LIVE TEXT Dezbatere privind situația actuală și viitorul TVR/ Iulian Bulai: Televiziunea publică trebuie să fie curajoasă, liberă, independentă, care să fie citată, care generează cel mai mult conținut de investigații
Președintele Comisiei de Cultură, Iulian Bulai a declarat, marți, că TVR ar trebui să fie ”o televiziune care trebuie să fie curajoasă, liberă, independentă, care să fie citată, care generează cel mai mult conținut de investigații și dezbatere relevantă pentru informare și educare”. La dezbaterea organizată la Comisia pentru cultură participă dezbatere a invitat jurnalişti din presa românească, reprezentanţi ai societăţii civile şi politicieni.
Cele mai relevante intervenții
Sorin Ionință, Expert Forum:
- Sunt probleme mari cu televiziunea și radioul. E o companie sau o regie, nu trebuie tratată altfel. Dacă ceva lipsește alta lipsește, să spui povești în zone pe care piața nu le prea produce.
- Trebuie să ne uităm la legea privind regiile și companiile de stat. O parte din probleme TVR sunt aceleași din orice companie și regie de stat. Trebuie guvernată cu un board de administrație.
Iulian Bulai
- Lipsesc persoane din TVR pentru că ideea dezbaterii a fost să o ținem departe de opinii divergente, pentru a evita un conflict de interese pe moment. Va exista o dezbatere care va include persoane din TVR, management, staff, jurnaliști.
Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent
- Nu poți fi televiziune publică dacă nu ai un public de partea cealaltă. Primul pas ar fi o listare exhaustivă a așteptărilor producțiilor televiziuinii publice. Publicul este aum de 50 plus, această cifră ar trebui dusă mai jos.
- Sunt practici defectuoase în TVR, inclusiv pe acces la informație și protecția dreptului la sănătate al angajaților.
- Apoi e problema oamenilor. Nu știu câți oameni cu viziuine de media publică avem. Apoi elementul moral. Atâta timp cât partidele vor alege în CA oameni care să fie mai apropiați de partid decât mandatul instituției, vom obține ce avem acum. Dacă nu schimbăm calitatea oamenilor, nu obținem altceva decât avem acum.
- Nu putem renunța la televiziunea publică pentru că ele sunt consemnate în documentele europene așa cum nu putem renunța la CNA. Ne obligă arhitectura europeană la reglementare, așa cum ne obligă la un canal public de informații. Răspunsul este o instituție sau un set de programe livrate de canale diferite.
Mircea Toma
- Sunt țări în care televiziunea publică conduce la audiență în fața televiziunilor comerciale.
- Treabuie să avem garanția că odată începe acest proces legislativ.
Vlad Tăușance
- Cred că misiunea are misiune publică, cred că trebuie să o definim mai bine. Nu cred că putem judeca performanțele TVR după televiziunile comericale, pentru că nu joacă după aceleași reguli. Televiziunea publică e strâns legată de Parlamentul României.
- Televiziunea nu mai concurează doar cu celelante televiziuni, concurează cu You Tube, cu medii noi. De ce avem nevoie de televiziune publică? Avem din mai multe motive, sunt subiecte care nu sunt acoperite, cum ar fi cultura.
- Televiziunea publică ar putea fi un hub de conținut. Orice discuție despre reformarea TVR cere o politică de personal (salarii compensatorii, coaching, pensionarea anticipată).
- Nu cred că scopul televiziunii publice trebuie să fie profitul.
Cătălin Tenință, deputat USR
- Televiziunea publică consumă 200 de milioane de lei pe an, cam cât toți producătorii online la un loc, inclusiv Netflix.
- Cum facem ca cetățenii să fie reprezentați în Consiliile de Administrație.
Răzvan Chiruță, Newsweek.ro
- Sunt foarte mulți bani care se cheltuie la TVR. Pe structura actuală e imposibil de reformat. Au venit cu bună credință acolo dar s-au lovit de telefoane de la rude din partide. Sindicatul șoferilor e foarte puternic în TVR. La cum arată acum nu cred că se mai poate face nimic.
- Trebuie să privim echilibrat, nu putem să-i cerem ce nu poate oferi, educație, nu cred că se mai poate face ceva pe actuala structură. Sunt cheltuieli masive pentru rezultate minore.
Iulian Bulai
- Soția mea de zece ani lucrează într-o televiziune de stat (radioteleviziunea Norvegiană) una dintre cele mai puternice. Funcționează cu bani de la stat, cu un Consiliu de Administrație numit de guvern.
- Acum nu vezi link-uri de la TVR care să circule pe internet.
- Noi de la USR PLUS suntem și pentru o reformă legislativă a TVR.
- Televiziune Română nu reușește să creeze nici măcar un pop-up, care să te informeze.
- Copilul meu a învățat constant tehnici foarte bune de la televiziunea respectivă (norvegiană) care are programe bune, un mod creativ de a învăța alfabetul. Oamenii sunt mulțumiți.
- Legislativ există o limitare pe minut, pe oră la televiziunea publică. Acești 10% declarați profit a făcut mereu ca televiziunea publică să aibă un buget mai mic cu 10%.
- Noi ca alianță ne dorim ca această coaliție de guvernare să facă din TVR o televiziune puternică. Alternativa este fie să o desfințăm și să conservăm arhiva, fie să o lăsăm într-o situație gri, în care cheltuiește bani publici dar cu puțină valoare adăugată.
Știrea inițială
Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, organizează, miercuri, o dezbatere privind situaţia actuală şi viitorul Televiziunii publice.
Deputatul Iulian Bulai a precizat că la dezbatere a invitat jurnalişti din presa românească, reprezentanţi ai societăţii civile şi politicieni.
„Trebuie să avem o dezbatere despre statu-quo, viitor, soluţii şi crezul nostru despre TVR, societatea civilă, jurnalişti, politicieni. În situaţia actuală nu mai poate fi continuată activitatea managerială şi editorială a TVR, în această formă, pentru a fi relevantă. De asta avem nevoie de o dezbatere la care toţi actorii non-TVR să spună cum văd ei atât analiza statu-quo-ului, cât şi a viitorului Televiziunii naţionale”, a declarat, pentru AGERPRES, Bulai.
În cadrul dezbaterii se va discuta despre modul de selecţie a preşedintelui-director general, modificările necesare în legislaţie, golurile pe care Televiziunea publică ar trebui să le completeze într-o piaţă media comercială şi locul pe care jurnalismul de investigaţie ar trebui să îl ocupe în politica editorială a TVR.
Dezbaterea este programată de la ora 10,30, la Parlament.
sursa foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii