G4Media.ro

Despre relația dintre negaționism și inteligența scăzută – cercetătorul Dacian Dolean

Foto: Pixabay.com

Despre relația dintre negaționism și inteligența scăzută – cercetătorul Dacian Dolean

Analiză semnată de Dacian Dolean, psiholog educațional specializat în dezvoltarea limbajului și a alfabetizării timpurii. În prezent, este afiliat Universității Babeș-Bolyai ca director a două proiecte de cercetare în domeniul psihologiei educaționale. Analiza trimisă Edupedu.ro:

Acum șase zile a fost publicat în Preceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) un studiu în care abilitățile cognitive a 850 de participanți au fost corelate cu probabilitatea ca aceștia să urmeze măsurile de restricție sociale impuse de autorități. Rezultatele au arătat că, în general, persoanele care au avut abilități cognitive superioare și anumite trăsături de personalitate (ex. agreabilitatea) au demonstrat atât atitudini, cât și comportamente favorabile respectării regulilor de distanțare socială. Studiul ne arată că înțelegerea nevoii de respectare a regulilor de distanțare socială poate fi un indicator al capacităților cognitive ale oamenilor. El poate explica una dintre sursele curentului negaționism la care asistăm în perioada aceasta în România.

Ce nu ne arată studiul?

Studiul a fost făcut de către cercetători specializați în psihologie cognitivă, dar se pare că în echipa lor nu au inclus cercetători în psihologie educațională (este foarte important ca cercetările să fie făcute de echipe multi-disciplinare). În descrierea studiului se precizează că s-a luat în considerare nivelul de educație al participanților, însă nu se oferă detalii legate de cum s-au codat aceste date (doar că s-au cules sub forma unui chestionar – deci nu au avut indicatori obiectivi). De exemplu, este important într-un asemenea studiu să culegi o serie de date care identifică obiectiv abilitatea participanților de a distinge între fapte și opinii, de a identifica ce înseamnă fake-news și abilitatea de a gândi critic (indicatori ai nivelului alfabetismului funcțional). În consecință, aș interpreta cu precauție că rezultatele ar reprezenta un indicator al abilităților cognitive – și m-aș întreba dacă nu cumva ele reprezintă în mare parte un indicator al nivelului de educație. Oricum nivelurile de inteligență și de educație sunt asociate. O meta-analiză publicată acum doi ani pe date culese de la 600,000 participanți ne-a arătat că fiecare an adițional de educație este asociat cu o creștere a coeficientului de inteligență între 1 și 5 puncte standard (Ritchie & Tucker-Drob, 2018). Evident, presupunând o educație de calitate, a căror indicatori de performanță se reflectă în abilitatea copiilor de a interpreta critic informația primită (adică nu în abilitatea de a memora pe de rost comentariul literar al ”Mioriței”) sau de a publica rezultatele cercetărilor efectuate la nivel doctoral în jurnale internaționale riguroase (adică nu doar de a nu plagia).

Negaționismul în România

România, ca și alte țări, se confruntă cu un val de opinii exprimate de persoane care nu sunt în domeniul medical, dar care le știu pe toate. Există persoane care cu cât știu mai puțin, cu atât au impresia că știu mai mult.  Despre relația dintre incompetență și iluzia superiorității am mai scris aici https://www.edupedu.ro/de-ce-e-atat-de-greu-pentru-unii-sa-se-comporte-responsabil-in-timpul-epidemiei-covid-19-despre-lipsa-de-educatie-efectul-dunning-kruger-si-disonanta-cognitiva-cercetatorul-dacian-dolean/

Acest fenomen nu are loc doar în România, nu e neapărat o trăsătură a abilităților cognitive ale românilor și nici a personalității lor. Se poate mult mai rău. De exemplu, în Brazilia, cetățenii se confruntă cu negaționism la cel mai înalt nivel (a se vedea cazul președintelui Bolsonaro), iar în Marea Britanie Boris Johnson a trebuit să fie infectat și să fie la un pas de moarte pentru a se convinge că virusul există.

Însă faptul că alții au probleme mai mari nu înseamnă că problemele din România sunt de neglijat. Informațiile false circulă în societate ca virusulDacă am avea imunitate, nu ne-ar afecta. Dacă un procent mare din populația țării ar putea gâdi critic și ar putea distinge între opinii și adevăruri dovedite științific, virusul nu ar avea șanse. Dacă cineva ar zice că virusul nu există și majoritatea ne-am întoarce cu spatele – acea persoană s-ar trezi vorbind singură până când și-ar da seama că e deplasată.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Siguuuur , cine are alta parere decat majoritatea e clar redus mintal.
    De aia urasc medicii de tot felul ca se cred superiori.

    • Prietene, daca ai intelege ce ar zice oamenii de stiinta poate ti-ai schimba parerea, daca ai o alta opinie nu inseamna ca e si corecta,nu mai te victimiza si accepta realitatea, realitatea ca esti prost si nu e o rusine, nu toti sunt destepti. Mai citeste ceva ( bun ) ca ai creierul degeaba.

    • Evident ca n-ai inteles nimic din articol. Mai citeste odata si nu numai acest articol.

    • Bine ca ai inteles tu, Andrei

    • @spurc @Arctarus @Mazeta @Julien Schengen @ Marcel Radulesco va simtiti?
      Muie fara capat, postacilor.

    • Ti se pare ca am contestat existenta lui covrig? Toate maimutele belemiste de la Deveselu l-au luat. Unii au si crapat, dar nu de covrig simplu, ci de covrig combinat cu obezitate, drogangeala, boala fost-numita GRIDS samd.

      Virusul exista, si omoara nespalatii. Covrig exista ca sa demonstreze ca cele mai nespalate tari de pe planeta decat Anglia si America. Daca nu iti bagi batranii in ferme ca pe porci, daca nu te calci in picioare prin cantine si la mol, esti deja mai curat decat leprele astea care insista ca sunt cumva superioare.

      Dupa zeci de ani de fakenews corporatist, in care romanii erau invinovatiti pentru „cel mai mic consum de sapun de Europa”, a venit covrigul sa iti arate cine e de fapt nespalat.

      Bonus, covrigul ne ajuta sa vedem ipocrizia. Americanii si englezii au reguli clare, scrise despre cum se procedeaza in caz de pandemie. In acele reguli nu scrie, la nici un fel de virus, sa pui masca pe toti oamenii. Se improvizeaza pe genunchi, de parca superiorii nostri ar fi tot un fel de Firea.

      Deci reprosul clasic „in Romania regulile se schimba de la an la an” nu are valoare. E doar o manea, bagata de fiecare data cand vrei sa introduci o schimbare care ar dezavantaja manelistul. (Ati citit ultima jeluire a G4 despre schimbarea prea frecventa a ministrilor? Ia sa fi fost ministrii pluseristi.)

      Conform acestui grafic https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/20629.jpeg publicat in Forbes, si desenat la Oxford acum un an, SUA si Regatul lui Peste sunt cele mai pregatite tari in caz de pandemie. SUA, unde s-au strans frigidere de cadavre, cum numai in Peru am mai auzit! Daca ai vreun clasament despre democratie, coruptie, justitie, libertatea presei, sa mi-l dai printat pe hartie moale. Sunt si mai interesat daca e facut de cercetatori de la Oxford. Multumita covrigului, stiu precis unde sa ma sterg cu el.

    • @spurc,
      Hai ca esti simpatic. Ti-ai ales nick name exact : spurci atmosfera de pe forum cu asertiunile tale. Ce conteaza pentru tine ca un doctor iti dovedeste existenta virusului, tu o tii pe a ta, cum ca nu exista. Ieri citeam o replica foarte buna a unui medic, adresata negationistilor:
      „pe cei care nu cred in Coronavirus ii invit la ATI dar sa nu poarte masca si apoi sa constate singur efectul”. Nu cred ca vreun teribilist a dat curs invitatiei….

  2. Nimic relevant in acest articol. Acest domn vorbește de educație timpurie cu o gândire critică ….e un vis pt educatia din romania la cel mai înalt nivel.
    Concluzie: cu cat esti mai informat, cu atât ești mai sceptic…nu prost, usor de manipulat.
    Nu toți cei care au păreri contrar majorității sunt troli sau psd-sti

    • Informati va credeti voi, „scepticilor” de serviciu. Sunteti hraniti toata ziua cu „informatii” de armatele lui Putin.
      Articolul este despre educatie si gandire critica, nu despre „informatii”.

  3. Dorința de a combate parerile și suspiciunile asupra masurilor luate de guverne, prin articole de genul e cum zice americanul ” is too damn high!!!” Încercați prin tot felul de articole de cacat sa discreditați ori ce fel de gandire rațională. Ce se intampla cu „question everything”? Nu pe asta se bazeaza societatea si evolutia ei, sa nu iei de bun tot ce ti se da pe tava! Dar acum ce faceți voi prin aceste articole arata disperarea de a combate orice gandire critica la adresa sistemului!!! Si btw nivelul iq-ului meu la testul Mensa este de 120!!! Suck on that!!!

    • Boss, pari mult mai prost…

    • Boss ești cu mă-ta!!!

    • Hahahaha, unu cu iq de 120 testat de mensa crede ca „question everything” înseamnă să negi ceva cu încăpățânare. Question everything înseamnă intr-adevar fii sceptic cu toate, dar nu-ti deschide gura de 120 de puncte fara dovezi care sa-ti susțină afirmațiile.

    • @Alex, de unde reiese ca neg eu ceva? Voi sunteți bătuți in cap, daca unul o tine ca nu exista covid, nu inseamna ca toata lumea zice același lucru!!! Citiți in plm. comentariu inainte sa trageti concluzii. A chestiona statisticele si masurile luate de niste handicapati, nu inseamna ca covidelu nu ezista, el există cât să-și faca unii cu el” treaba”

    • Articolul este despre negationisti, ori nu l-ai citit și te afli în treaba, ori ești prost ca noaptea

    • Articolul este despre negationisti, ori n-ai citit nici măcar titlul ori ești prost ca noaptea

  4. Altă lighioană care papă bani de la buget pe „studii” fanteziste!

  5. Nu relevă nimic acest studiu. Acest domn vorbește de educație timpurie cu o gândire critică….nici macar la alt nivel nu găsești asa ceva.
    Concluzie: cu cat esti mai informat, cu atât ești mai sceptic.
    Libertatea de gândire trebuie promovată si de catre dvs,PRESA.
    Faptul că sunt și opinii diferite de majoritatea, nu trebuie sa crezi ca acela este troll sau psd-ist.

    Redacția; Nu-mi mai cenzurati mesajele!

    • Doamne!
      Credeam ca nu mai exista si oameni rationali prin tarisoara asta.
      Va salut ! Ce bine ati mai punctat chestia cu „gandirea critica”.
      Pentru o mare parte dintre noi,lipsa discernamantului si minoritatea ( ca forme de capacitate de exercitiu ) sunt doua aspecte insignifiante .

    • Liberatea de gandire include si dreptul meu de a-ti critica lipsa dovezilor pentru a sustine „opinia” ta.

      Vad ca o buna partea a planetei nu mai face distinctia simpla intre critica si cenzura. Daca iti zic sa-mi aduci dovezi cand spui ca distantarea sociala si purtarea mastii (pe care orice copil de clasa x-a ar trebui sa o poata sustine cu argumente) nu functioneaza nu inseamna ca-ti bag pumnu in gura.

      In schimb asta faceti voi. Sustineti sus si tare ca opiniile voastre nu trebuie combatute in nici un fel pentru ca aveti dreptul la ele. Cine e fascistul aici?

  6. „In fata prostiei pana si zeii sunt neputinciosi”

  7. „Știu că nu știu nimic” parcă așa spuneau geniile despre limitele cunoașterii umane.
    Despre acest virus „nou” au apărut tot felul de teorii din cadrul mediului academic și științific, fiecare dintre ele cu alt conținut, în funcție de domeniul de observație și cercetare precum și de mijloacele folosite în cercetare. Până la finalizarea studiilor științifice și integrarea rezultatelor cercetărilor într-o teorie închegată și fundamentată științific, prezentarea rezultatelor parțiale publicului larg nu pot să facă altceva decât să alimenteze suspiciunile și teoriile conspiraționiste, nu este nimic surprinzător și imputabil celor mulții și fără expertiză în domeniu.
    Acțiunile guvernamentale trebuie să fie bazate pe recunoașterea lipsei de cunoștințe sigure și dovedite științific despre virus, să fie orientate pe cooperarea loială cu cei pe care-i guvernează și pe o transparență totală privind situația infectărilor și a procedurilor medicale care sunt aplicate celor infectați.

    • Expresia menționată e o aroganță de-a lui Socrate și în general a tuturor celor care au folosit-o după. Despre dovezi și știință, tot ce se știe, e concret. E de bun simț să respecți munca și inteligența celor mai deștepți, asta dacă ai minima capacitate de-a înțelege cum funcționează știința. O excepție subțire ar face-o fizica fundamentală unde să-l înțelegi pe „Dumnezeu” nu-i ușor.

  8. Greu de crezut că premierul Orban și ministrii lui nu purtau masca pe deficit de inteligență câtă vreme sunt consiliati tocmai de serviciile inteligente.

  9. Multi prosti, citind articol ca sta, zic „ia sa afirm ca virusul exista, chiar daca nu sunt virusolog si in general ma spal pe maini o data pe luna, ca sa par inteligent”.

    Domnilor, nu asa se pune problema. Nu marturisesti pe zeul Covrig pe motice superficiale si de fite. Trebuie sa intelegeti ca nu e de joaca. Zeul Covrig este un zeu razbunator.

    De exemplu, chiar ieri, un om din mun. Galati, jud. Galati a spus ca nu sta in spital daca nu se simte bolnav. Zeul Covrig s-a simtit persiflat. Nu a cantat cocosul de tri ori, si zeul Covrig ii luase piuitul.

    Sunt multe astfel de cazuri. CAITI-VA. Lasati Sfantu Covrig sa va intre in inimi si suflete.

    PS. Domnu psiholog sa ne spun daca stie ceva despre inteligenta tibanilor, a verilor lor indieni, a arhitectilor sirieni, a neamului Gica Floyd-20 care elibereaza Deveselu. Oamenii care se iubesc cu ochiul maro sunt la fel de inteligenti ca restul? Sper ca nu sunt intrebari tabu.

  10. Un psiholog educational a scris „România, ca și alte țări, se confruntă cu un val de opinii exprimate de persoane care nu sunt în domeniul medical, dar care le știu pe toate.”

    Stie cineva care e legatura intre educatie si virusologie? Sau unii au voie sa le stie pe toate.

    • Păi, cine nu are educație își culege informațiile în materie de virusuri de la Antena 3 și Sputnik. Cine are educație, chiar dacă nu de specialitate, știe măcar să filtreze sursele fără credibilitate.

  11. Atuncii ateii sunt prosti???

    • Depinde despre ce atei vorbim. Ateii prosti, care iau in desrt numele ZEULUI COVRIG, sunt prosti, si vor arde in focurile iadului. Ateii care se caiesc si il primesc pe Sfantu Covrig in sufletul lor, vor fi iertati. Rugaciunile lor li se vor asculta, si doctorul Musta ii va vindeca de aceasta boala INCURABILA.