G4Media.ro

Despre relația dintre producția de cunoaștere a marilor universități din România și…

Foto: Virgil Iordache Facebook

Despre relația dintre producția de cunoaștere a marilor universități din România și stabilitatea statului – Virgil Iordache

Este rezonabil să credem că în următoarele decenii contextul geopolitic va fi turbulent, datorită problemelor asociate producției de resurse naturale regenerabile și neregenerabile în termeni de rată de producție și de distribuție spațială a costurilor și beneficiilor (așa numite probleme de mediu). Supraviețuirea statului român într-un astfel de context politic turbulent depinde de capacitatea adaptativă a societății pe care o deservește și de cea a propriilor sale instituții publice.

Funcția reală a marilor universități din România (UB, UBB, UAIC) este alimentarea cu resursă umană a instituțiilor statului pentru acțiune internă și externă și crearea unei mentalități unitare, a unei identități sociale la scară națională care să asigure funcționalitatea statului și supraviețuirea lui pe termen lung.

Obiectivele declarate de formare a resursei umane și de producție de cunoaștere, formulate la nivel instituțional în cartele universitare, sunt secunde de facto în raport cu funcția reală. Principiul autonomiei universitare nu poate periclita funcția reală a universităților mari, dizolvarea statului ar duce la dizolvarea și a universităților. Legătura managerială dintre funcția reală și funcționalitatea acestor persoane juridice se poate face numai printr-un act politic, de către decidenți guvernamentali responsabili. Este de interes pentru astfel de viitori decidenți, sperăm să îi avem în viitorul apropiat, să aibă o imagine asupra rolului producției de cunoaștere a marilor universități în asigurarea adaptabilității statului într-un context geopolitic turbulent.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Productia de cunoastere in universitatile din Romania e nula sau 0.01. Nu poti face productie de cunoastere cu aceeasi oameni din epoca comunista senilizati si inadaptati, cu aceleasi programe de cercetare si cu tot nepotismul, cluentelismul, lipsa de deschidere si competitie, birocratismul si barierele de intrare in institute ale Acdemiei etc. Ma uit la istorie, de pilda : lumea a ramas in epoca Ceausescu sau interbelic, Humanitas face reprinturi la jurnale si memorii – nimic nou! Cine citeste atatea jurnale de boieri si necunoscuti de altadata cand nu exista nicio carte care sa problematizeze societatea trecutului sau o carte de sinteza – in afara de critica lui Boia cu unitatea si continuitatea – daca exista vreo una e considerata nationalista ca cea a lui Constantiniu etc. Nicaieri nu se publica mai mult resturi si „colectii de documente” decat carti de analiza. Dar in Romania nu are cine sa le scrie, publice s.a.m.d.in rest, vorbim. Dezastrul si desertul se vede cu ochiul liber. Noroc de traduceri, uneori de proasta calitate, adesea datate ale acelorasi autori si nunaibversiunea de popularizare nu aia academica ca sa vezi bucataria productiei academice, caci altfel romanii ar fi analfabdti functionali si la Universitate si ar trai pe alta planeta.