DEZBATERE Pro și contra plaje extinse: Mai vin sau nu turiștii în Mamaia? Ce spun operatorii și ce spun autoritățile
- Primul weekend aglomerat în stațiunea Mamaia, acolo unde plajele extinse au stârnit o serie de controverse în rândul turiștilor și al operatorilor din turism, se apropie de final.
- În timp ce turiștii sunt complet nemulțumiți de distanța pe care trebuie să o parcurgă până la apă, dar și de nisipul neprietenos, care și-a pierdut finețea și este plin de scoici, mare parte a hotelierilor văd în plajele extinse un proiect bun, de viitor.
- Tot nemulțumiți sunt și operatorii care au ca business doar plaja și care nu se pot folosi de hectarele noi de nisip.
Administratorii de plajă din stațiunea Mamaia cu care G4Media a discutat în acest weekend susțin că sezonul 2021 este dezastruos din cauză că turiștii ocolesc plajele extinse și aleg fie Năvodari, fie plajele din Constanța.
Deși prețurile din Mamaia sunt neschimbate de 2-3 ani, ba chiar în unele sectoare acestea au scăzut pentru a atrage clienții după un sezon 2020 anemic din cauza pandemiei, turiștii nu se înghesuie pe plajele extinse, susțin operatorii:
- ”Este sâmbătă și am 5 șezlonguri ocupate din 200. Eu le închiriez cu 25 de lei, dar ei preferă să plece în Năvodari, unde șezlongul e și 50 de lei în unele locuri, pentru că acolo sunt aproape de mare”, ne-a declarat un administrator de plajă.
În stațiunea Mamaia, sectorul din zona Perla (în sudul stațiunii, aproape de intrarea în Constanța), cu cele mai accesibile prețuri și destinat în general familiilor, este ocupat în proporție de 90%. La fel se întâmplă și cu zona exclusivistă, din nordul stațiunii, cu cele mai mari prețuri și cunoscută pentru cluburile și plajele din Năvodari.
Sectorul văduvit în acest sezon este cel intermediar, al segmentului de mijloc, din zona Cazino-Rex. Reporterii G4Media au fost în teren timp de o săptămână și au constatat că în zilele lucrătoare acest sector este gol, iar în weekend este vizibil mai puțin populat decât în anii precedenți.
- ”Turiștii preferă să se calce în picioare pe unele plaje din oraș sau din extremele stațiunii doar pentru că acolo plaja arată cât de cât ca înainte. Avem hectare întregi la dispoziție acum, dar degeaba pentru că nu le putem folosi”, ne-a declarat un alt operator la plajă.
Proprietarii de plajă nu se pot folosi de noile hectare de nisip pentru că acestea nu sunt încă întabulate, deci nu au proprietar: ”Sunt plajele nimănui, dar când vor fi întabulate acestea vor putea fi exploatate”, ne-a declarat Anca Pavel Nedea, director al Organizației Patronale Mamaia-Constanța.
La sfârșitul lunii iunie, Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a subliniat că plajele extinse includ un teritoriu nou adăugat la suprafața României, care nu se află încă întabulat la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Întrebat cine va fi responsabil de curățarea și igienizarea noilor bucăți de plajă, Berceanu a spus că, în principal, această sarcină va reveni primăriilor și Administrației Bazinale Apelor Dobrogea Litoral, instituția care a gestionat proiectul lărgirii plajelor.
Șeful Gărzii de Mediu a mai spus că extinderea plajelor reprezintă o premieră la care ”trebuie să ne adaptăm” și că va fi necesară identificarea unor soluții pentru gestionarea acestora având în vedere că, momentan, nu există un proprietar.
Anca Pavel Nedea a explicat faptul că, în anii următori, plajele pot fi amenajate ca spații de relaxare, lounge și activități de entertainment, astfel că turiștii vor petrece mai mult timp pe plajă, având și alte oportunități de activități în afară de plaja efectivă. Deci, cu excepția acestui an, plajele extinse sunt, pe termen lung, un câștig, susține directorul Organizației Patronale Mamaia-Constanța. De asemenea, aceasta mai spune că ”plajele extinse care alungă turiștii” este doar un mit.
Și directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Paul Cononov, a declarat că extinderea plajelor este un proiect de viitor: „Noi am construit plaje pentru viitor. Noi nu am construit plaje pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. O să vedem de la an la an că ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de cei mai buni specialiști din lume și de cele mai specializate firme din lume pe astfel de operațiuni”, a declarat Paul Cononov la televiziunea locală Dobrogea TV.
Cu toate acestea, mulți dintre operatorii de plajă cu care G4Media a discutat în această săptămână susțin că vor să renunțe la plaje pentru că nu își vor putea acoperi cheltuielile:
- ”Am investit zeci de mii de euro în șezlonguri, umbreluțe de stuf, podețe de lemn pe nisip și beach bar pentru a oferi condiții de calitate pentru turiști. Am vrut să facem și mai mult însă ABADL nu ne-a lăsat. Noi cum ne recuperăm investiția? Cine ne dă banii pentru asta? Pentru că turiști, uitați în jur, nu sunt”, ne-a declarat unul dintre administratorii plajelor din Mamaia.
Cu toate acestea, Anca Pavel Nedea susține că sezonul 2021 este mai bun decât sezonul din plină pandemie 2020, dar încă nu la fel de bun precum 2019, ba chiar departe de acesta. Directorul Organizației Patronale Mamaia-Constanța are și o explicație referitoare la discrepanța dintre nemulțumirile operatorilor de plajă și gradul de ocupație ridicat din stațiunea Mamaia.
- ”Există o diferență între cei care operează doar plaja și hotelierii care au și plajă și lucrează cu agențiile de turism. Cei dintâi au parte aproape doar de turiști de weekend și evident că există nemulțumiri, iar ceilalți, pentru că au parte de turism organizat, au un câștig net superior”, ne-a declarat Anca Pavel Nedea.
Aceasta explică și faptul că există o tendință de creștere semnificativă a opțiunilor turiștilor pentru sudul litoralului românesc, în stațiuni care s-au aflat într-un con de umbră după Revoluție. Venus, Olimp, Neptun, Saturn și Jupiter sunt din ce în ce mai căutate de turiștii români, din două motive: Fie datorită vedetelor de televiziune care au promovat în mod semnificativ unele resorturi noi, de lux, fie datorită patronilor de hoteluri care și-au renovat sau au deschis unități noi și au lucrat intens cu agențiile de turism.
Context
Cu aproape 1 miliard de euro, bani europeni pentru un amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră. România are astăzi 33 de hectare de plajă nouă. În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală s-a ridicat la 544.307.222 lei, din care 465.328.244 lei au fost puse la dispoziție din fonduri de coeziune.
În cadrul proiectului au fost reabilitate și construite diguri emerse (care ies din apă – n.red.) în lungime de 3544 de metri, au fost construite diguri submerse (sub apă – n.red.) pe o lungime de 1392 metri și a fost adăugat un volum de nisip de 3,5 milioane metri cubi, pe o distanță de plajă de 5770 metri.
În cadrul lucrărilor din a doua parte a proiectului au fost sau vor fi extinse plajele din Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii