a gestiona profiturile uriașe care vor veni”, la fel ca pe orice stat „nepregătit” !

    • Oare ne spune trolul liță „cine are să-i pregătească”? Că se presupune că știe, i-au zis stăpânii lui din cartelul mafiot PSD-ALDE, foarte bine informați. Sau nu știe și vorbește aiurea, ca de fiecare dată? L-au pus interlopii să le dea fâsâite? Proști sunt postacii ăștia gen liță dar mai idioți sunt ăia de-i pun să scrie, dacă își închipuie că oamenii sunt așa naivi, mai ales pe site-ul ăsta.

  2. Nici o problema. Au sa descopere americanii ca nu prea au democratie si au sa vina sa o instaureze cum se pricep ei mai bine.