Despăgubirile din dosarul Colectiv vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului – proiect de hotărâre / Avocat: Piedone şi angajaţii ISU nu au fost obligaţi de instanţă la plata daunelor către victimele şi urmaşii lor din dosarul Colectiv
UPDATE ora 15:00: “Cei obligați de instanța de apel să achite daunele morale şi materiale din dosarul Colectiv sunt patronii clubului, pirotehniștii, firmele lor, UAT Sector 4 și ISU București-Ilfov. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și pompierii nu au fost obligați la plata în solidar a prejudiciului din dosar, deși au fost condamnați la pedepse cu închisoarea. Acțiunea civilă împotriva lor nu a fost admisă.
Victimele și urmașii lor din dosarul Colectiv, în calitate de creditori, pot să execute pe oricine din cei care trebuie să achite despăbugirile. De regulă, creditorii se îndreaptă cu executarea împotriva debitorului cel mai solvabil. În cazul de față, dacă Guvernul suplimentează bugetul ISU, această instituție va fi cea mai solvabilă și va achita daunele, urmând ca ulterior să se îndrepte împotriva celorlalți co-debitori să își recupereze o parte din bani„, a explicat pentru G4media.ro și avocata Diana Hatneanu, apărătorul uneia dintre victimele din dosarul Colectiv.
UPDATE ora 14:00: Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a explicat că suma care va fi achitată din Fondul de rezervă al Guvernului reprezintă întregul prejudiciu din dosarul Colectiv.
„Prejudiciul din dosarul Colectiv, stabilit de instanță, este în jur de 64 de milioane de euro, adică aproape 320 de milioane de lei. Or, Guvernul vrea să suplimenteze bugetul ISU București-Ilfov cu suma de aproape 300 de milioane de lei. Este exact ce am cerut noi ca o instituție a statului să achite întreg prejudiciul sau aproape tot prejudiciul ca să încheiem odată, să nu mai prelungim durerea victimelor, urmând ca acea instituție să se îndrepte împotriva celorlalți vinovați și să își recupereze o parte din bani”, a declarat Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, pentru G4Media.ro.
Știrea inițială: Despăgubirile decise de instanță în dosarul Colectiv în sarcina ISU București-Ilfov, de aproape 300 de milioane de lei, vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Judecătorii Curții de Apel București au stabilit că familiile victimelor moarte în incendiul de la clubul Colectiv trebuie să primească daune morale și materiale de circa 36 de milioane de euro. Despăgubirile au valoarea între 1000 de lei și 1 milion de euro.
Despăgubirile trebuie plătite în solidar de Primăria Sector 4 (condusă la momentul incendiului de primarul Cristian Popescu Piedone), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ”Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov, firmele SC Colectiv Club SRL, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL patronii Colectiv – Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin și pirotehniștii Moise Marian și Zaharia Viorel.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat, în 26 mai, că a întreprins demersurile pentru accesarea Fondului de rezervă al Guvernului pentru plata despăgubirilor la care a fost condamnată Primăria Sectorului 4 în Dosarul Colectiv, de 64,2 milioane de euro, fiind vorba despre „o situație de urgență”. Detalii aici.
Ce prevede proiectul de HG:
Articol unic
(1) Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022, pentru
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul
Spirii” București – Ilfov, cu suma de 299.467 mii lei, la capitolul 61.01 „Ordine publică și siguranță
națională”, titlul 59 „Alte cheltuieli”, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din
Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022.
(2) Sumele alocate potrivit prezentei hotărâri vor fi utilizate pentru plata cheltuielilor și
despăgubirilor ocazionate de punerea în executare a Deciziei penale nr. 566/A din 12.05.2022,
pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul penal nr. 17008/3/2016, ce revin în sarcina
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov.
(3) Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență –
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov răspunde de modul de
utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor alin. (1).
(4) Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia
Guvernului până la sfârşitul anului 2022.
(5) Se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal
de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura
bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2022.
Sursa foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii