G4Media.ro

Deutsche Telekom avertizează că interzicerea echipamentelor Huawei ar întârzia cu doi ani…

Deutsche Telekom avertizează că interzicerea echipamentelor Huawei ar întârzia cu doi ani dezvoltarea în Europa a rețelelor 5G/ Gigantul chinez, acuzat de fraudă și spionaj

Europa ar rămâne în urma Statelor Unite şi a Chinei în cursa pentru introducerea noii generaţii de reţele de telefonie mobilă 5G, în cazul în care guvernele europene vor adopta interdicţii care să vizeze producătorul chinez de echipamente Huawei Technologies Co., pe fondul unor îngrijorări legate de securitate, se arată într-o analiză internă a grupului german Deutsche Telekom AG, preluată de Bloomberg și citată de Agerpres. Pe de altă parte, Huawei, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume, este pusă sub acuzare în Statele Unite pentru spionaj industrial şi fraudă bancară, scrie Digi24.ro.

Vizată direct este directoarea financiară a firmei, care este fiica fondatorului. Ea a fost reţinută la finalul anului trecut, în Canada. Departamentul american de Justiţie urmează să-i ceară extrădarea în Statele Unite, demers ce are toate şansele să agraveze şi mai mult relaţiile cu China, deja încordate.

Compania Huawei este acuzată că s-a folosit de o firmă fantomă ca să facă afaceri în Iran, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. De asemenea, mai este acuzată şi de furtul unor informaţi secrete, referitoare la un robot, de la o firmă americană de telecomunicaţii, subsidiara unei companii germane.

Cu o cifră de afaceri de 93 de miliarde de dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, dar guvernele din mai multe ţări sunt îngrijorate că autorităţile de la Beijing ar putea utiliza infrastructurile produse de Huawei pentru spionaj.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, oficialii de la Deutsche Telekom au avertizat că eliminarea Huawei de pe lista furnizorilor de echipamente pentru reţelele 5G ar întârzia lansarea acestei noi tehnologii cu cel puţin doi ani.

În analiza sa internă, Deutsche Telekom susţine că reţelele 5G trebuie construite pe baza actualei infrastructuri 4G, care se bazează deja în mare parte pe echipamente Huawei. În aceste condiţii, dacă echipamentele Huawei vor fi interzise în totalitate, companiile de telefonie vor fi forţate să elimine toate echipamentele furnizate anterior de firma chineză, ceea ce ar putea costa industria de telefonie multe miliarde de euro, susţin sursele.

Guvernele din Germania şi alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricţii împotriva echipamentelor Huawei. Aceasta, în condiţiile în care, luni, Statele Unite au anunţat o lungă listă de capete de acuzare împotriva responsabilei grupului Huawei, aflată în centrul unei dispute diplomatico-judiciare, dar şi a gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor, în două dosare care riscă să crească tensiunile dintre Washington şi Beijing.

Analiza internă realizată de Deutsche Telekom arată starea de nervozitate care există în industria de telecomunicaţii cu privire la măsurile guvernelor care ar putea perturba planurile operatorilor privind introducerea noilor reţele 5G. Huawei a devenit un furnizor important pentru operatorii europeni de telefonie, pe măsură ce aceştia se pregătesc să cheltuiască miliarde de euro pentru lansarea de reţele 5G.

Eliminarea echipamentelor Huawei din Europa nu va fi uşor de făcut, întrucât majoritatea operatorilor de telefonie a comandat echipamente de la firma chineză. Deutsche Telekom a instalat sisteme Huawei în câteva dintre miile sale de turnuri de telefonie mobilă. În plus, tehnologia firmei chineze formează coloana vertebrală pentru unele din produsele cloud ale grupului german.

Săptămâna trecută, grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunţat că va lua o „pauză” cu introducerea de echipamente Huawei în centrul reţelelor sale, până când ţările occidentale îşi vor soluţiona îngrijorările cu privire la activităţile grupului chinez. Directorul general de la Vodafone, Nick Read, a declarat vineri că dezbaterile cu privire la Huawei se desfăşoară la un nivel „mult prea simplist”, adăugând că grupul chinez este un jucător important pe piaţa echipamentelor de telecomunicaţii, dominată de trei companii (Huawei, Nokia şi Ericsson).

Deutsche Telekom AG este cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii, cu operaţiuni în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Grupul controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul ‘T’.

(Sursa: Agerpres/ Foto: Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Poate imi scapă ceva însă intarzierea infrastructurii 5g mi se pare cea mai mica problema.

    • Hmm…intarziere este putin spus…este „foarte optimista” varianta cu intarziere…este mai mult o stopare si un ajutor pt nokia si erikson…majoritatea companiilor telecom,peste 60-70%, au inlocuit acum cativa ani tehnologiile nokia si erikson(proiecte unde au lucrat foarte multi romani si sau luat foarte multi bani) cu ce crezi?cu huawei 🙂
      In romania de exemplu orange tehnologie huawei atat pe telefonie mobila cat si ftth,vodafone tehnologie huawei pe tel mobila,telekom tehnologie huawei pe tel mobila si ftth,rds-rcs(aici este dezastru) peste 70% tehnologie huawei pe toate infrastructur ile tel mobila,fttb,ftth,dth…crezi ca o sa fie doar o intarziere?pe ce bani crezi ca se vor face aceste swapuri? 🙂

  2. Ce sa zic, Google, Amazon si FB nu-si urmaresc clientii deloc. Daca te spioneaza kinezu’ e cih, insa acelasi lucru facut de licurici, e ok…cita ipocrizie…
    Adevarul este ca se cauta motive pentru inlaturarea unui concurent din piata de comunicatii.

    • Un concurent cu preturi mici. Aici este problema celorlalti vechi „stapani”. Ce jocuri de culise…

    • Desigur ca ,,europenii” de care zici tu sunt din ,,Europa Galbena- filochineza”. Sunt multi filochinezi in Europa, chiar si in Romania.
      Astia merg pe ideea sa se bage cat mai multe chinezarii in Europa si cand o sa ajunga rau in Europa ei o sa e mute in America, Australia, Planeta Marte. etc. Deci, ,,dupa noi, potopul !”
      Ce nu inteleg ei este ca si Planeta Marte poate devenii din ,,Planeta Rosie” o ,,Planeta Galbena”

    • Catre @ Costin. Ce treaba are renuntarea la echipamentele Huawei cu necesitatea de a cumpara obligatoriu echipamente din SUA ? .
      Cel mai bine este ca Romania sa-si faca singura echipamentele, iar daca nu face asta se pot cumpara echipamente din tari in care nu se fac atatea incalcari ale drepturilor omului ca in China si nu spioneaza in halul intensiv cum o fac chinezii.

    • @Rahan5
      De fel cred ca esti o persoana ultra nationalista ?…hai sa facem noi romani…este cam greu…este greu din nimic sa egalezi zeci de ani de munca si inovatie in sectorul respectiv,deci cu hai sa facem noi romani nu prea merge decat daca avem bani si cumparam una din firmele astea cu tot cu tehnologie ?…
      Faza cu cumparatul din alte tari:sunt 4 producatori mari de astfel de echipamente si tehnologii nokia,erikson,huawei si zte…doi din ei sunt chinezi ?…nokia si erikson au preturi cel putin duble la echipamente cu aceleasi caracteristici fata de huawei si zte…
      Faza cu spionatul am explicat mai sus cum sta treaba(nu trebuie sa ma crezi,google-it 🙂 ) aici as mai adauga ca huawei are foarte multe scripturi ce ruleaza pe ech lor:open source.deci destul de greu sa acuzi de spionaj…ca vrei sa ii acuzi in privinta securitatii precare pe anumite echipamente este cu totul altceva…dar asta nu inseamna ca te „spioneaza huawei”…poate fi foarte bine vecinul tau 🙂

  3. Europa nu pare sa fie deranjata atat de tare de tehnoloiile spion de la chinezi. Sunt obisnuiti cu asta. Nici rusesti daca erau aceste echipamente, n-ar fi fost interzise in Europa.

    • Treaba cu tehnologiile spion…este foarte complicata…teoretic aproape la toate ech telecom exista acest risc(daca citesti putin scrie si in manualul de utilizare)…este un risc teoretic…indiferent de producator…tine mai mult de modul de securizarea al retellelor…acum ca unele au mai multe buguri sau mai putine…tine de interpretare…ca chineji au lasat intentionat anumite buguri pt exploit…cred ca este foarte greu de dovedit asa ceva…eu cred ca tine mai mult de considerente financiare si de ajutarea companiilor ue pt redresare

  4. Mda… Se pare ca nu ne mai putem… De foame. Sunt doar speculații, auzi sa aibă interdicție o tara în a avea acces la tehnologie? Asta este o veste foarte proastă. Americanii ar trebui să-și vadă de treaba lor. Cu ce-i deranjează ca oameni le vinde pentru a-și face bani? Mi-e îmi este scârbă te toată povestea asta. Vedeam mai sus, Nokia, Ericsson. Pai frate astea au murit de mult.. Ce dracu ajungem cu 10 ani în urmă să cumpărăm tehnologie proastă. Americanii și cei care spun ca au găsit nereguli ar trebui sa arate dovezi. Nu ma mir ca în curând sa găsim doar telefoane Apple și tehnologia lor. Sa ne luam la mana a doua ca nu ne permitem. Urâtă toată situația asta. Dacă au spioni nu înseamnă că știu. Poate au fost angajați și ei lucrează pentru alți în alta parte.

    • Nu confunda telefoanele cu echipamentele de retea altfel vb de pe campii. La baraca unde lucrez eu daca ai telefon/modem huwaei esti invitat sa-l lasi in vestiar oprit.
      Tine de politica companiei, de altfel la angajare primesti hardware de la companie inclusiv tel ( nu pt toata lumea aici ma refer la tel) si-l folosesti in interes de serviciu. In afara companiei faci ce vrei cu tel personal.

  5. @Rahan5-Ce diferenta este intre ‘ incalcari ale drepturilor omului ca in China’ si USA care, in functie de interesele lor, sustin unii dintre cei mai nemilosi dictatori de pe te miri unde de prin lume.
    Cel Putin, de la kineji stii ce asteptari poti avea, aia nici macar n-au semnat conventia drepturilor omului, faptul ca au o tehnologie performanta le confera aceleasi drepturi de a intra pe orice piata.
    Ma refer la orice piata care nu cauta motive, ipocrite cel mai adesea, pentru a (de)favoriza o companie anume.

  6. E oarecum ciudat, adica T-Mobile US, care este la baza acestui scandal, este detinunta de Deutsche Telekom care acum moare de dragul Huawei, mai sa fie!! Dar luati aici sa cititi: https://www.justice.gov/opa/pr/chinese-telecommunications-device-manufacturer-and-its-us-affiliate-indicted-theft-trade
    “This indictment shines a bright light on Huawei’s flagrant abuse of the law – especially its efforts to steal valuable intellectual property from T-Mobile to gain unfair advantage in the global marketplace,” said First Assistant U.S. Attorney Annette L. Hayes of the Western District of Washington. “We look forward to presenting the evidence of Huawei’s crimes in a court of law, and proving our case beyond a reasonable doubt. Fair competition and respect for the rule of law is essential to the functioning of our international economic system.”