DEZBATERE Legalizarea consumului de canabis: în scop medical sau și pentru recreere? Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, dezbătut pentru prima dată în Parlament, după 3 ani de când a fost depus / Tot mai multe țări legalizează consumul
În România este interzis consumul de canabis, însă de câțiva ani se discută despre posibilitatea legalizării utilizării acestuia exclusiv în scop medical. Proiectul de lege în acest sens a fost scos de la sertar pentru prima dată de când a fost inițiat, în urmă cu peste 3 ani. Deși este susținut de parlamentari din toate partidele, proiectul nu a fost dezbătut niciodată până săptămâna aceasta, când a existat o primă discuție în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Proiectul de lege nu conține însă nicio prevedere referitoare la legalizarea consumului în scop recreativ. Consumul de canabis este în prezent sancționat cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală.
Actul normativ, cunoscut sub numele de „Legea Victoria”, a fost iniţiat de avocata Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victoria – a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări. Ea a povestit, miercuri, la Prima News, că a descoperit proprietăţile canabisului medicinal când mama sa suferea de cancer în stadiul 4 şi avea dureri foarte mari. „Mama nu mai putea folosi medicaţia clasică, am încercat la medici, în străinătate şi a urmat un parcurs de studiu aprofundat”, a spus avocata, precizând că a ajuns să achiziţioneze acest medicament din ţările unde este legală folosirea lor şi a obţinut şi o reţetă.
Ea a arătat că proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical a pornit de la o petiţie care a strâns aproape 30.000 de semnături. „Am alături medici, (..) am organizat două conferinţe ştiinţifice pe această tematică, cunoaşterea am avut-o la momentul respectiv şi toţi oamenii la care am apelat din afara ţării, medici, au fost extrem de receptivi şi m-au susţinut foarte mult”, a precizat Alexandra Cârstea, ea arătând că în afară urmează un ritm alert de legiferare şi vedem cât mai multe ţări europene care vor să îşi uniformizeze legislaţia. Ea a dat ca exemplu Germania, care are una dintre cele mai bune legi, Grecia de curând, Cehia, Polonia, Italia. Detalii aici.
Proiectul de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele, însă nu a fost dezbătut niciodată în Parlament. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii. Abia în martie 2021 Guvernul Cîțu a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini.
„Fenomenul drogurilor se constituie într-o amenințare la adresa securității, democrației, bunei guvernări și a statului de drept, slăbind bazele dezvoltării durabile, sistemele juridice, stabilitatea politică și instituțiile economice și democratice prin repercusiunile negative pe care le are asupra sănătății publice, siguranței și bunăstării întregii omeniri”, se arată în documentul transmis de Executiv.
Guvernul invocă un decret din anul 1973 și o lege din 1992 privind aderarea României la convențiile internaționale potrivit cărora canabisul este inclus în categoria drogurilor. Executivul arată că adoptarea legii ar încălca prevederile decretului din 1973 și ale legii din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope. Legea din 2005 conține o listă a acestor plante, iar canabisul este trecut în lista stupefiantelor.
Autoritățile de la București invocă și faptul că în Statele Unite legea federală incriminează consumul de canabis, din 1970. De asemenea, potrivit unui studiu realizat după legalizarea în statul Colorado a canabisului pentru consum medicinal, ar fi crescut criminalitatea cauzată de consumul și traficul de canabis.
- Citește integral Proiectul pentru utilizarea canabisului în scop medical în România, lăsat la sertar de aproape trei ani / De ce Guvernul respinge adoptarea legii
Luni, 13 martie, legea a fost dezbătută pentru prima dată în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, unde reprezentanții PSD, PNL și USR și-au exprimat susținerea pentru acesta.
„De-a lungul anilor am discutat cu toate partidele, recent, domnul Simion de la AUR şi-a arătat susţinerea pentru acest proiect. Aparent, avem acest consens politic. Ceea ce mă doare este că ne aflăm în această imposibilitate de a vota în sfârşit o lege, deşi Parlamentul este suveran (…) Am înţeles luni că se aşteaptă opinii şi amendamente de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne”, a declarat Alexandra Cârstea.
Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical a fost susţinut, luni, de deputaţii din Comisia de sănătate şi ai organizaţiilor profesionale din domeniul sănătăţii, fiind primit cu scepticism de reprezentanţi ai instituţiilor statului, potrivit Agerpres.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, co-iniţiator al proiectului, a subliniat, în cadrul dezbaterii din comisie, că iniţiatoarea proiectului, deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, a adunat toate vocile, toate partidele pentru a oferi alternative pentru pacienţii din România, iar proiectul are o perspectivă foarte diferită faţă de cea a instituţiilor statului.
„Instituţiile statului sunt învăţate să spună: «Nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea, sancţionăm». (…) Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar. (…) Vă mulţumesc pentru că v-aţi pus semnătura din toate partidele. Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege. Vreau ca toate instituţiile statului să se subordoneze voinţei suverane a Parlamentului, asta este Constituţia”, a afirmat Ungureanu.
Deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache a amintit că proiectul a intrat în circuitul parlamentar din anul 2019, acesta fiind preluat de la Alexandra Cârstea, preşedinte fondator al Asociaţiei „Victoria Mea”, prezentă la dezbaterile de la Parlament.
„Este povestea Alexandrei şi a mamei sale, este o poveste cu multă suferinţă, o poveste cu care am empatizat nu numai eu, ci şi colegii mei. (…) Nu inventăm roata”, a arătat deputata, care a amintit că anterior acestor discuţii au avut loc mai multe conferinţe şi dezbateri cu participare internaţională pe tema legalizării canabisului în scop medicinal.
Vicepreşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu, a subliniat, la rândul său, că susţine proiectul, adăugând că instituţiile statului trebuie să dea parlamentarilor răspunsuri legate de unele prevederi ale acestuia.
Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor medicale, a arătat că subiectul utilizării canabisului în scop medical este unul de actualitate la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, fiind în lucru şi o „monografie” la nivelul acestei agenţii. „Şi cred că trebuie să privim lucrurile un pic mai larg şi mai integrat. (…) Există în acest moment două medicamente care sunt autorizate în spaţiul Uniunii Europene şi care au la bază canabisul”, a adăugat el.
Gabriel Diaconu, consilier al Ministrului Sănătăţii, a transmis că sunt aspecte din proiect faţă de care Ministerul Sănătăţii nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară.
Ministerul Afacerilor Interne nu este de acord cu propunerea în acest format, fiind transmis în acest sens parlamentarilor un punct de vedere argumentat, a anunţat o reprezentantă a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie din subordinea ministerului. În acelaşi timp, un reprezentat al DIICOT le-a atras atenţia parlamentarilor asupra riscului unei criminalităţi asociate care ar putea fi generate de această lege.
În prezent, deținerea de canabis inclusiv pentru consum propriu se pedepsește cu închisoarea:
„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede la articolul 4 Legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Canabisul este inclus în categoria drogurilor de risc.
Pe de altă parte, incriminarea consumului de canabis în România a determinat unii pacienți cu boli incurabile să emigreze pentru a urma un tratament.
G4Media.ro a vorbit în august 2022 cu Giancarlo Cristea, care a fost diagnosticat cu o boală incurabilă în urmă cu aproximativ 13 ani, ce i-a transformat viața într-un calvar și pentru care, spune el, niciun tratament clasic nu a dat rezultate. Dintr-o întâmplare a descoperit că îl ajută canabisul, iar în primii ani l-a procurat ilegal. A emigrat în Marea Britanie, unde a militat, alături de membrii unor ONG-uri, timp de câțiva ani pentru legalizarea canabisului medicinal. Campania, care a fost „foarte agresivă”, a avut în cele din urmă succes, iar acum urmează un tratament cu canabis, prescris de medic.
Țări care acceptă consumul de canabis
Cel mai recent, în 14 martie 2023, Germania a anunțat că va prezenta o propunere pentru legalizarea canabisului. Guvernul Germaniei doreşte să continue planurile de decriminalizare a consumului de canabis în pofida îngrijorărilor legale, după ce a primit un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, a transmis marţi DPA, potrivit Agerpres.
„Acum folosim acest lucru pentru a dezvolta noile propuneri. În următoarele câteva săptămâni acestea vor fi prezentate”, a declarat ministrul sănătăţii Karl Lauterbach, marţi, la Bruxelles.
Coaliţia aflată la putere în Germania a fost de acord să facă posibilă distribuţia controlată a acestui drog pentru adulţi, pentru consum, în magazine speciale, a adăugat Lauterbach, care a prezentat un document în care este explicată această iniţiativă în luna octombrie, fără a exista încă un proiect de lege în acest sens.
Criticii acestei măsuri de legalizare a consumului de canabis susţin că aceste planuri vor încălca probabil atât legile UE cât şi legislaţia internaţională.
Conform ministrului german al sănătăţii, propunerea ce va fi prezentată va fi conformă legislaţiei europene şi va atinge obiectivele executivului german – printre care, reducerea criminalităţii legate de consumul şi traficul de droguri, creşterea protecţiei pentru tineri şi facilitarea accesului la produse de calitate pură.
Primul magazin din New York care comercializează în mod legal canabis s-a deschis în 30 decembrie 2022 în inima Manhattanului. Peste o sută de persoane s-au înghesuit în magazinul cu aspect de butic la modă al asociaţiei Housing Works, o organizaţie non-profit, prima care a deschis un magazin sub licenţa statului New York, din cele 36 de autorizaţii eliberate începând cu 21 noiembrie 2022.
Statul New York vrea să acorde primele 150 de licenţe unor comercianţi condamnaţi în trecut pentru deţinerea sau vânzarea de canabis pentru a repara ceea ce consideră ca fiind impactul nedrept şi disproporţionat al deceniilor de interzicere a „marijuanei”, care au vizat în special comunităţile afro-americane şi hispanice.
În statul New York este legal de peste un an ca adulţii cu vârsta de peste 21 de ani să consume canabis, iar în metropola New York mirosul de iarbă invadează străzile din Manhattan şi Brooklyn. Primăria mizează pe vânzări de 1,3 miliarde de dolari începând cu 2023 şi pe crearea a 19.000 până la 24.000 de locuri de muncă în următorii trei ani.
- Citește integral VIDEO Primul magazin din New York care comercializează în mod legal canabis, deschis în inima Manhattanului
În Cehia produse din cânepă cum ar fi marijuana, haşişul şi uleiul de canabis se pot cumpăra de ani buni în farmacii. În 2023, Praga vrea să legalizeze aceste produse în acord cu Germania. Produsele în scop medical nu se pot procura cu reţetă de la medic, care confirmă astfel existenţa unei necesităţi de ordin medical pentru consumul de canabis. Toţi ceilalţi consumatori trebuie să se aprovizioneze pe piaţa neagră. Şi cultivarea cânepei este ilegală în Cehia. Farmaciile obţin marfa din Olanda iar canabisul pentru piaţa neagră este cultivat ilegal. Detalii aici.
Malta a devenit în decembrie 2021 prima ţară din Uniunea Europeană care permite cultivarea şi deţinerea de cantităţi limitate de canabis pentru uz personal, ca urmare a unui proiect de lege adoptat în Parlament. Legea le permite persoanelor de peste 18 ani din Malta să deţină până la şapte grame de marijuana şi să cultive până la patru plante de canabis.
Proiectul de lege a fost propus de ministrul Egalităţii, Owen Bonnici, care afirmă că Malta a adoptat astfel o „abordare de reducere a riscurilor” și pentru a institui control asupra vânzării de canabis. Cu toate acestea, consumul de canabis în public va rămâne o infracţiune şi oricine este prins consumând canabis în faţa unui copil va fi pasibil de o amendă între 300 şi 500 de euro.
Ţările de Jos au o atitudine liberală faţa de canabis, permiţând vânzarea de cantităţi mici în cadrul unei politici menite să gestioneze criminalitatea şi riscurile pentru sănătate, deşi oficial aceasta este ilegală.
Și Luxemburg a anunțat în octombrie 2021 că va permite cultivarea de canabis la scară redusă și doar pentru uz personal ca urmare a unui pachet de măsuri adoptat de guvernul național în vederea combaterii criminalității asociate drogurilor.
În noiembrie 2021, divizia de livrare de mâncare a grupului Uber a încheiat un parteneriat cu retailerul de cannabis Tokyo Smoke pentru a putea face livrări de canabis în provincia Ontario din Canada.
La trei ani după ce Parlamentul canadian a aprobat legalizarea consumului de marijuana în scop recreaţional, autorităţile încearcă să corecteze situaţia de pe această piaţă, în condiţiile în care producătorii ilegali continuă să controleze o mare parte din vânzările totale anuale.
Graţie parteneriatului dintre Uber Eats şi Tokyo Smoke, adulţii din Canada vor putea să comande în mod legal canabis sigur, ceea ce va ajuta la combaterea pieţei subterane, care reprezintă în continuare peste 40% din vânzările naţionale de canabis non-medicinal, a precizat atunci Uber.
Clienţii vor putea să comande canabis de pe platforma Uber Eats şi să îl ridice din cel mai apropiat magazin Tokyo Smoke.
Curtea Superioară de Justiţie din Brazilia a autorizat, în iunie 2022, trei pacienţi să cultive canabis în scopuri medicale, o decizie care ar putea crea precedente în cazuri similare. „Producţia artizanală a uleiului în scopuri terapeutice nu reprezintă un risc de prejudiciu pentru sănătatea publică sau pentru orice alt drept legal protejat de legislaţia antidrog”, a susţinut Curtea Superioară de Justiţie într-un comunicat pentru a-şi explica decizia care are ca scop ameliorarea unor probleme de sănătate precum insomnia, anxietatea sau sechelele unui cancer.
În America Latină, mai multe ţări precum Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica şi Mexic autorizează utilizarea canabisului medicinal într-o formă sau alta şi a cărui eficacitate pentru anumite afecţiuni este recunoscută de OMS.
Ungaria se poziționează și pe acest subiect contrar Uniunii Europene.
Comisia Europeană a anunțat, în 15 februarie, că va chema Ungaria în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, deoarece a votat împotriva poziției UE adoptate cu privire la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru listarea canabisului și a substanțelor ce conţin canabis, a scris presa maghiară.
În 2 decembrie 2020, la cea de-a 63-a sesiune a Comisiei privind stupefiantele a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ungaria a refuzat de două ori să-și dea acordul cu privire la utilizarea canabisului în scopuri medicale.
În fața organismului ONU, Ungaria a făcut o declarație diametral opusă poziției UE, care, în conformitate cu recomandarea OMS, a fost consemnată, la finalul unui proces de negociere de doi ani, într-o decizie a Consiliului din 2021 şi care este obligatorie pentru toate statele membre.
În Comisia privind stupefiantele a luat cuvântul, în numele Guvernului ungar, şi Ferenc Dancs, care în prezent este secretarul de stat pentru gestionarea provocărilor migraţioniste. Ferenc Dancs a spus că „rata consumului de iarbă a crescut drastic în ultimele decenii, ceea ce demonstrează în sine că este vorba despre o substanţă care crează dependenţă”.
În acest caz, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement la scurt timp după vot, în februarie 2021, deoarece autoritățile ungare nu au oferit răspunsuri satisfăcătoare nici după aceea. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, trebuie să decidă asupra faptului că „Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile care decurg din decizia Consiliului și a încălcat competența externă exclusivă a Uniunii Europene și principiul cooperării loiale”.
Cititorii G4Media.ro sunt invitați să se exprime pro sau contra legalizării consumului de canabis în scop medical și/sau recreativ, în secțiune de comentarii.
- Citește și Tumultoasa istorie a canabisului și cum a fost folosit medicinal încă din urmă cu 5000 de ani, de la anestezic pentru femeile care nășteau la durerile de ochi
- Citește și VIDEO Canabis sau droguri ”legale”? Cum văd tinerii din generația Under18 legalizarea substanțelor psihoactive/ De ce a interzis UE ”legalele” și ce țări acceptă consumul de iarbă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.