G4Media.ro

Dezbatere în viteză: Codul de procedură penală a fost programat deja pentru…

sursa foto: Libertatea/ Cătălin Lupășteanu

Dezbatere în viteză: Codul de procedură penală a fost programat deja pentru dezbatere și vot final în Camera Deputaților, for decizional

Modificările cu dedicație aduse Codului de procedură penală vor intra luni în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional, după ce miercuri au fost adoptate, aproape fără nicio dezbatere, de Senat.

Actul normativ figurează la punctul 1 pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei, programată să înceapă la ora 16:00. Anterior intrării în plen, Codul de procedură va fi discutat în viteză, la ora 12:00, în comisia specială condusă de Florin Iordache.

Modificările controversate aduse Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri de Senat cu 74 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”. Senatorii au aprobat toate modificările propuse în raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre amendamentele Opoziției respinse în comisie nu a trecut în plen.

Printre noile prevederi se numără articole cu dedicație pentru politicieni sau oameni influenți, precum Liviu Dragnea sau Dan Voiculescu, dar și amendamente prin care cei care comit fapte penale primesc noi instrumente în lupta cu justiția, fiind efectiv avantajați în fața anchetatorilor.

Sintagma ”suspiciune rezonabilă” a fost înlocuită peste tot în lege cu sintagma ”indicii temeinice”, iar modalitățile și posibilitățile de realizare a interceptărilor au fost drastic restrânse.

Convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

Durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă în acest timp procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.

Liberarea condiționată poate fi cerută din 6 în 6 luni, față de intervalul minim de un an cât trebuie să treacă acum între solicitări.

Opoziția și asociațiile profesionale ale magistraților au criticat dur modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR Codului de procedură penală, despre care au spus că vor avea efecte devastatoare asupra anchetelor penale, eliminând o serie de instrumente legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile.

În raportul înaintat Senatului, Comisia specială a introdus două noi motive care pot fi invocate pentru revizuirea unei sentințe judecătorești definitive:

  • Neredactarea și / sau nesemnarea hotărârii de către judecătorul care a participat la soluționarea dosarului (ar putea fi avantajat Liviu Dragnea);
  • Sancționarea disciplinară a judecătorului sau procurorului pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă astfel a fost influențată decizia pronunțată (ar putea fi avantajat Dan Voiculescu).

Modificările au fost făcute la propunerea PSD și ALDE și au vizat articolul 453 alineatul (1) din Codul de procedură penală:

”Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

  • neredactarea și/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei (amendament PSD și ALDE)
  • un judecător sau un procuror a fost sancționat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență, dacă aceste împrejurări au infLuențat soluția pronunțată în cauză (amendament PSD)”

De asemenea, a fost adoptat un amendament care prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii:

  • ”Art. 4 (3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate. (amendament PSD și UDMR)”.

Totodată, instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi, ceea ce ar face procesul mult mai greoi:

  • ”Art. 421 alin (2) Instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct în apel decțt dacă sunt readministrate probe noi care să conducă la desființarea soluției de achitare a primei instanțe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea (amendament PSD)”.

Raportul urmează să fie trimis Senatului în calitate de primă cameră sesizată, apoi Codul de procedură penală se va întoarce în comisia Iordache, urmând să fie transmis apoi Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că își dorește finalizarea dezbaterilor pe cele două Coduri penale până la finalul sesiunii parlamentare, în caz contrar spunând că va fi convocată o sesiune extraordinară în luna iulie.

La finalul săptămânii trecute, liderul PSD a declarat că varianta de a adopta prin ordonanţă de urgenţă modificările aduse codurilor din justiţie este una ”pertinentă”, acuzând faptul că mai multe legi importante din programul de guvernare votate în Parlament ar fi fost întârziate de partidele de opoziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis prin atacarea repetată la CCR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. vom vedea motivarile magistratilor de acum incolo in raport cu cei care sunt presupusi favorizati (sau care vor apare .. dar tot din generatia asta de „aur” a infractionalitatii politice)

  2. E clară situația!

  3. Va rog frumos sa nu mai postati fotografia aceasta, in care e evident ca nu avem de-a face cu un hamster dragalas, ci cu un dihor pus pe praduiala din gospodarii…!

  4. Dati cu România de pământ măi primitivi iresponsabili. Se rupe, bine. Nu se rupe, mai dati odata. Mentalitate si comportament de popor migrator, furati tot ce puteti, distrugeti ce nu puteti fura si scrieti mare pe perete ca aveti valoare si că să moara dușmanii. Fiecare epocă istorică e reprezentată în societatea de azi. Voi veniti direct din preistorie.

  5. Se vor opri aici sau vor continua distrugerea țării. Oare Dragnea citește comentariile noastre?

  6. Este foarte bine ce se întâmpla,avem și noi legi ca intr-o țara normala,mulți dintre poate ca nu ați ajuns prin sălile de jurdecata de la noi din România ,eu am 3 dosare penale făcute cadou de un procuror DIICOT(fapta este petrecuta acum 10 ani),eu cu acest procuror am avut o mică cearta acum 8 ani, in aceste dosare eu sunt acuzat ca am făcut frauda informatica și ca am scos bani de la bancomat(am 3 copii… va jur ca nu am scos niciodată bani de la un bancomat iar la capitolul frauda informatica 🙂 nu sunt in stare nici măcar sa îmi fac un cd cu muzica)acest procuror pune hârtiile cu ce vrea el pe masa la judecător și te judeci toată viața (cheltui bani,timp,nervi)au prea multă putere pe mâna acești procurori (eu in 2011 am fost Arestat împreuna cu soția mea 3 luni de zile, nici in ziua de azi nu nea mai chemat nimeni in acel dosar,in acest an am fost Arestat din nou 2 luni de zile)la un procuror ii este foarte ușor sa convingă pe cineva sa dea declarație cum dorește procurorul și de cine dorește el. Nu ma interesează nici un partid și nu țin cu nici o echipa de fotbal,aici este vorba despre mine,familia mea și aceste javre ordinare din justiție plătite din bani publici sa isi bată joc de romanii încă mai sunt in aceasta țara subjugată de către justiție.