G4Media.ro

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Procurorul general, Gabriela Scutea: SIIJ este…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Procurorul general, Gabriela Scutea: SIIJ este departe de a asigura un acces eficient la Justiţie al cetăţenilor

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a afirmat, joi, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că şi-a exprimat în mod constant poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, menţionând că aceasta este „departe” de a asigura un acces eficient la justiţie al cetăţenilor şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Ministerului Public.

„În calitatea pe care o îndeplinesc, respectiv de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii şi ca reprezentat al Ministerului Public, am exprimat în mod constat poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, motivat de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale, pentru că, de fapt, nu a fost atât o măsură de organizare, cât o măsură derogatorie de competenţă. Modul în care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului şi exercitarea atribuţiilor în conformitate cu Codul de procedură penală sunt limitate într-o secţie, inclusiv dispoziţiile administrative privind selectarea personalului, numirea personalului. Toate acestea ies din tiparul organizării ierarhice consacrate de Constituţie şi de Legea 304 a Ministerului public”, a spus Scutea, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.

Potrivit procurorului general, această secţie nu a fost în măsură să susţină toate cauzele care au fost preluate.

„Este mult mai important că această competenţă foarte largă a secţiei nu a fost în măsură să susţină toate cauzele care au fost preluate de la Parchetele cu competenţă generală şi specializată, efortul necesar pentru instrumentarea unor cauze care pot să apară cu derulare foarte rapidă oriunde pe teritoriul ţării. Sunt, în comparaţie, elemente pe care le-am avut în vedere, organizarea teritorială a DNA, DIICOT şi a Parchetelor de pe lângă Curţile de apel, competente pentru parte din infracţiunile care acum sunt la SIIJ. (…) Ne-am pus întrebarea care este plusvaloarea care vine din organizarea secţiei? Considerăm că aceasta este departe de a asigura un acces eficient la Justiţie al cetăţenilor şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Ministerului Public”, a explicat Gabriela Scutea.

Citește și:

VIDEO Preşedinţii CSM şi ÎCCJ au părăsit sala de şedinţă unde se discută proiectul de desfiinţare a Secției speciale / Mateescu: Un astfel de comportament eu îl regret în Parlamentul României / Corbu: Eu cred că în momentul acesta opinia mea nu contează

Dezbateri pe desființarea Secției speciale / Președintele Comisiei juridice a Camerei: A fost înființată de Dragnea și Tudorel Toader cu două scopuri – controlul politic al urmăririi penale a magistraților și preluarea de la DNA a dosarelor penale ale unor politicieni

SURSE Condiția pusă de UDMR pentru a vota desființarea Secției speciale: Magistrații să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul CSM / PNL și USR PLUS au acceptat, proiectul de desființare intră mâine în dezbatere

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce vrea sa ne spuna Scutea? Vorbeste clar si romaneste cucoana !

    • Ea vorbeste la fel de clar si concis ca si stapanul ei Iohannis.

    • Ca sa intelegi trebuie sa mergi prima data la scoala. Asta in primul rand. In al doilea rand, dezbaterea a fost in comisia parlamentara, nu pe prispa din fata casei. Acolo trebuie sa prinda argumentul, nu in sectiunea de comentarii.

  2. „Rezolva „tot Sica Orban care calca pe urmele lui Dragnea-exceptional articolul jurnalistei Ioana Ene Dogioiu pt Spotmedia-de citit si luat în calcul

  3. ce inteleg eu, evident este posibil ca mintea sa nu ma ajute!

    Parchetarii sunt nemultumiti ca prin existenta sectiei, li se ia din * cascaval*, anume iesirea * din tiparul organizării ierarhice*….

    pre mintea mea, ca respectiva sectie nu raspundea dispozitiilor ierarhice superioare, de genul * te ocupi de dosarul ala, nu te ocupi de dosarul ala!*, cum se lucreaza azi, sau cum spune doamna * pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Ministerului Public”, adica sa nu se iasa din *tiparul organizării ierarhice*!

    prin urmare, desfiintarea sectiei mareste gradul de control la nivelul parchetelor!

    ca atare, procurorii si judecatorii nu se simt amenintati deloc din exterior, ci doar de puterea ierarhica!

    afirmatia ca rostul sectie si-a ratat tinta *de a asigura un acces eficient la Justiţie al cetăţenilor * asta face parte din grenadele fumigene ce ni se arunca noua, celor din *bobor*…

    doamna Scutea ma crede idiot daca considera ca iau de adevar ce spune domnia-sa cu privire la necesitatea asigurarii unui acces eficient la Justitie al cetatenilor pe care respectiva sectie nu l-a respectat…adica prin desfiintarea sectiei se asigura accesul eficient la Justitie al cetatenilor…

    pai cu 7 procurori pe toata tara ?

    si apoi *boborul* doreste ca cei din justitie si procuratura sa aiba salarii decente si pensii dupa principiul contributivitatii…

    care este parerea doamnei Scutea despre dorinta *boborului*?

    ca atare spun, faceti ce doriti, dar lasati asta cu *boborul* si cu grija dumneavoastra pentru *bobor*!

    asitam la lupte pentru putere, determinate din exterior, si ni se arunca cuvinte care sa ne inchida gura, *grija pentru accesul boborului la actul de justitie*!

    procesele de la Nuremberg, caci au fost cateva, in toata complexitatea lor, au durat 4 ani!

    cel mai important a durat 2 ani! la noi *Colectivul* dureaza de 5 ani! si nu este singurul proces din tara care are 5 ani!

    apropo de eficienta actului de justitie si de grija fata de *bobor*!