G4Media.ro

Dezinformarea rusească este în toi în regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova

Sursa foto: captură video

Dezinformarea rusească este în toi în regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova

În sudul Republicii Moldova, în regiunea autonomă Găgăuzia, duminica viitoare va fi ales șeful guvernului. Alegerile agravează situația generală deja tensionată în Republica Moldova, scrie ziarul german TAZ, citat de Deutsche Welle.

Este aproape o ironie că fictivul președinte rus din serialul american House of Cards poartă același nume ca al candidatului pro-rus la funcția de bașcan, șeful guvenului găgăuz: Victor Petrov. În cazul de față este însă vorba despre un membru al parlamentului găgăuz – amintește cotidianul german TAZ în debutul unei relatări consacrate situației din Găgăuzia.

Locuită în principal de membri ai minorității găgăuze, un popor turc, Găgăuzia se supune legislației moldovenești, dar are drepturi extinse de autodeterminare și dispune de propriul parlament, scriu jurnaliștii de la TAZ. Limbile oficiale sunt găgăuza, rusa și moldoveneasca. Însă, de facto, comunicarea de zi cu zi se face în limba rusă.

Petrov, Asociația, Germania și Rusia

”La începutul lunii martie, Petrov a publicat o înregistrare video împreună cu Fundația de caritate Centrul Comunitar Anticriză, al cărei fondator este el însuși. În imagini, Petrov apare predând ajutoare unui spital din orașul Vulcănești. Se poate observa că etichetele aplicate cutiilor sunt în limba germană. Potrivit lui Petrov, în postarea sa de pe Facebook, acțiunea a avut loc în cooperare cu Helping Hands, o asociație cu sediul în micul oraș Lathen din landul Saxonia Inferioară”, scriu jurnaliștii TAZ.

Însă o privire aruncată pe profilul lui Petrov și pe canalul Telegram relevă că nu poate fi vorba despre un caz izolat. ”În mod repetat, Helping Hands apare în postările lui Petrov și ale organizației sale de ajutorare. La scurt timp după filmarea de la spital, Petrov a anunțat oficial că va candida la alegeri”.

Petrov, scrie cotidianul german, și-a câștigat prima dată notorietatea în Găgăuzia prin fondarea organizației de ajutorare în urmă cu trei ani, în timpul pandemiei Corona, înainte de care a declarat că a lucrat în sectorul turismului. ”Organizația sa cooperează în mod regulat cu ambasada Rusiei și cu diverse organizații rusești din Moldova. Voluntarii distribuie în mod regulat alimente și articole de igienă persoanelor nevoiașe, ba chiar a fost instituit un serviciu gratuit de transport cu microbuzul pentru persoanele în vârstă și bolnave”.

De remarcat mai sunt și alte lucruri, potrivit TAZ. ”La alegerile parlamentare din Găgăuzia din 2021, Petrov a câștigat un loc de deputat în parlamentul găgăuz din Comrat. În iulie 2022, el și-a fondat propria mișcare, așa-numita Uniune Populară a Găgăuziei, printre ale cărei priorități găsim ´dezvoltarea bunelor relații cu prietenii istorici ai poporului găgăuz, respectiv Rusia și alte țări din Uniunea Economică Eurasiatică`. Petrov încearcă să câștige voturi cu o retorică pro-rusă”.

Publicația amintește că, în mod tradițional, oamenii din Găgăuzia oferă votul lor candidaților susținuți de Rusia. Nu întâmplător, la 14 martie, Petrov a călătorit demonstrativ în Rusia pentru a se întâlni cu Rustam Minnichanov, președintele Republicii Ruse Tatarstan. ”Tătarii și găgăuzii sunt uniți în identitatea lor de popor turc prin mesajul simbolic al întâlnirii. Iată, noi, popoarele turce post-sovietice, cooperăm unele cu celelalte și, mai presus de toate, rămânem loiale Rusiei.” În ultimele săptămâni, Petrov a vizitat mai ales sate găgăuze.

Cooperare întreruptă?

Potrivit presei din Republica Moldova, asociația lui Petrov nu se dedică doar acțiunilor de caritate, ci activează și în sectorul media. Este grăitor faptul că domeniul site-ului gagauznews.md este înregistrat pe numele organizației și că este direct legat de Petrov. În campania electorală curentă se constată o creștere a presupuselor știri care îl dau pe Petrov drept candidat ideal pentru funcția de bașcan.

”În a treia zi de la începerea invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022, în condițiile stării de urgență din țară, Serviciul de Informații și Securitate (SSI) din Moldova a blocat site-ul gagauznews.md pentru informații care instigă la ură. În pofida acestei intervenții, GagauzNews continuă să funcționeze sub un alt domeniu, gagauznews.com, și poate fi găsit și pe rețelele de socializare. Președintele rus Vladimir Putin este descris de GagauzNews ca fiind cel mai bun lider al timpului nostru (7 octombrie. 2022)”, scriu autorii TAZ de la Comrat, Piotr Garciu și Yelizaveta Landenberger.

Ei relatează că editorul GagauzNews, Nikolai Kostirkin, a fost percheziționat la domiciliu în iunie 2022, fiind suspectat că distribuie în mod regulat materiale de propagandă în care este justificată agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Kostirkin își menține și propriul canal Telegram: ”Nikolai Kostirkin Z rus basarabean”.

O întrebare trimisă în scris la Helping Hands a rămas fără răspuns. Însă Svetlana Keller, membră a consiliului de administrație, a putut fi contactată telefonic. Întrebată dacă era la curent cu faptul că organizația susține un politician moldovean pro-rus în campania electorală, Keller a răspuns: „Este rău că este un politician pro-rus? Ei ajută ambele părți iar ajutoarele sunt livrate și în Ucraina. Helping Hands știe cine este Petrov și ce reprezintă el. Cu toate acestea, colaborarea a fost întreruptă pe durata campaniei electorale”, susține Keller. Femeia a mai spus că ideea cooperării a venit de la ea personal, pe Victor Petrov găsindu-l pur și simplu pe rețelele de socializare, unde l-a contactat trimițându-i mesaj privat.

Jurnaliștii constată însă că presupusa suspendare a cooperării în timpul campaniei electorale nu corespunde adevărului. ”Cele 10 tone de ajutoare livrate la 20 februarie par a fi în continuare distribuite în cadrul campaniei electorale a lui Petrov. La fel stau lucrurile și cu mobilierul școlar livrat pe 21 martie”. În acest din urmă caz, scrie TAZ, Centrul Comunitar Anticriză, fundația lui Petrov, pare că încearcă să escamoteze realitatea. Într-o postare despre campanie, publicată pe canalul Telegram al lui Victor Petrov, se afirmă că mobilierul școlar a fost achiziționat de organizație.

TAZ continuă: ”Pe 17 aprilie, GagauzNews a anunțat brusc un eveniment extraordinar la Comrat pentru aceeași zi – primul congres de diplomație internațională, Prietenia Popoarelor, ediția 2023, reunind politicieni pro-ruși, diplomați ruși și organizații rusești. Din nou, Petrov a fost în centrul atenției. În schimb, șeful guvernului din Tatarstan, Minnichanov, pe care Petrov îl vizitase în Rusia, nu a fost lăsat să participe, autoritățile moldovenești interzicându-i intrarea în țară. GagauzNews a făcut tărăboi pe marginea acestui incident”.

Concluzie: Agravarea situației deja tensionate din R. Moldova

Publicația germană conchide: ”Alegerile din Găgăuzia marchează o agravare a situației generale deja tensionate din Moldova. Între Moldova și Ucraina se află statul de facto Transnistria, asupra căruia atârnă mâna Rusiei și unde sunt încă staționate trupe rusești. Nu o dată au fost exprimate temeri că Moldova ar putea deveni următoarea victimă a imperialismului rusesc și că, dacă ofensiva rusă avansează cu succes în Transnistria, războiul s-ar putea extinde în Moldova. Mica țară est-europeană suferă din punct de vedere economic din cauza războiului de agresiune rusesc, inflația atingând vara trecută un maxim de 34%. Politicienii pro-ruși exploatează această situație pentru a stârni furia populației împotriva politicilor pro-europene ale președintei Maia Sandu și, în același timp, pentru a urmări obiectivele politice pro-Kremlin”.


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...