Detalii şi culise din partidul lui Cioloş: echipa de conducere, sediul, ideologia
Dacian Cioloş a depus vineri la Tribunalul Bucureşti actele pentru înfiinţarea Partidului Mişcarea România Împreună, alături de ceilalţi opt membri fondatori ai formaţiunii. Cioloş este trecut în acte ca preşedintele formaţiunii, iar vicepreşedinţi sunt Vlad Voiculescu, Dragoş Pîslaru şi Oana Bogdan, au declarat pentru G4Media.ro surse din noul partid. Secretarul general al partidului este Alin Mituţă. Partidul refuză asumarea unei ideologii clasice şi promovează valori legate de moralitatea şi integritatea pe scena publică.
De altfel, modelul politic urmat de noul partid este mişcarea En Marche!, fondată de preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit unor surse din Mişcarea România Împreună.
Cine sunt fondatorii
Potrivit site-ului oficial al partidului, cei nouă fondatori ai partidului sunt Dacian Cioloş, Anca Dragu (fost ministru al Finanţelor), Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătăţii), Liviu Iolu (purtător de cuvânt al Guvernului), Alin Mituţă (consilier al fostului premier), Valeriu Nicolae (fost secretar de stat şi consilier al premierului Cioloş), Dragoş Pîslaru (fost ministru al Muncii), Dragoş Tudorache (fost ministru al Internelor) şi Oana Bogdan (fost secretar de stat în Ministerul Culturii).
Toţi cei nouă fondatori constituie Consiliul Naţional al partidului.
Ce ideologie are partidul
Va fi un partid de stânga sau de dreapta? Dacian Cioloş a refuzat o asemenea definire a ideologiei partidului. Într-o declaraţie de presă, Cioloş a spus că „Nu doar că vrem o schimbare în politică, dar un partid trebuie să fie mai mult decât ce a fost până acum. E important să ne mişcăm, să ne mişcăm mai bine şi într-o direcţie clară”.
Vlad Voiculescu, care tocmai a confirmat vineri dimineaţă la Rock FM că va candida pentru Primăria Bucureşti în 2020, a declarat pentru G4Media.ro că noul partid nu se defineşte de dreapta sau de stânga, dar „vom avea poziţii clare pe fiecare punct când vom considera oportun. Evaluarea o lăsăm la latitudinea celor care vor să judece. Eu cred că în politică trebuie să spui ce faci şi să faci ce spui”.
Nume&logo
Noul partid are numele oficial Mişcarea România Împreună, potrivit anunţului făcut de Dacian Cioloş şi site-ului oficial.
Denumirea prescurtată a a partidului este “Împreună”, în timp ce simbolul este „RO+”, a scris Alin Mituţă pe Facebook.
„Vrem ca partidul sa fie cunoscut după logo-ul Ro+”, a declarat Vlad Voiculescu pentru G4Media.ro. De altfel, şi kitul de identitate vizuală de pe site-ul oficial pune accentul pe acest logo, „Ro+”.
Va merge în alegeri singur sau în alianţe?
„Prioritatea noastră e să atragem oamenii care nu au fost implicaţi în politică, oamenii care vor şi pot face lucruri, nu să facem liste pentru alegeri”, a declarat Vlad Voiculescu când a fost întrebat dacă partidul va participa la alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor.
Şi Liviu Iolu a respins ideea unor calcule electorale până în momentul în care instanţa va da verde pentru înfiinţarea partidului.
Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că, cel mai probabil, noul partid va participa singur la europarlamentare, dar există o şansă să intre şi într-o alianţă electorală cu un partid anti-PSD.
Care este sediul partidului
Sediul declarat al partidului este la adresa avocatului care asistă juridic formaţiunea, dar în viitor are în vedere un spaţiu în zona Pache Protopopescu. Liviu Iolu, unul dintre fondatorii partidului, a declarat pentru G4Media.ro că partidul a utilizat sediul avocatului pentru a trece mai rapid de formalităţile legate de înregistrarea la Tribunal.
Practic, partidul va fi construit pe scheletul ONG-ului Platforma România 100, construit în jurul aceleiaşi echipe şi care şi-a constituit deja comunităţi în mai multe localităţi din ţară.
Echipa de conducere a partidului a anunţat vineri depunerea cererii de înregistrare în timpul unei dezbateri cu membrii Platforma România 100.
Manifestul Mişcării România Împreună
Partidul arată în prezentarea oficială de pe site că tuturor membrilor li se vor aplica trei criterii comune: Integritate morală și profesională; competență dovedită, în orice domeniu profesional; şi asumarea necondiționată a valorilor și obiectivelor stabilite împreună.
Manifestul pune accentul pe statul de drept, pe lupta anti-corupţie, dar şi pe egalitatea de şanse şi drepturile omului.
În ceea ce priveşte economia, manifestul partidului arată că „piața liberă este o soluție în asigurarea competiției, dar nu garantează nici onestitatea acesteia, nici intrarea sau menținerea în competiție a celor defavorizați. În același timp, deși prețuim competiția și aderăm la individualism ca formă de exprimare a creativității, considerăm că acțiunea colectivă, cooperarea, bazate pe individualismul etic, nu pe cel egoist, sunt pietre de hotar în construirea unei lumi libere și drepte pentru cât mai mulți oameni cu putință”.
Cine este Dacian Cioloș
- În perioada 2002 – 2003 a fost responsabil pentru Programul SAPARD (Special Accesssion Programme for Agriculture and Rural Development) în cadrul Delegației Comisiei Europene în România
- Între 2005 și 2007 a fost consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale în timpul mandatelor lui Gheorghe Flutur, Dan Motreanu și Decebal-Traian Remeș (Guvernul Tăriceanu)
- În mai 2007, în timpul mandatului de ministru al lui Decebal-Traian Remeș, este numit subsecretar de stat pentru Afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
- În octombrie 2007 este numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, funcție pe care o deține până în decembrie 2008
- În perioada iulie 2009 – ianuarie 2010 a fost numit de președintele Traian Băsescu ca șef al Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturi
- A fost propus de președintele Traian Băsescu pentru funcția de comisar european din partea României, iar, în perioada februarie 2010 – octombrie 2014, a ocupat portofoliul de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în Comisia Barroso II, unde s-a ocupat de reformarea Politicii Agricole Comune
- În iulie 2015 a fost numit de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drept consilier special privind securitatea alimentară internațională, funcție pe care a deținut-o până în noiembrie, când a fost propus prim-ministru de președintele Klaus Iohannis
- Ca prim-ministru independent a condus un guvern tehnocrat în perioada 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii