
Detalii despre Biserica Sfânta Maria Maggiore, locul ales de Papa Francisc pentru înmormântare: Se spune că aurul folosit pentru decoruri e adus de Columb din America de Sud / În Roma Antică, aici erau înmormântați sclavii și săracii
În testamentul său, Papa Francisc a cerut să fie înmormântat „în pământ, simplu, fără decoraţiuni particulare” şi doar cu inscripţia numelui său papal în latină: Franciscus.
Ultimul papă care a fost înmormântat în afara Vaticanului a fost Leon al XIII-lea, care a murit în 1903.
Biserica Sfânta Maria Maggiore, situată la aproximativ 4 km de Vatican, i-a fost dragă lui Francisc datorită devotamentului său faţă de Maria, Maica Domnului, scrie News.ro. El s-a rugat acolo înainte de a pleca şi de a se întoarce din fiecare călătorie în străinătate. „Întotdeauna am avut o mare devoţiune faţă de Sfânta Maria cea Mare, chiar înainte de a deveni papă”, a spus Francisc în cartea sa din 2024 „El Sucesor” (Succesorul), un lung interviu cu jurnalistul Javier Martinez-Brocal.
Papa Francisc, născut în Argentina, s-a rugat în bazilica din Roma la începutul zilei de 14 martie 2013, la o zi după ce a devenit primul papă latino-american. Se spune că tavanul din foiţă de aur al bisericii a fost realizat dintr-un lot de metal preţios adus din Lumea Nouă de către exploratorul Cristofor Columb.
Francisc a revenit aici în momente-cheie ale papalităţii sale, rugându-se pentru sfârşitul pandemiei de coronavirus într-o Romă în lockdown în 2020 şi după operaţiile sale abdominale din 2021 şi 2023.
LOCUL DE ÎNMORMÂNTARE A SCLAVILOR
O icoană bizantină venerată a Mariei este adăpostită în capela paulină din naosul stâng al bazilicii. Un vas cu trandafiri aurii, donat de Francisc în 2023, se află printre sfeşnice, sub icoană.
Înainte de a ajunge la intrarea în capelă, există o statuie a Mariei, Regina Păcii, comandată de Papa Benedict al XV-lea în 1918 pentru a-i cere lui Dumnezeu să pună capăt Primului Război Mondial. În mai 2022, Papa Francisc a condus aici o slujbă internaţională de rugăciune pentru pace în Ucraina şi în alte locuri distruse de război.
„Chiar dincolo de sculptura Regina Păcii, există o mică nişă, o uşă care duce la o cameră unde erau depozitate candelabrele. Am văzut-o şi m-am gândit: Acesta este locul”, a povestit papa în „El Sucesor”, referindu-se la locul unde va fi mormântul său.
Sicriul său nu va fi învelit în plumb, cu un strat exterior suplimentar din lemn, aşa cum se obişnuia pentru papi.
În Roma Antică, Esquilinul era folosit pentru înmormântarea sclavilor, a săracilor şi a celor condamnaţi la moarte. În prezent, aici se află Stazione Termini, principala gară din Roma, şi este un cartier multietnic şi populat, în care s-au stabilit mulţi regizori şi actori.
Santa Maria Maggiore a fost fondată în anul 432, la un an după ce Consiliul de la Efes a declarat că Maria este Maica Domnului. Este singura bazilică din Roma care păstrează structura primitivă paleocreştină, deşi au existat multe adăugiri ulterioare.
O legendă, descrisă pe un mozaic din secolul al XIII-lea din loggia bazilicii, povesteşte despre o ninsoare miraculoasă pe timp de vară care a avut loc pe viitorul amplasament al bisericii. Locuitorii Romei se adună la fiecare 5 august pentru a sărbători miracolul La Madonna Della Neve sau Madonna Zăpezilor.
Bazilica adăposteşte trupurile a şapte papi şi ale mai multor personalităţi religioase, inclusiv ale cardinalului Bernard Law, fost arhiepiscop de Boston, care a fost blamat pentru rolul său în muşamalizarea abuzurilor sexuale comise de preoţi asupra copiilor.
De asemenea, această bazilică este locul de înmormântare al sculptorului şi arhitectului baroc Gian Lorenzo Bernini. O scară în spirală care îi poartă numele leagă cele cinci etaje ale unei clădiri anexate bisericii. Se spune că forma sa de scoică simbolizează călătoria creştină de la pământ la cer.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.