Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie. Liderii din domeniul sănătății femeilor se tem că miturile din rețelele sociale duc la o creștere dramatică a sarcinilor neplanificate și a avorturilor
Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot mai mare de femei tinere renunță la pilula contraceptivă și riscă sarcini nedorite din cauza dezinformării răspândite pe rețelele sociale, relatează The Times. Liderii din domeniul sănătății femeilor sunt îngrijorați de faptul că „prostiile” despre contracepția hormonală postate pe TikTok și Instagram conduc la o creștere dramatică a sarcinilor neplanificate și a avorturilor.
Videoclipuri cu sute de mii de vizualizări au răspândit mituri conform cărora pilula contraceptivă cauzează infertilitate și cancer, influencerii susținând că pilula reprezintă „țigările acestei generații” și promovând alternative „naturale” și fără hormoni.
Facultatea de Sănătate Sexuală și Reproductivă (FSRH), care reprezintă 14.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Regatul Unit, a declarat că medicii văd consecințele dezinformării în clinici, cu femei tinere care spun că nu ar lua „niciodată” pilula după ce au cercetat-o pe TikTok.
Datele NHS arată că proporția femeilor care utilizează pilula ca principală formă de contracepție a scăzut de la 47 % în 2012-2013 la 27 % în 2022-23. Între timp, avorturile în Anglia și Țara Galilor sunt la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, cu 251.377 de întreruperi de sarcină în 2022, în creștere de la 184.122 în 2012, o creștere cu 36,5% în 10 ani.
Dr. Sue Mann, directorul clinic al NHS pentru sănătatea femeilor, a declarat că mitul comun conform căruia pilula cauzează infertilitate înseamnă că din ce în ce mai multe femei aleg să renunțe la orice contracepție, riscând sarcini nedorite.
„Dezinformarea online cu privire la pilulă și alte forme de contracepție hormonală este un motiv real de îngrijorare – vedem femei tinere care vin în clinicile noastre și care au renunțat la pilulă deoarece cred că aceasta le-ar putea face infertile.
„Afirmațiile dăunătoare de pe rețelele de socializare conform cărora contracepția hormonală cauzează infertilitate nu sunt susținute de cercetări – de fapt, dovezile arată că același număr de femei vor rămâne însărcinate după unul sau doi ani de încercări, indiferent dacă au folosit sau nu pilula – și totuși observăm o tendință a femeilor de a renunța la contracepție, ceea ce le împiedică să dețină controlul asupra fertilității lor și asupra deciziilor privind sarcina,” a spus dr. Mann citată de The Times.
Pilula contraceptivă combinată, care conține hormonii estrogen și progesteron, previne sarcina prin oprirea ovulației și este eficientă în proporție de 99 % dacă este utilizată corect.
„Știm că rata avorturilor crește dramatic în acest moment. Aproximativ 50% dintre sarcini sunt neplanificate. Pare logic că acest lucru s-ar putea datora faptului că tot mai multe femei renunță la contracepția hormonală, dar nu știm asta cu siguranță”, a spus președinta FSRH, dr. Janet Barter.
În ultimii ani a existat o conștientizare tot mai mare a efectelor secundare ale pilulei, care pot include cheaguri de sânge în cazuri extrem de rare. Cu toate acestea, medicii spun că multe afirmații TikTok sunt exagerate sau pur și simplu neadevărate.
Barter a declarat că astfel de dezinformări au fost „afișate în mod proeminent pe multe dintre principalele site-uri de social media, cum ar fi TikTok, Twitter și Instagram”, adăugând „multe dintre ele se concentrează pe afirmații nejustificate cu privire la pilula contraceptivă care cauzează creșterea în greutate sau reducerea apetitului sexual sau a dispoziției scăzute și, deși acest lucru se poate întâmpla în câteva cazuri, cu siguranță nu se întâmplă tot timpul sau la rata pe care o sugerează unii influenceri online. Medicii văd efectele dezinformării pe teren, în clinici. Au venit femei care au spus că își fac cercetările pe TikTok. Există un sentiment real de îngrijorare și preocupare din partea femeilor tinere cu privire la hormoni, femeile spunând „bineînțeles că nu voi lua hormoni, nimeni nu ia hormoni”.
Multe conturi online populare încurajează femeile să renunțe la pilulă și să opteze pentru alternative „naturale” fără hormoni, inclusiv utilizarea aplicațiilor de urmărire a ciclului menstrual, care încurajează femeile să facă aibă relații sexuale doar în zilele în care nu sunt fertile.
„Acestea sunt îngrijorătoare deoarece, dacă sunt utilizate ca mijloc de contracepție, pot provoca un exces de încredere. Știm că bazându-ne pe așa-numita conștientizare a fertilității va însemna de obicei că există o șansă din patru de a concepe de fapt”, a spus dr. Barter.
FSRH își propune acum să abordeze dezinformarea direct, prin dezvoltarea unui chatbot de distrugere a miturilor contraceptive pentru a ajuta femeile tinere să ia decizii informate cu privire la opțiunile lor.
„Este foarte important pentru femei să facă propriile alegeri, dar este vital ca acestea să aibă informațiile corecte. Femeile tinere nu sunt proaste, nu încearcă să ia decizii prostești, încearcă doar să ajungă la un răspuns care li se pare potrivit. Trebuie să lucrăm cu modul în care lumea este acum, și anume că oamenii accesează informații online. Dacă căutați pe Google dacă ar trebui să iau pilula contraceptivă, veți obține o mulțime de prostii pe rețelele sociale”, declară dr. Barter.
Videoclipurile de pe TikTok și Instagram în care sunt denunțate efectele secundare ale pilulei au strâns milioane de vizualizări, influențatorii din domeniul bunăstării îndemnând femeile să recurgă la metode naturale de contracepție.
Un alt mit comun este acela că medicamentul schimbă persoana de care femeile sunt atrase sexual și le face mai susceptibile de a fi atrase de bărbați „feminini”.
Un exemplu de la Dr. Ethan Mello, un „expert în medicamente” cu 415.000 de urmăritori TikTok, spune: „Efectele secundare pot include demență, atacuri de cord, accident vascular cerebral, cancer de sân. De asemenea, dureri de cap, greață, creștere în greutate”.
Alte videoclipuri populare de pe TikTok au vorbit despre modul în care pilula provoacă cancer, unii comparând-o cu țigările. Deși pilula poate spori ușor riscul de cancer mamar, riscul general la femeile tinere rămâne mic, iar pilula protejează împotriva altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul intestinal.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că nu permite „conținut inexact, înșelător sau fals” și că a luat măsuri pentru a elimina videoclipurile care conțin informații medicale eronate. El a adăugat că există o comunitate largă de medici pe TikTok care împărtășesc informații demne de încredere despre contracepție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank