G4Media.ro

Despre sănătatea mintală in companii. Statistici pe care nu le poți ignora

Despre sănătatea mintală in companii. Statistici pe care nu le poți ignora

În fața lucrurilor pe care nu le înțeleg, pe care nu le pot controla sau de care se tem, tendința oamenilor este de a întoarce privirea (negare, distragerea atenției) sau de a pune interdicții (cenzură, tabuizare, etc). Oricare ar fi mecanismul implicat, companiile nu-și mai pot permite să nu ia în calcul tema sănătății mintale și a stării de bine la locul de muncă. În caz contrar, vor deveni jucători irelevanți pe piață.

Argumentul e dat de cifre – ai mai jos câteva statistici care nu pot fi ignorate:

  • La nivel mondial, se pierd anual 12 miliarde de zile lucrătoare din cauza depresiei și anxietății. (International Labour Organization, 2024)
  • 1 din 5 angajați se simte singur și lipsit de sprijin la locul de muncă. În plus, la nivel global, 41% dintre angajați acuză niveluri înalte de stress zilnic, în special acolo unde managementul este deficitar. Acest stres afectează productivitatea și moralul angajaților și subliniază nevoia unor intervenții consistente care să adreseze stresul cronic. (Gallup, 2024 State of the Global Workplace)
  • Deși datele oficiale spun că tulburările de dispoziție afectează 4% din populație, riscul autoraportat de depresie în România a fost de 60%, mai mare decât media europeană de 55%; explicația ține de stresul financiar și stigma asociată accesării serviciilor de sănătate mintală. (OECD, Raportul de țară privind România, 2023)
  • La nivel global, aproximativ 52% din angajați au raportat cel puțin o perioadă de burn-out în 2023. (National Alliance on Mental Illness). Coroborând studiile de dimensiuni mici realizate în România cu tendințele la nivel mondial, se estimează că anul trecut undeva la 45% dintre angajații români au avut simptome de burn-out reflectate apoi în nivelul de productivitate.
  • 3 din 4 angajați raportează că starea lor mentală la locul de muncă e mai degrabă negativă, iar din dintre aceștia 62% identifică drept cauze principale cultura toxică a companiei și managementul prost. (Forbes)

Cum stau lucrurile la tine în firmă?

web: www.themind.ro | mail: office@themind.ro |  tel: 021.781.22.59

social: facebook | instagram | linkedin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.