G4Media.ro

Deși Guvernul plătește 260 de milioane de lei de la buget pentru…

Sursa foto: Pexels.com

Deși Guvernul plătește 260 de milioane de lei de la buget pentru subvenționarea producției de roșii, importurile din Turcia au atins un nivel record de 76 milioane euro

Valoarea totală a importurilor de roșii din țări terțe pe piața românească a fost în intervalul octombrie 2022 – mai 2023 de 77 milioane de euro, arată publicația specializată Lanțul Alimentar, care citează statisticile oficiale. Anul comercial 2022-2023 se va încheia în septembrie.

Datele financiare arată și o scumpire semnificativă a roșiilor din Turcia ajunse pe piața românească: o medie de 112 euro/100 kg, anul trecut, în timp ce anul acesta, media a ajuns la 138 euro/100 kg.

Cantitățile importate au cunoscut, de asemenea, un trend ascendent. În intervalul octombrie 2022 – mai 2023, au ajuns pe piața românească 55.389 tone de tomate, mai mult decât cantitatea totală a anului comercial precedent ( octombrie 2021 – septembrie 2022 ): 51.301 tone.

În paralel, guvernul subvenționează cu 260 milioane lei din bani publici programul ”Tomata” pentru sprijinirea producției interne, un program inițiat de guvernele PSD.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).

Scopul programului e stimularea producției de roșii în afara sezonului, astfel că legumicultorii trebuie să înceapă producția din primăvară.

Subvenția plătită de stat pentru programul Tomata 2023 este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat, potrivit hotărârii de guvern care stabilește regulile acestui ajutor de stat.

Care este însă unul dintre efectele acestei subvenții? Prăbușirea prețului la roșii din cauza suprasaturării pieței, după cum arată o analiză a portalului agro-tv. Un reportaj de la începutul lunii iulie arată că într-unul dintre cele mai mare bazine legumicol din țară – Matca, județul Galați – roșiile se vând cu prețuri sub 1 leu kilogramul, preț care, potrivit producătorilor din zonă, nu acoperă nici măcar cheltuiele de cules.

Motivul, spun legumicultorii, este că Programul Tomata, așa cum este conceput, conduce la o suprasaturare a pieței într-o anumită perioadă, producătorii fiind astfel nevoiți să își vândă producțiile de roșii în pierdere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si ce are una cu alta? Atâta timp cât românul neaoș cumpara roșii Turcești și nu se uita pe eticheta, nu merge 500m mai mult pana la piața șamd. Asta e încă un exemplu ca nu te poți bate cu piața libera, oricât de tare guvern ai fi, la Budapesta ori la București

    • Vezi ca gasesti mai multe rosii din turcia in piata decat in hypermarket :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  2. Peste tot unde-si bagă râtul statul corupt mafiot incompetent din amante si nepoți nu creste nici iarba!
    Soluția ar fi simplă: nu mai distorsionați piața dând bani tot amantelor si nepoților! Lăsați subvențiile, vaucerele, „reclamele” la presă și piața liberă va funcționa!

  3. Wow, ce surpriza, subventiile maresc oferta si fac sa scada preturile!

  4. Faza cu mai multe rosii importate din Turcia e ca se intampla atunci cand nu este sezonul de rosii de gradina si cel de solare in Romania. N-o sa vezi rosii romanesti in decembrie sau ianuarie. Cat despre pretul mic la tomatele autohtone, scuzati-ma dar asta arata ca programul isi atinge obiectivele. Rosii multe si ieftine. Programul asta are deja cativa ani. Nimeni nu e obligat sa cultive rosii. Pot sa cultive si fasole.