Dezvăluire cu implicații majore. McClatchy: Fundraiserul lui Trump a cerut sprijin de la comitetul pentru afaceri externe din Congresul SUA pentru a-l ajuta sa câștige contracte în România. Legăturile din România cu Cristian Burci
Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii importanți ai lui Donald Trump, a căutat ajutor vara trecută la Comitetul pentru Afaceri Externe din Congresul american și la lobbyistuil Rick Gates, un personaj-cheie în investigația privind influența Rusiei în alegerile din 2016, în timp ce compania lui Broidy specializată în afaceri în zona armatei încerca să câștige contracte în România, scrie publicația americană McClatchydc.com.
Potrivit sursei citate, Broidy a încercat să se folosească de o vizită efectuată în august 2017 în România de Ed Royce (senator republican de California), care prezidează Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, pentru a ajuta compania Circinus să câștige încrederea câtorva parteneri politici controversați din București, potrivit unor emailuri și documente primite de McClatchy.
Înainte de vizita lui Royce, Broidy i-a oferit câteva sfaturi nesolicitate, iar documentele sugerează că omul de afaceri însuși a fost în România cam în același timp cu Royce. Un purtător de cuvânt din partea lui Royce a confirmat faptul că Broidy și Royce au discutat despre vizita în România, dar susține că Royce nu i-a urmat sfaturile.
Broidy a căutat de asemenea consilierea lui Gates, împreună cu care a lucrat în cadrul comitetului inaugural al președintelui Donald Trump, pentru a câștiga sprijinul Departamentului pentru Comerț al Statelor Unite pentru compania sa, în încercarea de a câștiga contracte în România, susține McClatchy citând documente oficiale. Gates este unul dintre martorii care cooperează cu procurorul special Robert Mueller în cadrul investigației referitoare la implicarea Rusiei în campania lui Trump în timpul alegerilor din 2016. A pledat vinovat luna trecută.
- McClatchy amintește faptul că Broidy, care deține din 2015 compania Circinus a fost implicat în 2009 într-un răsunător caz de corupție în Statele Unite. Elliot Broidy a demisionat în 2009 din funcția de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii. Broidy si-a recunoscut faptele si a platit 18 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare. (Vezi aici relatarea întregii afaceri).
McClatchy evocă episodul invitării fostului premier Sorin Grindeanu și a lui Liviu Dragnea în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui Trump și amintește că liderul PSD a avut o scurtă întrevedere cu Trump și cu câțiva potențiali aliați politici, inclusiv Royce, președintele comitetului pentru servicii secrete, Devin Nunes și cu primul consilier al lui Trump pe probleme de securitate, Michael Flynn, care a pledat vinovat în cadrul investigației lui Mueller.
Mcclatchy notează că eforturile PSD de a slăbi legislația anticorupție a provocat proteste masive în România în iarna anului trecut. Înainte de vizita lui Royce în România de anul trecut, Broidy a încercat să-l convingă să nu se întâlnească cu procurorul șef anti-corupție, Laura Codruța Kovesi, care l-a pus sub acuzare pe Dragnea și pe alți politicieni din partidul său, după cum rezultă din email-urile primite de Mcclatchy. Email-urile sugerează că Circinus a găzduit un eveniment la care a participat Royce și că Broidy s-a întâlnit cu Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, cam în aceeași perioadă.
După această vizită, CEO-ul de la Circinus, Alan Blaine Stone, a redactat o scrisoare pe care oficialii Circinus sperau ca Royce să o trimită Ministerului Economiei din România, condus în acea vreme de Mihai Fifor, pentru a-i cere acestuia să sprijine eforturile Circinus de a câștiga contracte în domeniul apărării din România. Mcclatchy mai scrie că Broidy a donat 5400 de dolari – maximul permis de lege – în campania lui Royce cu două zile înainte de vizita lui Royce în România, după cum arată documentele oficiale citate de Mcclatchy. Royce și-a anunțat retragerea din Congresul american în ianuarie 2018.
Legăturile lui Broidy cu Burci
Mcclatchy mai scrie că documentele intrate în posesia ziarului mai arată că firma lui Broidy, Circinus, a fost în discuții cu un controversat om de afaceri român și cu un producător de filme care a jucat un rol-cheie în scandalul fondului de pensii din New York.
Un draft de acord arată că Circinus ar fi fost dispusă să plătească unei companii, având legătură cu omul de afaceri Cristian Burci și cu producătorul de film Steve Logiscli, un procent din orice afacere care ar fi ajutat Circinus să-și securizeze poziția în România, Bulgaria, Croația sau Azerbaijan.
Acordul n-a fost nicidată formalizat, potrivit unei persoane care cunoaște afacerile Circinus, iar Circinus nu ar fi câștigat încă contracte în România, notează Mcclatchy. Publicația americană îl descrie pe Burci drept unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu afaceri între altele în media și transporturi. Burci a fost investigat în 2016 de procurori într-un dosar de evaziune fiscală.
Mcclatchy mai scrie că Burci și Broidy au participat împreună la un eveniment în Washington împreună cu Fifor, oficialul român pe care Brodiy spera că Royce îl va contacta în numele Circinus. Burci îl cunoaște pe Steve Loglissci de multă vreme. El este fratele lui David Loglisci, fostul contabil-șef al fondului de pensii din New York și unul dintre oficialii implicați în scandal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii