
Destinație de weekend | Silistra: liniște, Dunăre și senzația că te-ai întors în timp, într-o Românie post-comunistă – GALERIE FOTO
N-ai zice că un weekend la Silistra poate fi genul acela de poveste pe care o spui la cafea luni dimineață, dar exact așa s-a întâmplat. Pentru că uneori, tot ce ai nevoie e o ieșire scurtă, aproape de casă, dar care să-ți dea senzația că ai fost „altundeva”. Și Silistra a bifat tot: aproape, diferit, liniștit și surprinzător de plăcut.
Cum ajungi acolo (și de ce ai face asta)
Silistra e fix pe malul bulgăresc al Dunării, în dreptul județului Călărași, și se ajunge ușor din București. Ai două variante: fie mergi pe Autostrada Soarelui până la Călărași și treci cu bacul până la Ostrov, apoi mai ai vreo 10 de minute cu mașina, până în buricul târgului. Sau, dacă ești genul „drum lung, dar asfaltat”, poți merge prin Giurgiu – Ruse – Silistra, adică un mic ocol scenic.
Noi am ales varianta cu bacul, pentru că e mai rapidă, iar traversarea Dunării e deja o experiență în sine pentru cei mici (dacă alegeți să mergeți cu ei). Ai impresia că ești în vacanță imediat ce urci pe bac. Adie vântul, se văd pescarii la mal, iar telefonul intră pe roaming și brusc ai chef de brânză bulgărească și bere rece.
Apropo, dacă mergeți cu cei mici, tineți-i în frâu pentru că pe bac nu este prea mult loc de manevră și dacă sunt neatenți pot ajunge peste bord.

Silistra – mica Bulgărie pe care n-o știai
Ajunși în Silistra, ne-a lovit prima revelație: e liniște. O liniște din aia adevărată, cu străzi curate, oameni care vorbesc încet și copaci care foșnesc peste tot. Orașul nu e mare, dar e îngrijit, aerisit și are un mal al Dunării absolut superb. E genul acela de loc care nu face paradă cu nimic, dar te cucerește tocmai prin simplitate. Apropo, orașul este curat, dar străzile sunt ca la noi. Nu spun că au gropi, dar când mergi pe ele, dai din cap ca păpușile hawaiene pe bordul unui tir.
Ce poți face în Silistra
• Plimbare pe faleza Dunării – Ăsta a fost highlightul. Faleza e lungă, verde, cu băncuțe, flori, locuri de joacă și o vedere frumoasă către apă. E perfectă pentru o plimbare de seară sau o tură cu bicicleta/trotineta dacă ai copii energici.
• Fortăreața Durostorum – Ruine romane, la doi pași de centru, cu panouri explicative și un aer misterios. Nu e Pompeii, dar e destul pentru o lecție de istorie scurtă și interesantă.
• Parcul orașului – Imens, verde și cu multă umbră. Are o cafenea cochetă, câteva statui bizare (cumva obligatorii în Balcani) și o atmosferă zen. E locul ideal pentru picnic sau pentru o pauză cu înghețată.
Din ce vorbeam cu localnicii, ne spuneau că mai sunt locuri pe care putem să le vizităm precum un parc natural ce seamănă cu o mini-Delta Dunării. Dar nu am înțeles prea multe. Engleza lor și engleza noastră nu erau compatibile, astfel că ne-am desparțit ambele părți cu entorse și alte încheieturi slăbite la mâini de atâta engleză vorbită.
Cazare & mâncare
Silistra este unul dintre puținele orașe de la Dunăre care se laudă cu hoteluri de 5 stele, da, da CINCI stele. Nu nu-am cazat acolo, dar nici nu băgăm mâna în foc că nu ar fi de cinci stele. Noi ne-am cazat la un hotel de 4 stele, că atât ne-am permis. Dar cele 4 stele erau două în cameră, una în baie și probabil una fugise deja pe hol, undeva spre terasa hotelului.
Partea bună la aceste hoteluri de pe malul Dunării este că vin cu o priveliște de invidiat. Așa că printre pliciurile pe care vi le veți ca să prindeți tânțari, dacă mergeți la vară, veți avea parte și de un apus de soare superb.

Cum ziceam mai sus, ușor răutăcios, cazările sunt accesibile și curate – am găsit un hotel micuț, cu vedere spre Dunăre, cameră spațioasă și mic dejun decent. Nimic fancy, dar perfect pentru ce aveam nevoie.
La capitolul mâncare, sunt câteva restaurante locale care servesc grill, pește, salate proaspete și – desigur – faimoasa lor brânză rasă peste orice. Am mâncat ieftin, gustos și mult. Într-un loc ne-au adus două carafe de apă fără să cerem. Am zis: „Asta da ospitalitate balcanică”.
Pentru părinți cu copii mici – da sau nu?
Un mare DA. Orașul e safe, mic, fără aglomerație, fără trafic agitat. Parcurile și faleza sunt ideale pentru copii, iar ritmul locului te face să respiri mai adânc. Nu e neapărat un loc cu distracții, dar e exact genul de ieșire slow, în care te bucuri de natură, de familie și de o pauză de la haosul urban.
În cazul nostru, pentru că avem copil mic care are energia unei păpuși cu baterie nucleară, cazarea lângă parcuri cu locuri de joacă este un „must”. Iar la capitolul ăsta, Silistra nu dezamăgește.
Nu spun că Silistra este epicentrul distracției la nord de Dunăre, dar nici cel mai jos loc de city break nu este. Este altceva. Este ceva „balcanic”, uitat în timp, dar cu un farmec aparte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.