Detalii despre misterioasa nouă taxă ce va fi percepută de Comisia Europeană pentru a strânge fondurile necesare sprijinirii țărilor afectate de criză: ce companii o vor plăti și care va fi cuantumul
Circa 70.000 de companii care operează în Uniunea Europeană și au cifra de afaceri de peste 750 milioane de euro vor plăti noua taxă anunțată săptămâna trecută de Comisia Europeană ca sursă de venit proprie necesară pentru finanțarea pachetului de ajutor de 750 miliarde euro destinat statelor afectate de criză. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-un interviu pentru Financial Times. Un purtător de cuvânt al Comisiei a anunțat ulterior că taxa va fi mai mică de 0,2% din cifra de afaceri a acestor companii.
Acestea sunt primele detalii despre noua taxă după anunțul sec și lipsit de informații suplimentare din pachetul legislativ propus săptămâna trecută de Comisia Europeană. Planul executivului european va intra în vigoare doar după aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE (care reunește statele membre), dar Austria a indicat deja că nu este de acord cu inițiativa Comisiei.
Comisarul Hahn a declarat pentru the Financial Times că nu există nici o altă soluție decât aceea de a permite Comisiei Europene să își constituite noi surse de venit, pe lângă cele existente din taxarea emisiilor de carbon. El a explicat că un buget diminuat al UE va fi insuficient pentru sprijinriea statelor grav afectate de pandemie, iar creșterea plăților făcute de statele net contributoare la buget e socotită de toate drept inacceptabilă.
Practic, dacă Parlamentul European (care a anunțat deja pe mai multe voci susținerea pentru plan) și Consiliul UE vor fi de acord cu propunerea Comisiei Europene, gradul de integrare în UE va crește, proporțional cu sporirea puterilor executivului european – instituție care nu este controlată direct de statele membre.
Ținta Comisiei Europene este ca prin noua taxă să strângă circa 15-20 de miliarde de euro anual până la finalul exercițiului bugetar 2021-2027, a mai spus comisarul Johannes Hahn, fără a preciza însă cuantumul taxei și modul de calcul.
Context. Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută un plan gigantic de susținere a statelor europene afectate de criză, propunând un fond special de 750 miliarde de euro (numit Next Generation EU), în plus față de viitorul buget multianual (MFF) de 1.100 miliarde de euro. România ar urma să primească circa 33 de miliarde de euro din acest nou instrument, potrivit calculelor inițiale, dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată în această formă.
În documentul oficial al Comisiei era enunțată lapidar ”o resursă proprie bazată pe operațiunile marilor companii” ca posibilă sursă de venit propriu al executivului european care să o ajute să strângă suma de 750 de miliarde de euro.
Foto: Ursula von der Leyen / Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii