G4Media.ro

”Detoxul” meu de telefon a fost un eșec. Dar tot mi-a schimbat…

sursa foto: Unsplash/ Bruno Gomiero

”Detoxul” meu de telefon a fost un eșec. Dar tot mi-a schimbat viața/ Cum am ajuns să-mi placă dorul de prieteni

La două luni după ce Rhik Samadder a pus capăt ”dezintoxicării” de telefon, el realizează că unele dintre lecțiile pe care le-a învățat au rămas cu el, arată un reportaj The Guardian despre experimentul acestuia. În ultima actualizare din călătoria lui Rhik pentru a scăpa de dependența de telefon, acesta reușește o descoperire. Și una mare.

”La două luni de la ultima mea notiță în jurnal despre experiment, s-a întâmplat ceva ciudat. După ce am renunțat la experiment ca la o pierdere de timp, se pare că acesta dă roade neașteptate.

În prezent, stau pe telefon 90 de minute pe zi. Cinci dintre acestea sunt petrecute pe Instagram. Nu mă mai simt dependent. Reducerea vieții mele online se datorează în parte faptului că nu mai trebuie să scanez rețelele în căutarea unui partener. Dar asta nu poate fi întreaga poveste.

Toți experții cu care am vorbit mi-au dat sfaturi asemănătoare și liniștitoare. În mod ciudat, cea mai de impact conversație despre tehnologie a avut loc într-o cafenea fără wifi, cu un budist. Sthiramanas este un profesor de meditație de la Centrul budist din Londra, unde conduce Upgrade Your Mind, un curs de șase săptămâni despre utilizarea atentă a ecranului.

„Este o slăbiciune umană fundamentală să căutăm satisfacția în exterior”, spune el. Sthiramanas nu se referă doar la ”scroll”-ul nesfârșit. Fuga la un refugiu liniștit – sau la o cabană de ”detoxifiere digitală” în pădure – este, de asemenea, o evadare din viața de zi cu zi. Dar de multe ori, lecțiile lor nu supraviețuiesc călătoriei spre casă. „Dacă vrem ca viețile noastre să fie mai fericite și mai creative, trebuie să le experimentăm așa cum sunt și să schimbăm lucrurile de acolo.

„Care este dorința de sub dorința de a-ți verifica telefonul?”, a continuat el. „Dacă ești dependent de aplicațiile de dating, este dorința de a te simți atrăgător? Dacă ești dependent de știri, vrei să te simți în control? Sau în contact cu ceva mai mare decât tine însuți? Dacă le trimiți constant mesaje prietenilor, vrei doar să fii iubit?”.

Ouch. Când au ales acești budiști violența?

De la acea discuție, văd prietenia ca pe o activitate mai ales offline. Ceva ce facem cu corpul nostru. Gașca mea se pricepe la asta – organizează excursii de o zi la mare, dansează, gătesc unul pentru celălalt. Râsul în același spațiu este hrănitor. Sună a Waltons-esque, dar e mai bine decât Meta. Încă mai trimit adesea mesaje text prietenilor pe parcursul zilei, dar când nu, mă bucur să le duc dorul. Poate că am devenit ciudat.

Conectivitatea constantă este o nouă așteptare, epuizantă de îndeplinit. Cea mai mare teamă a mea în legătură cu oprirea telefonului a fost să pierd un apel de la mama mea, în cazul în care ar avea o cădere. Dar, sub reticența mea, îmi dau seama, se ascunde o anxietate de control. Și într-o zi trebuie să renunțăm cu toții la asta. „Ați putea să vă luați o linie fixă pentru urgențe și să dați numărul doar celor dragi”, sugerează Sthiramanas. Este o idee bună.

Un alt beneficiu care s-a petrecut lent a fost creșterea timpului petrecut citind. Cred că acesta este și motivul pentru care nu mai pierd zile întregi pe Instagram. Deschizând acum orice aplicație de socializare, mi se pare că sunt … prostuț. Poate că concentrarea chiar este un mușchi – care flămânzește să ridice lucruri mai grele pe măsură ce îl construiești. Desigur, o mulțime de oameni se bucură de ambele. Acest lucru nu înseamnă că tot conținutul social media este superficial și inutil! (Chiar dacă eu chiar cred asta)

Pot să mă bucur să fiu în viața mea reală, „plictisitoare”, fără fantezia evadării? Aceasta a fost întrebarea crucială pentru mine.

Îmi fac mai multă ordine în apartament, pentru că îl văd mai mult. Mi-am păstrat cei 10.000 de pași. Încă îmi place să umplu acele cercuri colorate de urmărire a activităților fizice și a rezultatelor, dar sunt mai puțin obsesivă. Pot simți efectul în corpul meu. Uneori îmi las telefonul acasă. Este o resetare mentală pentru a simți aerul, pentru a nu fi în altă parte. Și sunt mult mai fericit decât eram.

Pentru orice fan al capitalismului, trebuie să remarc că veniturile mele ca freelancer au crescut și sunt mai productiv. Nu mi se pare util să defăimez atât de mult companiile de tehnologie și nu-mi mai personific telefonul.

Când observ telefonul în mâna mea, atracția spre distragere și evadare, încerc să pun un diagnostic despre ce se întâmplă cu adevărat cu mine în momentul respectiv. Sunt îngrijorat de ceva? Mă simt singur? Care ar fi o modalitate mai bună de a-mi satisface nevoile?

Cine ar fi putut prevedea acest lucru? Smartphone-ul ca un canar în mina de cărbune, semnalizând ceea ce este cel mai important pentru mine: să nu trec prin aceste zile ca un somnambul. Hoțul vieții mele? Nimeni nu are dreptul să-mi fure viața.

Din păcate, acum sunt dependent de zahăr”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...