Deutsche Welle: Guvernul de la Berlin face ordine în industria germană a cărnii
După ani în șir în care problemele serioase din industria cărnii au fost ignorate, criza coronavirus îi determină acum pe guvernanți să acționeze. Regulile de funcționare a firmelor din acest domeniu vor fi înăsprite, relatează Deutsche Welle.
Guvernul de la Berlin a discutat miercuri despre „Programul de protecția muncii pentru industria cărnii”. Ministrul social-democrat al Muncii, Hubertus Heil, a declarat înaintea convorbirilor că ar fi timpul „să acționăm și să facem ordine în acest sector”.
Coronavirus, drept catalizator
Documentul elaborat de Ministerul Muncii, aflat în posesia Deutsche Welle, precizează că în industria germană a cărnii lucrează cam 200.000 de persoane. Forța de lucru din străinătate ar juca un rol important, parțial esențial în această branșă, lucrătorii străini fiind adesea responsabili pentru întregi procese de muncă în domeniu. Ministerul Muncii insistă că aceste persoane trebuie protejate în mod special, pentru că adesea nu au cunoștințe suficiente de limba germană și nu își pot găsi singure o locuință pe piața imobiliară din Republica Federală.
Programul care a fost discutat miercuri de guvernul german amintește și de cele peste 600 de cazuri de infectare cu coronavirus în mari abatoare din mai multe landuri germane, precum și de faptul că situația nesatisfăcătoare din industria cărnii este criticată deja de mai mulți ani în opinia publică germană și nu numai.
Reacția autorităților germane a fost provocată de fapt de sutele de cazuri de infectare cu coronavirus în rândul lucrătorilor unor mari abatoare din numeroase landuri germane: Baden-Württemberg, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Vestfalia, Bavaria și Schleswig-Holstein. Se crede că numărul mare de infectări în acest sector se datorează condițiilor insalubre de trai ale muncitorilor (mai multe persoane împart camere strâmte) și nerespectării regulilor de igienă. Este vorba covârșitor de lucrători din estul Europei, între care sute de persoane din România.
Controversate sunt și formele contractuale pe baza cărora sunt angajați acești lucrători. Ei nu sunt angajați direct de companiile germane de prelucrare a cărnii, ci aparțin unor firme subcontractoare. Este vorba de un sistem care ar facilita teoretic o flexibilitate sporită, mai ales când vine vorba de prestarea unor anumite activități puternic specializate. Efectul este însă o construcție suprapusă de subcontractori, care îngreunează în final exercitarea oricărui control asupra acestei industrii, după cum a remarcat ministrul Heil, citat de magazinul german Manager: „Se practică în mod organizat o diluare a structurilor de răspundere, astfel încât, la final, nimeni să nu mai poată fi făcut răspunzător” (pentru neregulile din domeniu – n.red.).
Ce măsuri se vor lua
Exact acest lucru va fi modificat: De la 1 ianuarie 2021, aceste contracte prin firme intermediare vor fi interzise, la fel ca și angajările pe persoană fizică autorizată. Prelucrarea cărnii la firmele germane de profil va fi făcută doar de angajați direcți ai acestora. Vizate vor fi în special companiile care se ocupă în principal cu tăierea animalelor și prelucrarea imediată a cărnii, potrivit programului adoptat miercuri de guvernul german.
Alte măsuri prevăzute: dublarea de la 15.000 la 30.000 de euro a amenzilor pentru încălcarea regulilor de muncă, introducerea obligativității monitorizării digitale a timpului de lucru pentru angajați, pentru a evita suprasolicitarea acestora, și sporirea controalelor la firmele de prelucrare a cărnii. În plus, firmele care oferă cazare angajaților sunt obligate să anunțe autoritățile unde locuiesc și cu ce se ocupă exact lucrătorii lor străini. Mai mult, vor fi verificate asigurările de sănătate și accident pentru toate persoanele care lucrează în branșă (inclusiv pentru practicanți), iar acolo unde se constată că este nevoie, aceste asigurări vor fi extinse.
În fine, la cererea partenerilor externi ai Germaniei, vor fi extinse modalitățile de comunicare cu privire la riscul infectării cu coronavirus pentru lucrătorii străini care vor să lucreze în Republica Federală. Ministerul german al Muncii ar urma să informeze astfel în timp util ambasadele țărilor din care vin acești lucrători.
Patronatele protestează
Patronatele din industria cărnii nu agreează deloc schimbările preconizate. Șefa asociației industriei de prelucrare a cărnii, Heike Harstick, a declarat pentru grupul de presă Funke că ministrul Muncii s-ar fi lăsat influențat de sindicate și ar stigmatiza o branșă întreagă. Harstick spune că infectările cu coronavirus în industria cărnii ar fi doar excepții și nu cazuri generalizate (chiar dacă este vorba de sute de persoane infectate – n.red.). Ea atrage atenția că „pentru multe activități de lucru manuale precum în industria cărnii nu se mai găsește forță de muncă demult pe piața germană a muncii”. Harstick mai avertizează că interdicțiile anunțate ar putea duce la mutarea „a mari părți din producția de carne în afara țării”.
O altă reacție negativă dură a venit de la producătorul de carne Clemens Tönnies: „Interzicerea generală a contractelor intermediare va avea ca urmare masive schimbări structurale negative pentru agricultură“, i-a transmis omul de afaceri ministrului Hubertus Heil, potrivit ziarului Neue Osnabrücker Zeitung. Tönnies propune păstrarea contractelor actuale și reformarea sistemului actual, prin impunerea unui salariu minim în branșă de 12 euro pe oră. În plus, firmele subcontractoare ar trebui să fie obligate să asigure condiții de cazare demne și rentabile pentru toți angajații.
Sindicatele vorbesc dimpotrivă de o „lipsă organizată de răspundere în industria cărnii”. Contractele prin intermediari ar fi rădăcina răului și trebuie desființate, a declarat pentru dpa Anje Piel, din conducerea Asociației Sindicale Germane (DGB). Ea a adăugat că condițiile de muncă și de trai pentru angajații din industria cărnii ar fi de mulți ani catastrofale.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank