G4Media.ro

Detalii şi culise din partidul lui Cioloş: echipa de conducere, sediul, ideologia

Detalii şi culise din partidul lui Cioloş: echipa de conducere, sediul, ideologia

Dacian Cioloş a depus vineri la Tribunalul Bucureşti actele pentru înfiinţarea Partidului Mişcarea România Împreună, alături de ceilalţi opt membri fondatori ai formaţiunii. Cioloş este trecut în acte ca preşedintele formaţiunii, iar vicepreşedinţi sunt Vlad Voiculescu, Dragoş Pîslaru şi Oana Bogdan, au declarat pentru G4Media.ro surse din noul partid. Secretarul general al partidului este Alin Mituţă. Partidul refuză asumarea unei ideologii clasice şi promovează valori legate de moralitatea şi integritatea pe scena publică.

De altfel, modelul politic urmat de noul partid este mişcarea En Marche!, fondată de preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit unor surse din Mişcarea România Împreună.

Cine sunt fondatorii

Potrivit site-ului oficial al partidului, cei nouă fondatori ai partidului sunt Dacian Cioloş, Anca Dragu (fost ministru al Finanţelor), Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătăţii), Liviu Iolu (purtător de cuvânt al Guvernului), Alin Mituţă (consilier al fostului premier), Valeriu Nicolae (fost secretar de stat şi consilier al premierului Cioloş), Dragoş Pîslaru (fost ministru al Muncii), Dragoş Tudorache (fost ministru al Internelor) şi Oana Bogdan (fost secretar de stat în Ministerul Culturii).

Toţi cei nouă fondatori constituie Consiliul Naţional al partidului.

Ce ideologie are partidul

Va fi un partid de stânga sau de dreapta? Dacian Cioloş a refuzat o asemenea definire a ideologiei partidului. Într-o declaraţie de presă, Cioloş a spus că „Nu doar că vrem o schimbare în politică, dar un partid trebuie să fie mai mult decât ce a fost până acum. E important să ne mişcăm, să ne mişcăm mai bine şi într-o direcţie clară”.

Vlad Voiculescu, care tocmai a confirmat vineri dimineaţă la Rock FM că va candida pentru Primăria Bucureşti în 2020, a declarat pentru G4Media.ro că noul partid nu se defineşte de dreapta sau de stânga, dar „vom avea poziţii clare pe fiecare punct când vom considera oportun. Evaluarea o lăsăm la latitudinea celor care vor să judece. Eu cred că în politică trebuie să spui ce faci şi să faci ce spui”.

Nume&logo

Noul partid are numele oficial Mişcarea România Împreună, potrivit anunţului făcut de Dacian Cioloş şi site-ului oficial.

Denumirea prescurtată a a partidului este “Împreună”, în timp ce simbolul este „RO+”, a scris Alin Mituţă pe Facebook.

„Vrem ca partidul sa fie cunoscut după logo-ul Ro+”, a declarat Vlad Voiculescu pentru G4Media.ro. De altfel, şi kitul de identitate vizuală de pe site-ul oficial pune accentul pe acest logo, „Ro+”.

 

Va merge în alegeri singur sau în alianţe?

„Prioritatea noastră e să atragem oamenii care nu au fost implicaţi în politică, oamenii care vor şi pot face lucruri, nu să facem liste pentru alegeri”, a declarat Vlad Voiculescu când a fost întrebat dacă partidul va participa la alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor.

Şi Liviu Iolu a respins ideea unor calcule electorale până în momentul în care instanţa va da verde pentru înfiinţarea partidului.

Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că, cel mai probabil, noul partid va participa singur la europarlamentare, dar există o şansă să intre şi într-o alianţă electorală cu un partid anti-PSD.

Care este sediul partidului

Sediul declarat al partidului este la adresa avocatului care asistă juridic formaţiunea, dar în viitor are în vedere un spaţiu în zona Pache Protopopescu. Liviu Iolu, unul dintre fondatorii partidului, a declarat pentru G4Media.ro că partidul a utilizat sediul avocatului pentru a trece mai rapid de formalităţile legate de înregistrarea la Tribunal.
Practic, partidul va fi construit pe scheletul ONG-ului Platforma România 100, construit în jurul aceleiaşi echipe şi care şi-a constituit deja comunităţi în mai multe localităţi din ţară.

Echipa de conducere a partidului a anunţat vineri depunerea cererii de înregistrare în timpul unei dezbateri cu membrii Platforma România 100.

Manifestul Mişcării România Împreună

Partidul arată în prezentarea oficială de pe site că tuturor membrilor li se vor aplica trei criterii comune: Integritate morală și profesională; competență dovedită, în orice domeniu profesional; şi asumarea necondiționată a valorilor și obiectivelor stabilite împreună.

Manifestul pune accentul pe statul de drept, pe lupta anti-corupţie, dar şi pe egalitatea de şanse şi drepturile omului.

În ceea ce priveşte economia, manifestul partidului arată că „piața liberă este o soluție în asigurarea competiției, dar nu garantează nici onestitatea acesteia, nici intrarea sau menținerea în competiție a celor defavorizați. În același timp, deși prețuim competiția și aderăm la individualism ca formă de exprimare a creativității, considerăm că acțiunea colectivă, cooperarea, bazate pe individualismul etic, nu pe cel egoist, sunt pietre de hotar în construirea unei lumi libere și drepte pentru cât mai mulți oameni cu putință”.

Cine este Dacian Cioloș

  • În perioada 2002 – 2003 a fost responsabil pentru Programul SAPARD (Special Accesssion Programme for Agriculture and Rural Development) în cadrul Delegației Comisiei Europene în România
  • Între 2005 și 2007 a fost consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale în timpul mandatelor lui Gheorghe Flutur, Dan Motreanu și Decebal-Traian Remeș (Guvernul Tăriceanu)
  • În mai 2007, în timpul mandatului de ministru al lui Decebal-Traian Remeș, este numit subsecretar de stat pentru Afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
  • În octombrie 2007 este numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, funcție pe care o deține până în decembrie 2008
  • În perioada iulie 2009 – ianuarie 2010 a fost numit de președintele Traian Băsescu ca șef al Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturi
  • A fost propus de președintele Traian Băsescu pentru funcția de comisar european din partea României, iar, în perioada februarie 2010 – octombrie 2014, a ocupat portofoliul de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în Comisia Barroso II, unde s-a ocupat de reformarea Politicii Agricole Comune
  • În iulie 2015 a fost numit de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drept consilier special privind securitatea alimentară internațională, funcție pe care a deținut-o până în noiembrie, când a fost propus prim-ministru de președintele Klaus Iohannis
  • Ca prim-ministru independent a condus un guvern tehnocrat în perioada 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. „Nu e importanta ideologia dar suntem anti-PSD.”

    Deci a aparut un mic canibal pe partea „centru-dreapta” care o sa vrea sa rupa macar o ciosvarta din USR !

    PS. Faramiţarea „dreptei”, bucuria PSD !

    • Sper ca a invatat din greseli si partidul anti-PSD la care se refera este USR si nu PNL. Circul PNL-ului de dupa alegeri este de neiertat.

    • Electoratul de centru-dreapta exista si este majoritar, dupa cum au aratat alegerile prezidentiale din 2014. El este insa mult mai greu de convins sa mearga efectiv la vot comparativ cu cel de stanga.

      Situatia trebuie analizata diferit in cazul alegerilor parlamentare fata de prezidentiale.
      La parlamentare, poate ca prezenta mai multor partide pe zona centru-dreapta ar fi o solutie buna. Nimeni nu isi va mai putea justitifica absenteismul prin pretextul „nu am cu cine sa votez”.
      Desigur, exista riscul ca unul din aceste partide sa nu treaca pragul electoral de 5%, caz in care voturile celor 3-4% ar fi practic irosite. Dupa va fi asa, atunci dupa „testul” europarlamentarelor ar mai fi inca timp pentru eventuale aliante.

      In privinta prezidentialelor, lucrurile depind in mare masura de directia in care va merge Iohannis (mandatul 2 sau Bruxelles). Daca pleaca la Consiliul Europei, atunci dreapta are o problema majora. Singura sansa pe care ar mai avea-o ar fi sa gaseasca un alt candidat carismatic, sustinut de toate partidele din aceasta zona.
      Daca s-ar merge pe varianta cu candidati proprii, atunci contrele inevitabile intre ei plus absenta unui lider cu notorietatea lui Iohannis ar duce la o prezenta scazuta la vot in turul 2.
      In opinia mea, daca in turul 2 nu se va ajunge la minim 55% prezenta la urne, atunci viitorul presedinte va fi din partea PSD – indiferent care ar fi numele acestuia.

    • Din faptul ca Ro+ = PSD- nu se desprinde în mod direct si logic ca Ro+ „vrea sa rupa macar o ciosvarta din USR ”
      Alte ipoteze :
      1) Ro+ formeaza o coalitie de centru dreapta cu USR în ideea de a face o opozitie mai eficace PSD-ului
      2) Ro+ se aliaza cu USR in ideea de a ocupa cu totul partea dreapta a politicii romanesti si a aduce PNL-ul sub 5%, PNL-ul fiind de fapt PSD2

  2. aceeasi problema ca la USR frica asta de a asuma o doctrina clara, principii clare – daca zici ca nici stanga nici dreapta e confuz – nimeni nu stie ce vrei. iar chestia aia edulcorata ca suntem cu piata dar piata nu rezolva totul e suficient de vaga cat sa dai o lege ba in favoarea pietei, ba in favoarea monopolurilor de stat, deci nici o garantie de PRINCIPII care sa se traduca in legi. avem deja un USR la fel de ametit si amestecat ideatic. desi PNL e cum e in ultima vreme vad un efort de focalizare si definire mai clara, adica liberalul sa fie liberal, socialistul sa fie socialist, nu strutocamile de astea. Ciolos e prea vag si indecis, e un usr intarziat.

    • Asta nu e un argument, stanga sau dreapta nu sint principii, sint ideologii. Lumea va stii ce vrei in momentul in care le spui ce vrei. Ca doar nu o sa le spui ca vrei stanga sau dreeapta. Le spui ca vrei sa avansezi cu autostrazile, le spui ca organizezi inteligent sistemul de sanatate din ro, eventual le spui si cum o sa faci asta etc. Asta e adevarata politica moderna, si nu blabla despre stanga si dreapta, notiuni care acum au la activ aproape doua secole si un sfert.

  3. Am un feedback pentru voi. Ati ales un nume foarte dificil: G4media.

    2 probleme mari care va vor reduce pe mobil
    1. Cand tastezi prima litera in Safari pe Iphone, litera G in cazul vostru, iti apare lista celir mai recente site-uri care incep cu aceea litera. Nu veti fi niciodata pe prima pozitie, in fata gooogle. hotnews era pe prima pozitie la H.
    2. Daca totusi trebuie sa tastez 2 litere, a doua litera la voi e 4, care e pe alt ecran al tastaturii. Cum ziceam, foarte dificil si asta va spun ca fan al vostru.

    Eu as schimba numele:(

    • Cand cauti ceva pe internet în general nu cauti pe litere, ci cauti o notiune, cauti un cuvant sau un sir de cuvinte. Eu nu cred ca obiectivul G4media e sa fie pe prima pozitie pe google. Pentru mai multe detalii despre obiectivele G4media mergeti pe pagina Despre Noi, paragraful Obiective.

    • Nu m-ati inteles. Nu e vorba de cautare pe google. E vorba de usurinta de a introduce numele in bara de adresa a browserului pentru a ajunge pe site. Cand vreau sa intru pe hotnews apas doar H si pe urma selectez site-ul. La g4media am nevoie de 3 clickuri inainte de a putea accesa siteul.

    • LOL Am inteles: ai Iphone si nu stii sa-l folosesti. E ok, nu esti singurul.

  4. @Dan_Bruma, observatia ca Ro+ nu si-a propus sa rupa „macar o ciosvarta din USR” este corecta!
    Exprimarea mea a fost rodul unui subiectivism excesiv pe care acum mi l-am corectat.

    Partidul lui Ciolos va fi insa fara sa vrea canibal, dupa cum daca si-ar fi exprimat in mod clar o ideologie de stanga, declarandu-se social-democrat, ar fi fost un mic canibaluţ pe acea parte a „esichierului politic” (brrr, groaznic suna) !

    Cat priveste vechimea notiunilor nu are nicio relevanta. Sunt altele vechi de milenii si inca nu au gasit cu ce sa le inlocuiasca. Politica o sa ramana intotdeauna o lupta a ideologiilor cata vreme, de exemplu unii iti vor pune de fiecare data in traista peste cat sa-ti ajunga o vreme, dupa care sa le ceri din nou, pe cand altii o sa-ti dea undita si o sa te invete sa pescuiesti.

    Pt inceput USR si Ro+ trebuie sa intreaca in procente PNL de asemenea maniera incat plecarile penelistilor sa nu se mai faca spre ALDE ci spre noua alianta !

    PS. Alegerile europarlamentare insa nu vor fi un test relevant, cata vreme Romania, chiar si cea eurosceptica prefera sa nu iasa din casa in duminica aia. Nu mai vorbim de cealalta !

    • Vechimea notiunilor in cazul asta are relevanta pentru ca nu se mai lucreaza cu ele in Europa astazi sau începe sa se lucreze din ce in ce mai putin. In orice caz o bulversare si o redefinire a ideologiilor este in curs. Nu poti nega asta. Pe de o parte. Pe de alta parte, manifestul Ro+ nu este programul Ro+. Manifestul face apel la toti romanii si este normal sa fie asa. Programul, daca este prezidential va face apel la toti romanii de asemenea, daca este in vederea alegerilor parlamentare va fi mai mult orientat ideologic. In orice caz, USR si Ro+ sint partide cu totul si cu totul noi, si în timp dar mai ales în practica, adica vor bulversa cu totul modul de a face politica in RO.

  5. E de centru stanga , dar daca e necesar vor sa-si pastreze o fereastra de lucru si cu optiuni de dreapta. Daca va uitati la PSD , in ultimii 10 ani si-au asumat o groaza de masuri de dreapta , la presiunea „investitorilor” interni. Asa ca lasati-o mai moale cu canibalizarea , USR si RO+ ar trebui sa evite combatul direct, si cred ca vor face asta, mai curand vor fi parteneri, pentru ca sunt formate din oameni cu capul pe umeri care vor sa ajute Romania. Nu cunosc un om normal la cap care sa fie de tipul agresiv-combatant… Deci USR centru-dreapta si RO+ centru stanga. Pace ? Ne putem apuca de lucruri mai importante decat niste epistole pe hartie ?

  6. Nu spuneti nimic despre pensiile speciale! Sunteti de acord cu ele?

    • In detalii se intra intr-un program politic si nu intr-un manifest politic. Toate la timpul lor. Nu?

  7. “…vom avea poziţii clare pe fiecare punct când vom considera oportun. Evaluarea o lăsăm la latitudinea celor care vor să judece. Eu cred că în politică trebuie să spui ce faci şi să faci ce spui..”. Absenta sau refuzul unei linii doctrinare, cat de simpla ar fi aceasta, este de rau augur. Iar enuntul lui V V, pe langa faptul ca este usor infantil, evoca…oportunismul politic si absenta oricarui program/proiect ideologic. Cu astfel de enunturi scolaresti (si altele, desigur), Pantazi a si pozitionat Ro+ pe centru stanga (???).
    Personal, urez sincer succes acestei noi formatiuni (nu o prea pot numi partid), dar am sentimentul ca va urma trasul nefast al USRului. Sper sa ma insel…

    • Asta e chestie de comunicare! Comunicarea nu se face in volume mari. Se face cu lingurita. Se pare ca sint unii care vor tot dintr-odata. Gurmanzi. Fara sa realizeze ca nu pot digera.

    • Si în plus e si chestie de suspans. Trebuie întretinuta curiozitatea. Totul e chestie de comunicare. Si înca nu a inceput campania electorala. Care in mare masura este regie. Asa ca atentie la comunicare! Sînt convins ca face parte din strategie!