G4Media.ro

Dezbatere electorală cu liderii principalelor partide: Depolitizarea spitalelor și spitalele regionale, temele…

sursa foto: Captură video/ Digi24

Dezbatere electorală cu liderii principalelor partide: Depolitizarea spitalelor și spitalele regionale, temele preferate de candidați pe Sănătate

O dezbatere electorală de la Digi24 i-a adus împreună pe candidații și reprezentanții celor mai importante partide politice la alegerile din 6 decembrie: Alexandru Rafila (candidat PSD pentru Camera Deputaților, în București), Dacian Cioloș (europarlamentar USR-PLUS), Robert Sighiartău (candidat PNL pentru Camera Deputaților, în București), Victor Ponta (candidat PRO România pentru Camera Deputaților, în București), Eugen Tomac (candidat PMP pentru Camera Deputaților, în București) și Tanczos Barna (candidat UDMR pentru Senat).

La capitolul ”Sănătate” cele mai multe întrebări i-au fost adresate lui Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și mare parte dintre acestea au făcut referire la lipsa spitalelor regionale promise de PSD în campania electorală din 2016, dar și la politizarea managementului spitalelor din România.

Rafila a declarat că susține cu tărie depolitizarea spitalelor și că spitalele regionale nu reprezintă principala soluție prin care pot fi rezolvate problemele din sistemul medical românesc.

Invitații la dezbatere și-au adresat întrebări și au avut dreptul la replică după cum urmează:

Robert Sighiartău, către Alexandru Rafila: Ați spus în introducere că sistemul medical nu a fost pregătit cu privire la pandemie. Ați fost consilierul mai multor miniștri ai Sănătății. PSD a promis spitalele regionale care nu sunt gata. 

Rafila, către Sighiartău: Am fost ministru onorific, calitatea mea de reprezentant la OMS impune de obicei o astfel de poziție. Primii care au propus dezvoltarea spitalelor regionale au fost cei de la PNL, domnul Nicolaescu a plătit 20 de milioane de euro studii de fezabilitate, lucrul acesta ar trebui să le dea de gândit celor de la PNL.

Sighiartău: Guvernele pe care le-ați reprezentat și partidul pe care îl reprezentanți nu a promis 8 spitale regionale și nu a făcut nimic.

Victor Ponta, către Dacian Cioloș: Nu am avut ocazia să vorbesc cu domnul Cioloș și aș fi vrut să îl întreb: Cum evaluezi acum intervenția ISU condusă de domnul Arafat la Colectiv și dacă în 2016 s-au luat măsuri pentru a putea trata marii arși în România?

Cioloș, către Ponta: Da, s-au luat pentru a trata arșii. Din păcate cred că a fost singurul an în care s-au luat astfel de măsuri pentru a se finaliza lucrări care erau doar pe hârtie. Oricum capacitatea României de a trata arși e foarte scăzută și necesită în continuare investiții. Evaluarea ISU am făcut-o atunci și a fost publicată printr-un raport, în urma căruia am luat măsuri. Din păcate domnul Arafat a pus la punct și a inițiat această structură în jurul dânsului și nu au crescut oameni care să poată preia această construcție. Noi căutăm tătuci și ne învârtim în jurul lor. Din păcate nu putem schimba repede un sistem de 30 de ani. Ce s-a întâmplat din 2016 nu doar că nu a rezolvat, dar a și agravat.

Ponta: V-am întrebat pentru că domnul Iohannis l-a decorat pe domnul Arafat și sigur nu ar fi decorat pe cineva vinovat pentru Colectiv.

Alexandru Rafila pentru Robert Sighiartău: Având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, în care testările s-au redus cu 60%, numărul de cazuri cu 60% și spitalele sunt supraaglomerate, mortalitatea este în creștere, care este punctul dumneavoastră de vedere?

Sighiartău, către Rafila: Președintele României, premierul, ministrul Sănătății a luat de fiecare dată cele mai bune decizii. Și dumneavoastră ați fost în consiliul științific și știți foarte bine că singurul criteriu a fost viața cetățenilor. Am ajuns aici pentru că n-avem spitale regionale, uitați-vă ce s-a întâmplat în Piatra Neamț, cu conducere PSD, uitați-vă la Reșița cu conducere PSD de 15 ani de zile. Aici se ajunge când PSD conduce sistemul medical. Din acei 80 de miliarde de euro pe care președintele Iohannis și guvernul PNL i-a negociat, ne dorim să meargă în sistemul de sănătate.

Rafila: Între gestionarea pandemiei și problemele de sănătate este o mare necunoaștere. Trebuie să vă asumați numărul mare de infectări și gestionarea pandemiei din ultimele două săptămâni.

Tanczos Barna, către Rafila: Sunteți un specialist recunoscut în toată lumea, vedeți lipsa de viziune integrată cu privire la sistemul medical. Dacă este nevoie de spitalele regionale? De ce nu s-au construit?

Rafila, către T. Barna: Este nevoie, dar nu reprezintă cheia pentru dezvoltarea unor sisteme de sănătate integrate. Chestiunea cu spitalele regionale și în general cu spitalele sunt folosite electoral, pentru că sunt atractive electoral. Noi trebuie să dezvoltăm tip de servicii medicale permanente care să asigure oamenilor servicii în apropierea lor. Un pachet de servicii medicale preventive nu îl oferă spitalul regional.

T. Barna: Deciziile trebuie duse cât mai aproape de cetățean. Ultima reformă adevărată a fost făcută pe timpul domnului Cechen, când era ministru.

Dacian Cioloș, către Rafila: Prima măsură a noastră este să organizăm concursuri pentru depolitizarea managementului din spitale. Veți susține acest lucru?

Rafila, către Cioloș: Să vă citesc întrebarea pe care voiam să v-o adresez: Domnule Cioloș sunteți dispus să ne susțineți în Parlament pentru depolitizarea spitalelor?

Cioloș: Dar ce v-a împiedicat să faceți asta până acum?

Rafila: Eu acum am intrat în politică. Dacă dumneavoastră porniți cu ideea că un partid nu mai poate reforma, e total nedemocratic. Noi am intrat acum o echipă de oameni tineri. Eu cred că și acei domni care susțin că masca nu trebuie purtată pot fi convinși. Sau dacă nu pot fi convinși, trebuie să respecte legea.

Cioloș: Îmi pare rău să aud vorbe ca în 2016 când domnul Dragnea vorbea despre spitalele regionale, îmi amintesc și acum pliantele acelea.

Rafila: Mă comparați pe mine cu domnul Dragnea?

Cioloș: Vă compar cu partidul pentru care ați candidat.

Rafila: Oricine are posibilitatea să se îndrepte.

sursa foto: Captură video/ Digi24

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Mă uit. Tolomac vorbește despre Inteligență Artificială și Sighi âl aprobă.
    Veceul in fundul curții si spitale cu prize 220 la liber rămân pe vecie.
    Furia nu trece…

  2. Bun Rafila asta nu ai ce zice.Le da clasa la fraierii astia.O fi întrat el în PSD dar omul e meseriaș.

    • E mâna Firei la mijloc: amândoi vor number one.
      Nu cred ca suportă bine eșecul

    • cu o rafila nu se face primavara
      restul de 90% de vechi PeSeDisti sunt tot acolo, aceeasi care conduc administratiile

      poate G4 va face o statistica ce procent de candidati sunt noi in toate partidele , si cati vechi, si o estimare cati vor intra din cei vechi, ca sa inteleaga tot romanul ca de fapt sunt cam aceeasi oameni la PSD/PNL/PMP/UDeMeReu/PROMANICA

  3. Prostii, ca și sondajele date publicității!

  4. Ziceam că și astea sunt tot prostii precum și sondajele date publicității pentru a prosti și manipula prostimea!!

  5. DEPOLITIZAREA SPITALELOR… HA HA HA HA HA HA.
    DE AIA AU INTRAT ATATIA MEDICI IN POLITICA. SA DEPOLITIZEZE…

  6. rafila incearca sa ne explice din punctul lui de vedere. Pe tema depolitizarii spitalelor, DOAR CIOLOS are voie sa vorbeasca, el fiind SINGURUL care a facut ceva , restul au distrus ce a facut Ciolos

    • Ponta cu mistocareala si atacuri fara nici o legatura. Il intreaba pe Ciolos despre Iohanis si Arafat pe tema depolitizarea spitalelor