G4Media.ro

Detalii despre noua variantă a virusului SARS-CoV-2 descoperită în sudul Californiei /…

Sursa foto: Pixabay

Detalii despre noua variantă a virusului SARS-CoV-2 descoperită în sudul Californiei / Cercetătorii susțin că 44% din mostrele prelevate în ianuarie corespundeau acestei noi mutaţii

O echipă internaţională de cercetători a detectat o nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în sudul Californiei şi a descoperit că 44 la sută din mostrele prelevate şi studiate în luna ianuarie corespundeau acestei noi mutaţii, relatează EFE, citată de Agerpres.

Rezultatele acestei investigaţii au fost publicate vineri de revista Journal of the American Medical Association (JAMA). Cercetătorii au observat că noile variante tind să devină predominante prin intermediul unui proces de selecţie evolutivă deocamdată nu prea bine cunoscut.

Oamenii de ştiinţă înşişi au mărturisit confuzia pe care o provoacă utilizarea nedefinită în ultimele luni a termenilor „variantă”, „tulpină” sau „mutaţie”, atât în mass-media cât şi în publicaţiile ştiinţifice.

Terminologia se referă la replicarea virusului cu genom ARN care determină introducerea de mutaţii în întregul genom viral, au spus cercetătorii care au observat că doar când sunt selectate mutaţii specifice, sau un ansamblu de mutaţii, prin intermediul a numeroase runde de replicare virală, poate apărea o nouă variantă.

Când variaţia de secvenţiere produce un virus cu caracteristici fenotipice clar diferite, varianta se numeşte tulpină, iar când printr-o secvenţiere genetică şi o analiză filogenetică se detectează o nouă variantă ca ramură diferită în arborele filogenetic, atunci este vorba de o nouă linie de virusuri.

În cazul din California cercetătorii vorbesc despre „o variantă” a virusului SARS-CoV-2 .

Cercetătorii au semnalat că în faza iniţială a pandemiei au existat nivele scăzute de evoluţie genetică, însă ulterior tulpina originală a fost înlocuită în multe regiuni ale lumii cu noi variante care au demonstrat o mai mare eficienţă în replicarea virală la fiinţele umane.

Datele cunoscute până acum sugerează că vaccinurile actuale şi-ar putea conserva capacitatea de a preveni multe spitalizări şi decese, chiar şi în cazul unei reduceri a eficacităţii generale care ar putea interveni ca urmare a apariţiei noilor variante.

California, cel mai populat stat al SUA şi care a înregistrat în total 45.639 de decese de la începerea pandemiei, a devansat statul New York care se situa încă din martie trecut pe primul loc în privinţa numărului deceselor asociate bolii COVID-19, potrivit bilanţului publicat joi de Universitatea Johns Hopkins.

Primul val al pandemiei a fost relativ uşor în California, comparativ cu statele de pe coasta de est, însă de la sfârşitul anului trecut situaţia din vestul ţării s-a agravat semnificativ, iar cazurile de COVID-19 s-au multiplicat.

În ce priveşte numărul de cazuri, California este în prezent statul cel mai afectat din Statele Unite, totalizând 3.454.751 de contagieri, de două ori mai mult decât New York.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pai,da! Nu trebuia sa justifice si ei sutele de milioane bagate in cercetare!! Asa „baietii „mei cautati tulpinele si variantele de virus si n gaura de sarpe si lungiti o cat mai mult ca e vaca de muls (pandemia)!!

  2. Interesant cum timp de un an nu s-a auzit nimic despre nicio mutatie, dar imediat cum apar vaccinurile si lumea incepe sa spere la o revenire la normal incep sa zburde variantele si tulpinele extrem de periculoase. Atat de contagioase ca numarul de infectari zilnice scade la nivel global, dar asta e alta poveste.

    • De data asta sunt de acord cu tine Gogule. Chiar daca esti dator cu niste explicatii cu mortii aia nedeclarati de prin noiembrie

    • Gogule, virusul invata. Dar i-a luat si lui ceva timp sa ne cunoasca, a trebuit sa aiba cateva milioane de intalniri de amor cu sisteme imunitare destul de diferite, e vorba totusi de gazde diverse, de pe o planeta intreaga si acum aplica ce a invatat.
      Virusul asta invata si se adapteaza, supravietuieste, si se pare ca o face bine dar sa speram cu nu o va face mai bine decat gazdele lui.

    • Ca tu nu ai auzit e problema ta. Deja in August anul trecut varianta (G) care circula in Europa era diferita de cel care a aparut in Wuhan (L). Oamenii de stiinta stiau ca vor apara variante, intrebaraile erau cand, unde si in ce mod vor fi diferite.