VIDEO Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate/ Medicul Gindrovel Dumitra: Ministerul Educației trebuie să ia decizia introducerii cursurilor obligatorii pentru sănătate în școli, cu conținut adecvat / Eu pun la îndoială decizia părintelui de a nu expune un copil la aceste informații
Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, a declarat, marți, la Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”, organizată de G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe, la Universitatea Româno-Americană, că Ministerul Educației trebuie să ia decizia introducerii cursurilor obligatorii pentru sănătate în școli, cu conținut adecvat vârstei.
„Este necesar ca Ministerul Educației să conștientizeze un lucru foarte important. Da, într-adevăr, principalele decizii pe care trebuie să le apăr în ceea ce privește expunerea copiilor la anumite componente educaționale stau în decizia părintelui, dar, de cele mai multe ori, când vorbim despre comportamente sanogene, aici decizia trebuie să aparțină fără discuție autorităților. De ce? Este inacceptabil ca un părinte să nu fie de acord ca copilul respectiv să beneficieze la școală de anumite cursuri inclusiv de natură a înțelege mecanismele de reproducere. Vă spun în cunoștință de cauză pentru că sunt unul dintre medicii de familie care lucrează în mediul rural și care are acces la școala din localitate. Am avut uneori surpriza să constat că unii părinți vor să le spun copiilor cum să spele pe dinți, cum să se spele pe mâini, dar să nu le explic nimic în ceea ce privește viața sexuală.
Acestea sunt aspecte care trebuie obligatoriu livrate ca și conținut, ca și informație la un moment dat, la momentul potrivit, sunt perfect de acord, însă eu pun la îndoială în acest moment decizia părintelui sau decizia de a nu expune un copil, pentru că este o măsură nerealistă. Acel copil oricum află, și află de unde, de pe internet, acolo unde informațiile sunt livrate într-un mod mult mai brutal.
Suntem într-o situație paradoxală: ne dorim să facem acest lucru, dar nu suntem capabili să luăm decizia de a impune aceste cursuri în școală. Este o decizie politică, care trebuie luată de Ministerul Educației, iar aceste cursuri trebuie să devină obligatorii, cu un conținut adecvat și, bineînțeles, livrat la momentul oportun”, a afirmat medicul Gindrovel Dumitra.
Acesta a explicat că „populația României în acest moment nu este pregătită ca să accepte prevenția” în sănătate, iar acest lucru se rezolvă prin educație.
Medicul a prezentat și date statistice comparative între România și Portugalia.
„Multă vreme s-a vorbit în timpul pandemiei că România a fost penultima în Europa în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, am atins doar 48% din populația eligibilă la primele două doze și ne-am comparat cu Portugalia, care într-un timp foarte scurt s-a dus la cifre de peste 90%. Acolo vorbim de o grupă populațională educată pentru prevenție. Și de ce spun acest lucru? Surpriza este uriașă dacă ne uităm pe acoperirile vaccinale pentru vaccinul gripal în populația din Portugalia, vedem că ei sunt printre primele țări care asigură 70% din grupele la risc, că pentru programul de screening de cancer de col uterin observăm că au o acoperire de 87%, noi avem 8%. Deci diferențele în ceea ce privește acceptarea unor intervenții de natură medicală cu scopul de preveni sunt fantastice între noi și restul Europei”, a arătat Gindrovel Dumitra.
Acesta a subliniat că România trebuie să se concentreze acum atât la nivel administrativ, dar și la nivelul societăților profesionale pentru a pregăti viitoarele generații în ceea ce privește educația pentru sănătate, pentru că asta este, din punctul meu de vedere, premisa pentru ca în viitor să reușim să ne egalizăm în ceea ce privește comportamentul sanogen în rândul populației.
„Pentru asta vom avea foarte mult de lucru, sigur că da, trebuie un efort conjugat din partea componentei legislative, Parlamentul, componenta administrativă, Guvernul, dar și corpul profesional și trebuie identificate soluții prin care persoanele care fac mai mult rău decât bine, răspândesc știri false din corpul medical, nu au ce să caute în rândul nostru”, a spus medicul.
G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe au organizat, marți, la Universitatea Româno-Americană, Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”. Între participanți s-au aflat Andrei Baciu, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Raed Arafat, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Naţională de Medicină a Familiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank