G4Media.ro

Deutsche Welle: Apropiere precaută în conflictul comercial americano-chinez

sursa foto: White House

Deutsche Welle: Apropiere precaută în conflictul comercial americano-chinez

Preşedintele Trump a aşteptat „lucruri mari” de la întâlnirea cu omologul său chinez Xi. La final, un lucru e clar: pe moment nu se mai pune problema de noi taxe vamale punitive. Dar disputa nu e rezolvată, scrie Bernd Riegert pentru Deutsche Welle.

Un rezultat de excepție arată altfel, dar cel puțin se ia o pauză scurtă în conflictul comercial: televiziunea de stat din China a anunțat că nu vor mai exista noi taxe vamale punitive de la 1 ianuarie, așa cum amenințase anterior președintele Trump. Negocierile dintre Beijing și Washington vor continua, a mai relatat aceeași sursă. Consilierul economic al lui Trump, Larry Kudlow, declarase la finalul cinei de două ore și jumătate la care au participat delegațiile americană și chineză, pe marginea summitului G20, doar că totul a decurs „foarte bine”, fără să dea detalii.

Președintele Donald Trump a părăsit apoi Argentina fără să dea declarații pe această temă, dar Casa Albă a confirmat ulterior că vor exista alte înțelegeri „în următoarele 90 de zile”. În acest timp, se renunță la orice taxe vamale noi pentru China. Trump a anunțat pe Twitter că o conferință de presă cu detalii suplimentare nu a mai avut loc în semn de respect pentru familia fostului președinte George H.W. Bush, decedat la sfârșitul săptămânii trecute.

Așteptările privind summitul dintre președintele Donald Trump și șeful statului chinez Xi Jinping au fost mari. A fost considerată cea mai importantă întâlnire de la summitul G20 anual, la Buenos Aires, unde s-au întâlnit liderii celor mai importante 20 de economii ale lumii. Donald Trump a contribuit și el la sporirea acestor așteptări, după ce declarase în prealabil că „s-ar putea întâmpla ceva de amploare”. Delegația chineză, mai precaută, a vorbit de apropierea dintre cele două părți, dar și despre diferențele lor de opinie în conflictul comercial actual.

SUA au penalizat importurile din China în septembrie cu taxe vamale de 200 de miliarde de dolari. China a răspuns cu măsuri similare. Donald Trump vrea prin aceste măsuri dure să determine o reducere a exporturilor chineze către SUA. El urmărește scăderea deficitului comercial al Americii în relația cu China. Trump a reiterat înaintea summitului că Beijingul ar exploata de ani buni țara sa. El s-a referit la transferul de tehnologie pe care China îl pretinde de la firmele care doresc să facă afaceri pe teritoriul ei. Și importurile de oțel din China fuseseră anterior penalizate cu taxe vamale mai mari.

Deficitul comercial continuă să crească

Aceste măsuri punitive au determinat însă scumpiri pentru consumatorii americani. Într-un interviu pentru „Washington Post”, Trump a declarat recent că „îi place actuala situație „, pentru că încasează astfel miliarde de dolari din taxe vamale. Măsurile lui Trump nu au avut însă efect asupra importurilor chineze. Autoritatea de statistică din SUA a anunțat că exporturile chineze în America au crescut și în 2018. Deficitul comercial pe care vrea să îl combată administrația Trump a sporit în octombrie cu încă un miliard de dolari.

Experții americani așteaptă pentru 2018 un deficit record în comparație cu ultimii 10 ani. Consilierul economic Kudlow, care a participat la cina de la Buenos Aires, la fel ca ministrul de Finanțe Steven Mnuchin, nu renunță însă la cursul actual. Trump a amenințat din nou cu extinderea taxelor vamale la 250 de miliarde de dolari.

La începutul reuniunii bilaterale de la Buenos Aires, cât timp camerele de filmat și microfoanele au fost încă permise, Trump l-a lăudat puternic pe omologul său chinez Xi. „Relația noastră este foarte deosebită. Acesta ar putea fi motivul cel mai important pentru care la final am putea ajunge la niște înțelegeri care să fie benefice atât pentru China, cât și pentru America”, a declarat Donald Trump.

Dar, la final, nu se știe exact cu ce rezultat s-a încheiat summitul. Liderul comunist Xi Jinping declarase înaintea cinei cu Trump: „Doar dacă vom coopera cu adevărat vom putea atinge împreună cele două obiective – pacea și bunăstarea.” Spre deosebire de Trump, Xi Jinping s-a pronunțat la summitul G20 în favoarea comerțului mondial liber și a rezolvării problemelor la nivel multilateral.

Merkel speră la o soluţie

Cancelara germană Angela Merkel, care a discutat și ea la Buenos Aires cu președintele chinez, a spus că este clar că disputa dintre China și SUA se reflectă la nivel mondial. „Ne dăm seama cu toții că suntem indirect influențați de relațiile economice dificile din prezent dintre Beijing și Washington, ceea ce are consecințe și asupra ordinii mondiale „, a declarat Merkel la conferința ei de presă. Ea a discutat și cu președintele Donald Trump despre amenințarea acestuia de a impune taxe punitive și la importurile de automobile europene. Nu se știe dacă poziția lui Trump pe această temă s-a modificat în vreun fel.

Săptămâna următoare, Trump ar urma să se întâlnească la Casa Albă cu șefii celor mai mari companii auto din Germania. Aceștia au încercat deja să-i transmită președintelui american că ei nu au niciun fel de mandat de a negocia pe marginea taxelor vamale și a importurilor. Aceasta este responsabilitatea comisarei europene Cecilia Malmström. Ea încercat recent să detensioneze situația împreună cu responsabilul american pentru Comerț, Robert Lighthizer. Nici în acest caz, nu se știe cu ce rezultat.

Sursa foto: Casa Albă


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. voi preluati ce spune deutsche welle, care uraste america din toti rarunchii? toate analizele referitoare la america sunt critice pentru ca america este un rival comercial al germaniei. trump, daca vrea, pune tarife mari bmw-urilor si in secunda 2 germania se prabuseste economic! sa inteleg ca g4media este pro-germana si antiamericana? macar sa stim o treaba

    • Ai dreptate, Mr. K! G4Media „is alleged to be” pro-americana, pro-NATO si anti-Rusia, anti-China cu toata dinamica existenta !

      Prezinta doar o fateta a realitatii dinamicii dintre SUA-UE-NATO, pe de o parte si China-Rusia-EuroAsia-Orientul Mijlociu, pe de alta parte. Adica, doar, in general, ceea ce se inscrie in „mainstreamul” occidental despre CREO…

  2. In primul rand, G4Media nu pare sa ofere vreo analiza holistica despre dinamica EuroAsiatica in afara de ceea ce se preia din occident. S-a dovedit aceasta realitate mai ales in trecutul recent…

    America are nevoie de China, probabil mai mult decat China de America. De ce?

    1/ China este cea mai mare piata de desfacere, urmata de India
    2/ Are cel mai mare capital uman; la o populatie de cca 1,4 mld, pt Romania rata ar fi de 70 chinezi la 1 roman; nu degeaba in China poliacrilul, produsele modificate genetic si copy-paste sunt la putere…
    3/ Detine acele „treasury bonds” ale guvernului american in proportia cea mai mare. Cu alte cuvinte, China este creditorul Americii
    4/ Devine din ce in ce mai mult hegemonul euroasiatic, economic si militar, realitate pe care SUA doreste sa o inlature
    5/ Devine tot mai asertiva, nu numai economic dar si militar (Marea Chinei), chiar daca high-tech-ul sau militar nu se compara cu cel al SUA
    6/ Adopta o abordare multilaterala (nu unilaterala cum o face SUA) in problemele globale – diverse aliante, SCO, ASEAN, APEC, etc.
    7/ Deja si-a dezvoltat o retea solida cu diverse state asiatice, precum Rusia, India, dar si latino-americane
    8/ China detine o serie de resurse strategice („rare earth metals”) necesare unor industrii de varf americane (aparare, mai ales) fata de care SUA e mai mult decat ingrijorata
    9/ China initiaza si promoveaza o alternativa mai mult sau mai putin viabila la marasmul economic mondial = Belt and Road Initiative terestru si maritim, imbratisat deja de o serie de state euroasiatice si africane, respectiv latino-americane

    CE FACE SUA PENTRU ASIA? In afara de „bullying” si cooperare „tintita” cu Japonia, Corea de sud, Singapore, India, Taiwan si Hong Kong?

    Deci, China ESTE o contra-pondere economica Statelor Unite. Si in cativa ani va fi si una militara dupa cum o sublinia si o oficialitate americana militara.

    Masurile punitive dintre SUA si China sunt un „tit-for-tat” datorita cresterii puterii economice a Chinei care isi urmareste propriile interese, sfidand astfel SUA. Dupa cum o face si Rusia. Si India. Si Turcia. Si Venezuela. Si Arabia Saudita. Si Japonia. Si Germania.

    Desi, la ultimul forum APEC din Noua Zeelanda, VP Mike Pence a reiterat idea de a alege intre China si SUA, SUA nu prea are ce sa ofere tarilor din vestul oceanului Pacific, in afara de Australia, Noua Zeelanda, Singapore, Corea de sud, Japonia. Majoritatea privesc spre China datorita proximitatii, chiar daca unora nu le convine. Pe de alta parte, nimeni nu vrea sa fie prins intr-un conflict intre cele doua puteri.

    Astfel, in Asia-Orientul Mijlociu sunt tari care sunt a/ pro-americane (Arabia Saudita, Israel) si cele de mai sus, b/ pro-chineze (Iran) si c/ cele care se doresc cu amandoua. In acest sens, Singapore este un exemplu. Mai mult, Djibouti, aflat in „cornul african” peste canal de Yemen, unde peste 15 milioane de persoane sufera de foamete si holera datorita atacurilor Arabiei Saudite, via armament american, se lauda cu numeroase baze militare din Franta, China (mai recent), Marea Britanie, SUA.

    Cat despre Trump si personalitate sa, dansul cauta sa-si proiecteze o imagine de „tough guy/businessman” insa fie ca nu stie, fie ca nu vrea, fie ca nu are abilitati, pana la urma acest presedinte este un fenomen unic in istoria diplomatiei americane.

    Daca s-ar face un studiu de caz, alegand doar momentul G20 Buenos Aires, 30 noiembrie – 1 decembrie a.c., intre Trump, Putin si Jinping, Trump pare extraterestru. De ce?

    a/ Datorita modului cum s-a comportat cu ceilalti lideri – Macri, spre ex., deci la nivel prezidential bilateral
    b/ Datorita personalitatii sale grobiene, mai mult sau mai putin regizate. Desi se lauda ca este un businessman impecabil si in retorica sa narcisista Trump este mereu „the best of the very best”, dansul nu are abilitati de negociere, mediere si nu empatizeaza cu interlocutorii, ci vrea doar sa impuna, adica „the American way, nothing else. Just America First”.
    Nici macar cultural, Trump nu empatizeaza, avand in vedere faptul ca Melania Trump este imigranta din Slovenia iar Trump are strabunici dintr-un sat german care au facut avere in urma „Goanei dupa Aur” din sec. XIX, deci si el este un emigrant german in SUA, generatia a3a!
    c/ Este autoritar si ramane inconjurat de „vulturi razboinici” („neo-conservative hawks”, precum John Bolton, Mike Pompeo) care doresc razboi fie cu Iran, fie cu Rusia fie cu China, adica cu oricine care devine o amenintare economico-militara pentru SUA;
    Insa SUA UITA, de fapt nu vrea sa aceepte, CA FIECARE STAT ISI URMARESTE INTERESELE NATIONALE
    d/ Desconsidera diversele tratate semnate de presedintii dinaintea sa, cum a fost JCPOA, INF, cel cu privire la clima, etc.

    Cat o priveste pe Angela Merkel, este bine ca Germania si Franta pare sa sprijine independenta UE fata de SUA, economic si militar. Insa, pornind cel putin de la planul Marshall, ambele tari sunt intr-o „tesatura complexa” cu SUA.

    In pofida, scandalului care-l face SUA cu privire la conducta NordStream 2, a tratatelor diverselor state UE cu Rusia, Austria fiind una dintre cele mai apropiate natiuni fata de Rusia, ambele entitati, SUA si UE au propriile sale interese pe termen lung. Militar vorbind, care mai este amenintarea acum, URSS a cazut demult? Gogorita cu Rusia ramane doar tehnica propagandista de a dansa dupa cum canta SUA, avand in vedere bazele militare americane, insa economic vorbind, potentialul apartine EuroAsiei. SUA este stoarsa, dovada si faptul ca majoritatea corporatiilor isi desfasoara activitatea in alte tari NU in SUA sau in parteneriate cu alte tari.

    In rest, diversele actiuni retorice UE impotriva Chinei si a Rusiei nu au acoperire. Insa, SUA pare sa fie partenerul principal al UE.

    PS:
    In viitor, avand in vedere doctrina militara americana, aceea de a impiedica aparitia oricarui hegemon in EuroAsia, SUA va ajunge la conflict fie economic fie militar cu acel hegemon. Dupa cum se profileaza, acesta va fi China.

    Rusia, la randul ei, nu prea are ce sa cucereasca – este pe acelasi palier cu China. Are deja tot ce-i trebuie pentru a trai linistit in viitor fara a proceda la expansiune teritoriala. Insa nu acelasi lucru este valabil si pt SUA care depinde de resursele euroasiatice si tot ceea ce inseamna „avantajele competitive” specifice acestei zone. Trump, in inocenta sa diplomatica s-a retras si din TPP.

    EuroAsia doreste o abordare multilaterala a realitatilor globale pe cand SUA promoveaza una unilaterala cu una centrata pe interesele sale. „Keep on dreaming, bro”.