G4Media.ro

Desfăşurarea de arme nucleare tactice ruse în Belarus nu este limitată în…

Sursa foto: Kremlin.ru

Desfăşurarea de arme nucleare tactice ruse în Belarus nu este limitată în timp, pretinde un diplomat rus

Desfăşurarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice în Belarus nu este limitată în timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt, citat de agenţia TASS, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Rusia a anunţat în martie că va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, un aliat apropiat care a oferit sprijin pentru ca Moscova să atace Ucraina.

Aceasta este prima, de după căderea Uniunii Sovietice, mutare în afara Rusiei a unor astfel de focoase – arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice, care pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

„În ceea ce priveşte intervalul de timp posibil pentru prezenţa de arme nucleare tactice ruse pe teritoriul Belarus, acordurile ruso-belaruse nu implică niciun fel de restricţii”, a declarat într-un interviu Aleksei Polişciuk, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe rus al Departamentului pentru fostele republici sovietice.

Polişciuk a mai spus că, în mod ipotetic, armele ar putea fi retrase din Belarus dacă SUA şi NATO „vor înceta să submineze securitatea şi suveranitatea Rusiei şi Belarus”.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută, la televiziunea de stat rusă, că ţara sa a început deja să primească arme tactice din Rusia. El a ameninţat cu utilizarea lor, afirmând că, în caz de război, îl poate suna în orice moment pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a primi aprobarea.

Acţiunea Rusiei este urmărită îndeaproape de SUA şi de aliaţii ei, precum şi de către China, care în mod repetat a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Într-o declaraţie separată, marţea trecută, Lukaşenko a mai afirmat că armele nucleare vor fi desfăşurate fizic pe teritoriul belarus „timp de mai multe zile” şi că ţara sa dispune de facilităţi pentru a găzdui şi rachete cu rază mai lungă de acţiune, dacă ar fi vreodată nevoie. Lukaşenko a spus că ţara sa deţine numeroase instalaţii de depozitare a armelor nucleare, rămase din perioada sovietică şi că au fost restaurate cinci sau şase dintre ele.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase încă din martie că a acceptat desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, evocând desfăşurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de ţări europene de-a lungul mai multor decenii.

SUA au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenţionează să îşi modifice propria poziţie cu privire la armele nucleare strategice şi că nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să utilizeze arma nucleară.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...