G4Media.ro

Descoperirea unui cap de lut rar, vechi de 2.000 de ani, dezvăluie…

Sursa foto: James Dobson/National Trust Images

Descoperirea unui cap de lut rar, vechi de 2.000 de ani, dezvăluie o așezare romană în Anglia necunoscută până acum

Arheologii au scos la iveală un cap de lut vechi de 2.000 de ani, care a aparținut unei statui romane a zeului Mercur, relatează CNN.

Artefactul rar, descoperit într-un sit arheologic din Smallhythe Place, în Kent, Anglia, oferă dovezi ale unei așezări romane necunoscute anterior, care a fost folosită între secolele I și III, potrivit unui comunicat de presă al National Trust, o organizație de caritate pentru conservare.

Statuile zeilor romani făceau parte din viața de zi cu zi în Britania romană. Atât elita, cât și cetățenii obișnuiți ar fi venerat statuetele în casele lor – sau le-ar fi lăsat în temple sau în alte locuri ca ofrandă sau cadou pentru zeul în cauză.

Mercur era zeul roman al artelor frumoase, al comerțului și al succesului financiar. Acest Mercur recent descoperit a fost realizat dint-o argilă albă fină folosită la fabricarea pipelor de tutun, iar exemplarele sunt extrem de rare, mai puțin de 10 fiind descoperite până acum în Marea Britanie romană. Statuile lui Mercur erau confecționate adesea din metal, potrivit comunicatului.

„Descoperirile ca aceasta de la Smallhythe oferă o perspectivă extrem de valoroasă asupra credințelor și practicilor religioase ale populațiilor mixte din punct de vedere cultural din provinciile romane”, a declarat în comunicat Dr. Matthew Fittock, expert în figuri ceramice din Marea Britanie romană.

Această statuie completă l-ar fi reprezentat probabil pe Mercur în picioare, fie acoperit cu o mantie scurtă, fie dezbrăcat, și ținând în mână un baston cu doi șerpi împletiți, potrivit National Trust.

Capul lui Mercur, împreună cu alte descoperiri din săpături, va fi expus începând cu 28 februarie la Smallhythe Place, care a fost unul dintre cele mai importante centre de construcții navale din Anglia medievală din secolul al XIII-lea până la mijlocul secolului al XVI-lea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...