„Designest”: Un spațiu de recreere în aer liber, pe care oamenii și porumbeii să îl împartă, prezentat la Dubai
Când vă gândiți la Dubai, vă puteți imagina orizontul său iconic și arhitectura uluitoare. Acum, un grup de arhitecți și designeri îmbrățișează inovația durabilă pentru a crea instalații care sunt doar o fracțiune din dimensiunea turnurilor impunătoare ale orașului, dar nu mai puțin inspirate, relatează CNN.
Printre aceștia, sirianul Ahmad Alkattan, cu sediul în Dubai, a creat un spațiu social în aer liber, intim și în stil cocon, unde designerii își pot „cloci” ideile. Nu numai că oferă umbră și locuri de ședere pentru oameni – dar oferă și adăpost porumbeilor.
Denumit „Designest”, acesta este inspirat de semnificația istorică a turnurilor pentru porumbei din Peninsula Arabică, unde clădirile care prezentau adesea arcade frumoase și gravuri detaliate erau construite pentru a proteja porumbeii în timpul vremii aspre și pentru a le colecta fecalele pentru a le folosi ca îngrășământ, precum și pentru a pune în valoare bogăția proprietarului turnului.
Designest prezintă cuiburi de porumbei în partea de sus a structurii alungite, în timp ce trei intrări arcuite în partea de jos întâmpină vizitatorii umani. Secțiunile pentru oameni și porumbei sunt separate, iar fecalele de pasăre colectate din secțiunea superioară vor fi folosite ulterior ca îngrășământ pentru plante.
Designul lui Alkattan a fost prezentat la Săptămâna anuală a designului din Dubai (Dubai Design Week) și a câștigat primul loc în cadrul concursului Urban Commissions, care invită designerii și arhitecții să dezvolte mobilier inovator pentru exterior. Alkattan a declarat că ideea pentru Designest a venit în urma analizei tuturor utilizatorilor potențiali ai unei structuri în aer liber din Dubai – nu doar oamenii, ci și populația de porumbei predominantă.
„Concursul a cerut să se proiecteze un dispozitiv de umbrire, un loc de adunare sau o zonă de ședere”, a spus el. „Am încercat să fac toate acestea împreună, dar am avut întotdeauna un interes pentru designul non-uman și m-am gândit mereu «de ce trebuie ca totul să fie centrat pe om?»”.
Structura Designest a lui Alkattan a fost inițial proiectată pentru a fi imprimată 3D folosind beton armat cu fibre de sticlă reciclate (GFRC), dar constrângerile de timp, cost și greutate au făcut ca prototipurile construite să folosească o combinație de metode și materiale ecologice, inclusiv amestecarea unei alternative de plastic pe bază de plante cu pulbere de lemn și imprimarea 3D cu nisip.
„A fi responsabil față de mediu în ceea ce privește proiectarea încă din primele etape de proiectare nu mai este o nișă, ci mai degrabă o necesitate”, a declarat Alkattan, care este designer de concepte și arhitect independent. „De aceea mi-am făcut masteratul în ingineria energiilor regenerabile. Nu are legătură cu arhitectura, dar am vrut să… conștientizez cum să fac designul meu mai sustenabil încă din primele etape de proiectare, în loc să fie un gând ulterior”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu