Dezbatere aprinsă în Parlamentul European pe tema respectării statului de drept în Ungaria și Polonia / Mai mulți europarlamentari au cerut acțiuni concrete și aplicarea articolului 7 din Tratatul UE
Parlamentul European a dezbătut miercuri situația respectării statului de drept în Ungaria și Polonia, cele mai multe intervenții au vizat legea adoptată recent la Budapesta privind comunitatea LGBTQ, europarlamentarii, în marea lor majoritate, cerând Comisiei Europene și Consiliului să intervină, inlusiv cu aplicarea articolului 7 din Tratatul Uniunii.
În opinia acestora, în Ungaria mai ales, ar avea loc o deteriorare continuă a valorilor Uniunii Europene.
„Acționați!”, s-a auzit de mai multe ori în ședința Parlamentului, acesta fiind apelul marii majorități a europarlamentarilor care au intervenit pentru a condamna situația din Ungaria.
Reprezentantul președinției slovene a Consiliului UE, ministrul de Externe, Anze Logar, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, s-au pronunțat împotriva legislației anti-LGBTIQ din Ungaria.
„Demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului – în privința acestor valori, nu putem face compromisuri”, a spus Vera Jourova.
Reprezentanta Comisiei a subliniat că, în ceea ce privește Ungaria, Comisia a constatat evoluții care „ridică îngrijorări”.
„Comisia rămâne pe deplin angajată să utilizeze în continuare toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a răspunde preocupărilor legate de respectarea valorilor noastre fundamentale, inclusiv statul de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene”, a spus Jourova.
Atât în cazul Ungariei, cât și al Poloniei, Comisia consideră că „este esențial” să se mențină articolul 7 din Tratat pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Generale „atât timp cât preocupările de bază care au declanșat aceste proceduri persistă”.
Europarlamentarul Jiří Pospíšil (grupul PPE) a cerut Comisiei Europene și Consiliului să nu subestimeze această problemă, pentru că nu este ceva care să afecteze doar Ungaria.
„Dacă nu facem nimic sau pur și simplu luăm măsuri administrative și legea rămâne valabilă, va fi un semnal pentru toți populiștii din Europa să atace minoritățile sexuale. Voi da un exemplu de la noi, din Republica Cehă. Știți că, dle comisar, președintele ceh Milos Zeman a spus că persoanele transgender i se par dezgustătoare. Și acesta este un alt exemplu al modului în care populiștii atacă minoritățile sexuale în Europa de azi. Vă rog să acționați”, a spus Jiří Pospíšil.
Europarlamentarul Andrzej Halicki (grupul PPE) a intervenit și a spus că „Europa este sătulă de ceea ce fac Kaczynski și Orbán, este sătulă de politici bazate pe ură, intoleranță și discriminare”.
„Solicit și Comisiei să evalueze dacă Ungaria încalcă principiul legal al cooperării loiale între statele membre ale UE. Dle comisar, vă rugăm să interveniți”, a spus și Michaela Šojdrová, tot din grupul PPE, referindu-se la faptul că guvernul Viktor Orban acuză Uniunea Europeană că este un imperiu și publică apeluri în presa străină în accest sens.
Iratxe García Pérez, lidera grupului S&D, a afirmat că drepturile LGBTQ sunt drepturile omului.
„Și, în Uniunea Europeană, acțiunea împotriva lor este ilegală. Prin urmare, noua lege din Ungaria trebuie abrogată pentru încălcarea drepturilor omului și pentru că este indecentă și este o rușine”, a spus lidera socialiștilor.
Ea a adăugat că trebuie luate măsuri la nivelul Consiliului împotriva Ungariei, „de la utilizarea mecanismului de condiționalitate la sancțiuni prin articolul 7”.
Liesje Schreinemacher, grupul Renew Europe, a cerut, de asemenea, măsuri concrete.
„Dacă legea nu este revocată, aduceți Ungaria în instanță, abrogați-i drepturile de vot și opriți fondurile UE care ajung în buzunarele sale (ale lui Viktor Orban, n.r.). (…) Discuțiile din spatele ușilor închise sunt foarte bune, dar unde sunt concluziile, unde sunt recomandările, votul, pentru a ajunge în cele din urmă la sancțiuni? Vă rog să vă faceți treaba”, a afirmat Liesje Schreinemacher.
În numele Verzilor, Terry Reintke a spus că Europa este în fața unei alegeri.
„O alegere între o Europă a libertății, a egalității și a diversității, unde pot să-mi iubesc și să am grijă de prietena mea, unde doi bărbați se pot căsători și unde o tânără femeie trans își poate trăi viața fără să se teamă de violență sau discriminare. Și o Europă a urii și a opresiunii, condusă de Orbán și Kaczyński”, a spus Terry Reintke.
Un îndemn la acțiune a venit și din partea europarlamentarei Malin Björk (Grupului Stângii), care a spus că lipsa de acțiune a Comisiei este „inacceptabilă”.
„Și să fim sinceri, atacurile nu sunt doar împotriva persoanelor LGBTI, sunt împotriva drepturilor femeilor, sunt împotriva refugiaților, sunt împotriva romilor. Iar atacurile au de-a face și cu statul de drept. (…) Deci, nu mai vrem încă o lună de inacțiune, nici încă o lună de tăcere. Consiliul trebuie (…) să-l ducă pe Orbán în instanță, să ducă Polonia în justiție și să oprească finanțarea pentru regimuri și proiecte autoritare”, a spus Malin Björk.
Au fost și voci care au susținut că nu ar fi nimic în neregulă cu noua lege ungară și că doar Guvernul de la Budapesta are competența să decidă în legătură cu acest subiect. În opinia lor, cei care critică Ungaria și Polonia atacă suveranitatea statelor membre care promovează valori „tradiționale” sau „conservatoare”.
„Cum îndrăzniți să dați lecții de democrație Ungariei sau Poloniei? Cum îndrăzniți să dați lecții despre statul de drept și drepturile omului celor care au luptat și au învins cea mai cunoscută și mai brutală mișcare totalitară din Europa, care este comunismul?”, a spus Jorge Buxadé Villalba din grupul conservatorilor (ECR).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii