
Deșeurile din ruinele unui complex industrial construit în Albania pe vremea dictaturii lui Enver Hoxha încă otrăvesc mediul după 35 de ani
Complexul siderugic Elbasan, cândva mândria regimului comunist al Albaniei cu fabricile sale și miile de muncitori, este astăzi unul dintre cele mai poluate locuri din țară, producând sute de tone de deșeuri, unele dintre ele periculoase, potrivit Rador Radio România.
Construit în anii 1970, acest gigant industrial și-a închis porțile în 1990, când a căzut dictatura, pentru a se redeschide câțiva ani mai târziu, când unele dintre fabrici au fost privatizate.
Din cele 500 de fabrici care au funcționat sub dictatura lui Enver Hoxha, au mai rămas doar vreo cincizeci, care angajează 1.500 de muncitori, în inima unui șantier de 160 de hectare din inima țării.
Din fabricile abandonate, tot ceea ce putea fi recuperat, demontat, a fost revândut, lăsând în urma jafurilor doar ziduri prăbușite și mormane de deșeuri periculoase.
În ciuda riscurilor, oricine poate intra, iar mulți își câștigă existența căutând prin deșeuri metale pentru a le revinde, învăluiți într-un aer greu și urât mirositor.
„Aceasta este o zonă în care, de peste 35 de ani, au fost depozitate între 1,5 și 2 milioane de tone de deșeuri periculoase, poluând apa, aerul și solul”, rezumă Beqir Kila, un cunoscut inginer și activist de mediu din Albania.
Rezultatele analizelor efectuate de diferite grupuri de experți independenți arată niveluri de plumb, nichel și crom de cel puțin trei ori mai mari decât normele europene.
Situat la doar cinci kilometri de orașul Elbasan, cu o populație de 115.000 de locuitori, complexul industrial se află în fruntea listei „siturilor cu risc, cu un potențial ridicat de poluare cu deșeuri de metale grele precum feronic și ferocrom. O moștenire care continuă să polueze apele râului Shkumbin”, a recunoscut Agenția Națională de Mediu într-un raport publicat în ianuarie.
Deși autoritățile sunt la curent cu situația, nu propun nicio soluție sau cea mai mică investiție, acuză ecologiștii.
„Depozitate în aer liber, la cheremul condițiilor atmosferice, aceste deșeuri suferă modificări și toate elementele periculoase și toxice pe care le conțin se infiltrează în pământ și în apă”, spune domnul Kila, arătându-și mâinile acoperite de praf negru.
„Considerăm că poluarea din zona industrială a fostului complex siderurgic Elbasan este catastrofală”, spune Ahmet Mehmeti, expert în mediu.
Pe lângă problemele create de deșeurile din fabricile vechi, mai sunt și poluanții și emisiile de la fabricile noi. Mulți dintre ele nu se deranjează cu filtrele, sau le activează doar ocazional, fără să acorde prea multă atenție legilor.
Cifrele oficiale despre poluarea aerului din jurul Elbasanului sunt oricum inexistente: evaluarea calității aerului este încredințată fiecărei companii care operează acolo.
„Un joc de-a v-ați ascunselea cu autoritățile care le convine de minune companiilor”, explică domnul Mehmeti, potrivit căruia patronii fabricilor sunt mai interesați de „reducerea la maximum a costurilor”.
La fața locului, nu este greu să vezi coșuri uriașe în plină zi – dintre care unul scoate fum negru de funingine. Prezența unei echipe de jurnaliști întrerupe prin magie emisia de fum. Contactată, compania care operează această fabrică nu a răspuns marți.
„Deșeurile conțin crom, nichel, zinc… deșeurile intră în apă, se varsă în râul din apropiere, care este folosit pentru irigare, și ajung cu fructele și legumele în farfuriile noastre”, explică abătut și îngrijorat domnul Mehmeti. De ani de zile, rapoartele despre boli genetice și cancer au fost în creștere în regiune, spune el.
„Emisiile de plumb au provocat leziuni ale creierului, în special la copii, dar și probleme genetice la bovine și păsări de curte”, recunoaște Kila.
În ceea ce privește deșeurile care nu sunt lăsate în aer liber, Albania, care nu are capacitatea de procesare necesară, le exportă.
„Albania are o lege privind exportul deșeurilor periculoase și nepericuloase, dar problema constă în lipsa de control asupra procedurilor”, explică Lavdosh Ferruni, un alt activist de ecologist.
În vara anului 2024, 102 containere de deșeuri au plecat din Elbasan spre Thailanda, unde urmau să fie reciclate. Dar după ce un denunțător a bănuit că deșeurile sunt periculoase și nu au fost înregistrate ca atare, transporturile au făcut cale întoarsă.
Procuratura orașului Durres, în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), a deschis o anchetă, dar deocamdată deșeurile rămân în Albania.
Sursa: AFP / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu