G4Media.ro

Dezincriminarea obținerii de foloase necuvenite pentru terți, declarată neconstituțională: Actul de corupție…

Dezincriminarea obținerii de foloase necuvenite pentru terți, declarată neconstituțională: Actul de corupție trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit

CCR a declarat marți, cu unanimitate de voturi, neconstituțională modificarea adusă legii 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție, potrivit căreia a fost dezincriminată obținerea de foloase din operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, dacă beneficiarul este o terță persoană.

Potrivit unui comunicat al Curții, motivul principal al respingerii soluției legislative adoptată de PSD, ALDE și UDMR este că ”actul de corupție trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit”

”În argumentarea soluţiei adoptate, Curtea a reţinut că o exigenţă a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupţiei. De aceea, actul de corupție trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel încât legiuitorul nu poate condiţiona reţinerea acestuia de obţinerea folosului numai pentru sine. Totodată, legiuitorul nu are competenţa de a limita sfera de cuprindere a infracţiunii analizate în funcţie doar de natură materială a folosului obţinut. Prin urmare, Curtea a constatat că textul criticat, modificând conţinutul normativ al unei infracţiuni asimilate celor de corupţie, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, în sensul condiţionării săvârşirii acesteia de obţinerea numai pentru sine și numai de foloase materiale necuvenite, încalcă art.1 alin.(3) din Constituţie privind statul de drept”, a precizat CCR.

De asemenea, Curtea a mai reținut că, având în vedere obligaţiile internaţionale asumate de România, prin ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a Convenţiei penale cu privire la corupţie, modalitatea de incriminare a infracţiunilor de corupţie trebuie să respecte cerinţele expres stabilite prin aceste acte internaţionale. ”Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, şi art.11 alin.(1) din Constituţie, raportat la art.15 lit.b) din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi art.3 din Convenţia penală cu privire la corupţie”, au mai explicat judecătorii în comunicat.

Actul normativ a fost adoptat în luna iulie de majoritatea PSD, ALDE, UDMR, la propunerea deputaților social-democrați Cătălin Rădulescu și Andreea Cosma.

Cătălin Rădulescu, supranumit și ”deputatul mitralieră” a fost condamnat în decembrie 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Adică exact pe baza articolului 12 din legea 78/2000 a cărui modificare a propus-o și a reușit să o treacă prin Parlament.

Cum arată modificarea operată de PSD, ALDE și UDMR la propunerea lui Cătălin Rădulescu și a Andreei Cosma:

  • Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenitea) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale

Cum arată articolul în vigoare:

  • Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite…

Practic, dacă foloasele necuvenite obținute în urma operațiunilor financiare incompatibile cu funcția nu sunt exclusiv materiale, ori dacă au fost obținute pentru altul, cel care a comis fapta nu poate fi tras la răspundere.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. In sfarsit se face dreptate si toate derapajele statului paralel sunt remediate! Felicitari CCR!

    • Dezincriminarea coruptiei a fost propusa de Radulescu si Cosma, ticalosi cu state vechi in mafia PSD. Cu toate astea tu, sluga PSD, dai vina pe „statul paralel”.

      Nici voi nu mai credeti prostiile pe care le postati.

    • poate nu ai fost atent, dar CCR a decis contra fanilor tai, marii psd uie psd. era clar ca lumina zilei ca nu poate fi constitutionala aberatia aia.

    • Repet, nu-l mai băgați în seamă pe asistat ,indiferent ce spune! Nu e nici măcar troll, e doar unul care da „focuri” pt a se distra. Are nevoie sa fie băgat în seamă. Atât!

    • @Asistat
      Like?

    • Prost esti mai asistatule. Se vede ca nici nu stii sa citesti. Aici nu e vorba de statul paralel ci de o golanie de modificare de lege facuta in favoarea coruptilor si hotilor. La PSD nu se gasesc oare si persoane mai inteligente, toti sunt prosti?

    • prostane, iar ai scris fara sa citesti? esti mai prost ca dancila!

  2. Au încercat și ei ce morțişorii lor. Păi nu ar fi fost bine să fie bine?

  3. VICTORIEEEEEEEEEEEEEEEE!

  4. Bravo CCR! o raza de lumina. Mai este inca speranta ca nu se pot adopta legi contrare angajamentelor internationale (si pozitiilor CCR anterioare)

    • Mai usor cu entuziasmul ! Nu a fost direct interesat Dinti de Grebla, altfel !

      PS. Apoi, cand initiatorii sunt niste condamnati penal si niste penali de rangul 2 din PSD care fac propuneri strict in folosul lor se mai scutura si CCR cica de dezgust ! 😉

  5. Cum il rabda pitestenii pe asta nu inteleg .

  6. Cine a propus aberația asta…am o funie și-un săpun. Demisia infractori ticăloși !

  7. Mitraliera, Codrin si Serban Nicolae – cei mai gretosi pesedei.

  8. Sa fi dat roade huiduirea împuțitului de janitor metamorfozat de bagheta vrăjii rele a totalitarismului in jurist?