Dezbatere G4Media și Alba24.ro pe tema fenomenului ”Fake News”, cu liceenii din Alba Iulia. Ce dezinformări le-au atras atenția: Tancul care „mergea singur”, „predarea Ucrainei”, „moartea” lui Florin Salam
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au participat săptămâna aceasta la o dezbatere pe tema fenomenului ”Fake News”, organizată de G4Media, cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos și în colaborare cu publicația Alba24.
Este vorba despre proiectul „Tinerii acționează împotriva știrilor false”, dedicat informării acestora despre pericolul reprezentat de fake news și dezinformare, despre cum pot fi depistate și despre pașii pentru identificarea corectă a acestora.
Amploarea pe care a luat-o fenomenul în România, platformele sociale care transportă cel mai bine mesajele de acest fel, mecanismele dezinformării și efectele pe care le au au reprezentat subiectele care au generat cel mai mare interes în rândul celor aproximativ 60 de elevi care au participat.
Mulți dintre ei au participat activ la dezbatere, au pus întrebări și și-au exprimat propriile puncte de vedere.
Interesul lor a vizat în mod special războiul din Ucraina și modul în care a circulat informația legată de acesta, în ultima perioadă.
De asemenea, discuțiile au vizat și modul în care manipularea informației și utilizarea rețelelor sociale afectează democrațiile și influențează alegerile interne.
Cei mai mulți au scris în chestionarele completate după dezbatere că se informează de pe Instagram, Tik-Tok, Facebook și uneori citesc publicații online. Puțini dintre ei sunt atenți la televiziuni sau la ceea ce a mai rămas din presa scrisă.
O parte dintre tinerii care au participat la discuție au vorbit și despre modul în care se protejează de știrile false: caută mai multă informație, din surse credibile, cum ar fi site-urile specializate și abia apoi publicațiile mari.
În plus, unul dintre elevi a adus în discuție inclusiv faptul că unele știri false te pot influența chiar dacă știi că nu sunt adevărate, prin simplul fapt că se transformă într-o informație la care te raportezi inconștient. Un alt elev a transmis că ar dori să afle în viitor cum se produce o știre falsă, în contextul în care aceasta este o armă de care armata pare că nu este conștientă suficient.
Dintre știrile false cu care s-au întâlnit, cei mai mulți au amintit-o pe cea legată de ”moartea” cântărețului Florin Salam, difuzată de siteul știrilor ProTV și infirmată ulterior.
De asemenea, războiul din Ucraina a generat multe știri pe care le-au considerat false: tancul care mergea singur pe străzile din Kiev, predarea Ucrainei pentru a evita pierderile umane sau faptul că Rusia va invada România.
Postarea pe pagina oficială a Colegiului, legată de această dezbatere:
Vor urma dezbateri similare la Cluj-Napoca – la Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu publicația Actual de Cluj și de la Constanța – se va desfășura la Universitatea Ovidius din Constanța, în parteneriat cu Info Sud-Est, Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), Facultatea de Litere – Specializarea Jurnalism și Asociația Elevilor din Constanța (AEC).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii