G4Media.ro

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Președintele Comisiei juridice a Camerei: A…

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Președintele Comisiei juridice a Camerei: A fost înființată de Dragnea și Tudorel Toader cu două scopuri – controlul politic al urmăririi penale a magistraților și preluarea de la DNA a dosarelor penale ale unor politicieni

Președintele Comsiei juridice a Camerei, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a declarat joi, în debutul ședinței dedicate dezbaterii proiectului de lege de desființare a Secției speciale, că această structură a fost înființată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader cu două scopuri: controlul politic al urmăririi penale a magistraților, să se decidă în sediul PSD cine este anchetat și cine beneficiază de impunitate, și redirecționarea dosarelor penale ale unor politicieni de la DNA către această secție specială, prin simpla formulare de acuzații împotriva unuia sau mai multor magistrați.

”S-a încercat numirea la conducerea acestei secții speciale a doamnei Adina Florea, care a declarat la interviu în fața CSM că n-a fost niciodată un procuror independent. Una dintre consecințe a fost redeschiderea discuțiilor cu Comisia Europeană asupra unor recomandări considerate ca fiind îndeplinite. Majoritatea judecătorilor și procurorilor s-au opus categoric amendamentelor la Legile justiției: peste 3.500 de magistrați din totalul de aproximativ 7.000 au semnat în 2017 un memoriu pentru retragerea celor 3 proiecte de lege”, a declarat Mihai Badea.

Potrivit acestuia, ca rezultate, Secția Specială a cheltuit în 2 ani peste 15 milioane de lei pentru doar 4 rechizitorii cu 6 persoane trimise în judecată și niciuna condamnată, remarcându-se doar prin acțiuni șicanatorii la adresa magistraților intransigenți, printre care și membri ai CSM.

Discursul preşedintelui comisiei a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura. „Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”, a spus Halici. A intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu care a adus aceleaşi reproşuri. „Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice”, a spus Cătăniciu.


După discursul lui Badea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei (detalii aici).

Criticile aduse de președintele Comisiei juridice împotriva Secției speciale de anchetare a magistraților:

1) Au deschis dosar penal pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, ca urmare a unei plângeri primite pe e-mail de la site-ul pesedist LUJU.RO, care reclama nici mai mult nici mai puțin decât falsificarea raportului MCV. Evident că n-aveau jurisdicție să cerceteze oficiali europeni, ceea ce știau și ei foarte bine, dar probabil au vrut să demonstreze că sunt dispuși să ancheteze pe oricine li se cere de sus. Caraghios este că nu acesta a fost motivul clasării dosarului, ci lipsa de probe concludente.

2) Au pus-o pe Kovesi sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara, pentru a-i sabota candidatura la funcția de Procuror European. I-au deschis dosarul după un denunț al inculpatului Sebastian Ghiță, refugiat în Serbia, care a acuzat-o că în 2011, când era Procuror General, i-ar fi cerut și ar fi primit bani pentru finanțarea extrădării lui Nicolae Popa, plecat în Indonezia pentru a scăpa de condamnarea la 10 ani de închisoare din dosarul FNI. Motivele reținute de ICCJ pentru anularea măsurii au fost halucinante: ordonanța nu era motivată, probe nu existau, faptele imputate nu erau infracțiuni, interdicția de nu intra în legătură cu mass media nu exista în Codul de procedură penală, etc.

3) Au trimis 4 cereri către DNA pentru a prelua dosarul Tel Drum, în care este anchetat Dragnea, motivând că cercetarea ar viza și magistrați, ceea ce s-a dovedit a fi neadevărat. În disperarea lor de a-și salva fondatorul, au ajuns să-i amenințe pe procurorii DNA cu deschiderea de dosare penale pentru „obstrucționarea justiției”, în caz că s-ar fi opus solicitărilor. În cele din urmă, secția pentru procurori din CSM a hotărât că prin aceste încercări s-a pus presiune și s-a afectat independența procurorului de caz din cadrul DNA, dispunând totodată sesizarea Inspecției Judiciare. O altă constatare revoltătoare a fost aceea că toată tevatura avea la bază un denunț anonim.

Citește și – SURSE Condiția pusă de UDMR pentru a vota desființarea Secției speciale: Magistrații să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul CSM / PNL și USR PLUS au acceptat, proiectul de desființare intră mâine în dezbatere

Foto: Deputatul USR PLUS Mihai Badea, președintele Comisiei juridice / Sursa: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. 2 intrebari:
    1) cum erau controlata politic urmarirea penala a magistratilor daca membrii siij erau numiti de csm, fara amestec politic
    2) daca tot nu mai e dragnea sa controleze politic, nu putem lasa siij sa functioneze?

    • Judecatorii sunt o casta, procurorii alta… unii mai nesimtiti ca cealalta..

      1 cati magistrati au fost condamnati in ultimii 4 ani (penal) – nici unul

      cu sau fara SIIJ, CSM-ul va bloca orice tentativa de condamnare

  2. A, deci asta a fost motivul plecării din sală : li s-a turnat pe cap toată haznaua cu activitatea secției. Foarte bine.

  3. Nu va îmbatati cu apa rece, marele maestru Sica Orban „rezolva” tot-cum calcã pe urmele lui Dragnea-exceptional articolul jurnalistei Ioana Ene Dogioiu pt Spotmedia-de luat în calcul si de citit

  4. Altul care ne considera ca suntem idioti!

    nici Dragnea, nici Tudorel Toader nu mai sunt la butoane, cum bine remarca un forumist!

    nu cumva sectia aceasta facea ca sefii parchetelor, DNA, DIICOT sa nu poata controla dosarele?

    prin desfiintarea sectiei, nu trec dosarele la parchet, asta insemnand controlul ierarhic asupra procurorilor, caci sefii parchetelor tin de Ministerul Public!

    as vrea sa stiu cate dosare au instrumentat institutiile de resort din tara in care sa fie implicati antreprenori/firme din UE, din 2007 pana azi?

    ca tot cere UE desfiintarea acestei sectii?

  5. !Patu Marius!

    doamna Ioana Ene Dogioiu nu face parte din grupul de poupincouristi ai fostului presedinte Basescu?

    acum spune *adevarul*?