G4Media.ro

„Despre struțo-cămila numită titularizare” – Mihaela Popa: Subalternii Ligiei Deca nu au…

„Despre struțo-cămila numită titularizare” – Mihaela Popa: Subalternii Ligiei Deca nu au avut curajul să-i spună că blocarea transferării profesorilor la altă școală este o măsură care s-a dovedit greșită. Doar elevii au de suferit

Fostul secretar de stat din Educație Mihaela Popa avertizează asupra unei decizii greșite introduse de ministrul Ligia Deca în noile Legi ale educației, cu efecte negative asupra elevilor. Noile legi cunoscute sub numele Iohannis-Deca, promulgate vara trecută, prevăd că profesorii care au trecut examenul de titularizare și s-au angajat pe un post într-o școală nu se pot transfera în altă școală, în primul an.

A mai fost măsura asta. Nu a mers, iar subalternii din minister nu au avut curajul să îi spună asta doamnei Ministru. Nu poți lega oamenii de glie”, atrage atenția fostul secretar de stat Mihaela Popa.

Fostul oficial din Ministerul Educației a explicat ce efecte a avut în trecut blocarea posibilității ca profesorii să se transfere la școala la care doreau să se angajeze, după ce prin titularizare au ajuns în altă școală, parte din cauza practicilor unor directori care nu scot toate posturile libere dintr-o școală la titularizare. „Mulți dintre cei care s-au titularizat pe un post de pe care voiau să se transfere la altă școală au renunțat la titularizare, atunci când nu au mai putut să se transfere, alții au intrat în concedii medicale, alții lipsesc deseori pentru că nu pot face naveta din cauza trenurilor întârziate iarna, de exemplu. Doar elevii au de suferit! În fiecare an au câte un profesor, iar asta dacă au”, a explicat Mihaela Popa.

O altă problemă ridicată de Popa este posibilitatea acordată debutanților, de către ministrul Deca prin propria Lege a educației, de a se titulariza (deci de a se angaja într-o școală cu contract pe termen nedeterminat), înainte ca debutantul să ia examenul de definitivat. Definitivatul este examenul care îi acordă unui absolvent de facultate titlul de „profesor”. Definitivatul reprezintă intrarea în cariera didactică și promovarea examenului de definitivat deschide accesul profesorului la evoluția în carieră, dându-i voie să evolueze prin prezentarea la examenele de grad II și grad I.

„Dacă un profesor ia examenul de titularizare și este titular într-o școală, deci angajat pe perioadă nedeterminată, cum îl dai afară dacă el nu ia definitivatul?”, atrage atenția fostul secretar de stat.

Soluția propusă de profesoara de matematică Mihaela Popa este revenirea la ceea ce prevedea Legea educației în 2011: angajarea profesorilor să se facă de către școală, prin concurs decis de conducerea școlii în Consiliul de Administrație, și nu de către Inspectoratele Școlare Județene ca în prezent.

„Rectorul este ales de profesori, de ce directorul este «ales» de Inspectoratul Școlar Județean? Spitalele au și ele intrarea în sistemul de sănătate care se numește rezidențiat, după care concursul de angajare al medicilor este făcut de fiecare spital. De ce în învățământ angajarea, titularizarea cum se numește, se dă la Inspectoratele Școlare Județene? Să se facă titularizarea prin examen la școală și poate să vină în comisie chiar și un reprezentant de la Inspectorat”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Mihaela Popa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează