G4Media.ro

Dezvăluire The Times: Copiii unor actuali și foști lideri autocrați și aliați…

Foto: Facebook Președintele Azerbaidjanului/Dariga Nazarbaieva/Isabel Dos Santos

Dezvăluire The Times: Copiii unor actuali și foști lideri autocrați și aliați dețin proprietăți în valoare de 250 de milioane de lire sterline în Marea Britanie

Copiii unor conducători autocrați notorii și aliații lor au fost descoperiți ca fiind proprietarii unor proprietăți britanice în valoare de sute de milioane de lire sterline deținute prin intermediul unor companii offshore.

În conformitate cu normele de transparență, companiile străine care dețin proprietăți în Regatul Unit trebuie să declare identitatea proprietarilor lor. Anterior, proprietatea finală a multora dintre aceste proprietăți era secretă.

Registrul entităților de peste mări a fost înființat după invazia rusă din Ucraina, anul trecut, pentru a spori transparența cu privire la persoanele care dețin proprietăți în Marea Britanie prin intermediul firmelor offshore. The Times a comparat baza de date cu detaliile din Registrul cadastral pentru a obține o listă a proprietăților deținute în străinătate și a proprietarilor acestora.

Analiza a mii de intrări în baza de date a descoperit că aproape 200 de milioane de lire sterline din proprietățile din Marea Britanie sunt deținute de membrii familiei Aliyev, aflată la putere în Azerbaidjan, și de familiile celor numiți politic de către aceștia.

Alte 40 de milioane de lire sterline sunt deținute de persoane care au legături cu fostul președinte kazah, iar fiica fugară a fostului președinte al Angolei deține proprietăți în valoare de 10 milioane de lire sterline.

Lista include 21 de milioane de lire sterline în proprietăți din Londra deținute de companii offshore controlate de Leyla și Arzu Aliyeva, fiicele lui Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului, care se află la putere de două decenii. Alte proprietăți sunt deținute prin intermediul unor structuri offshore de către copiii aliaților politici ai familiei.

Registrul arată, de asemenea, că proprietăți britanice de mai multe milioane de lire sterline sunt deținute prin intermediul unor companii offshore de fiica și ginerele lui Nursultan Nazarbaiev, fostul conducător autocrat al Kazahstanului, care a condus țara timp de aproape 30 de ani, până în 2019. Atât Azerbaidjanul, cât și Kazahstanul s-au confruntat cu acuzații de corupție guvernamentală și de încălcare a drepturilor omului.

Conform reglementărilor, companiile străine care dețin proprietăți în Marea Britanie au avut termen până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a declara detalii despre beneficiarii lor finali. Deținerea unei proprietăți prin intermediul structurilor offshore este legală și nu implică abateri. Potrivit guvernului, normele au fost concepute pentru a oferi „o mai mare transparență” în ceea ce privește proprietatea imobiliară și pentru a ajuta HM Revenue & Customs (Departamentul de taxe și impozite) să asigure respectarea obligațiilor fiscale.

Fiicele mondene ale președintelui Azerbaidjanului

Cu una dintre cele mai prestigioase adrese din Londra și cu vedere panoramică la Hyde Park, penthouse-ul de pe Park Lane a fost anunțat celor mai bogați chiriași din capitală pentru 16.000 de lire sterline pe lună. Ceea ce nu scria în broșura lucioasă era că apartamentul este deținut în cele din urmă de una dintre fiicele președintelui autocrat al Azerbaidjanului.

Proprietatea face parte din proprietatea londoneză de 21 de milioane de lire sterline a lui Leyla și Arzu Aliyeva. Până la schimbarea normelor de transparență, proprietatea finală a imobilelor nu era cunoscută public – deoarece acestea erau deținute prin intermediul unor companii precum Harrow Ventures Limited și Charlton International Consultancy Limited, ambele cu sediul în Insulele Virgine Britanice (BVI).

Surorile Aliyeva, care au fost educate la Queen’s College for girls din Londra, sunt fiicele lui Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului. Acesta se află la putere din 2003, când i-a succedat răposatului său tată, Heydar Aliyev.

Ghidul Foreign Office pentru întreprinderile britanice care își desfășoară activitatea în Azerbaidjan menționează o serie de preocupări legate de modul în care a fost condusă țara, precizând că „grupuri internaționale respectate pentru drepturile omului” au evidențiat mai multe probleme, inclusiv „lipsa de independență a sistemului judiciar” și „controlul/influența guvernului asupra unor mari părți ale mass-media”. În ghid se precizează că „în Azerbaidjan există legi anticorupție, dar punerea lor în aplicare este eterogenă”. Cu toate acestea, se menționează, de asemenea, că „Azerbaidjanul s-a angajat să respecte standardele internaționale privind drepturile omului”.

Un raport publicat în 2021 de către Departamentul de Stat al SUA a afirmat că în Azerbaidjan există „probleme semnificative privind drepturile omului”, inclusiv „corupția guvernamentală sistemică”, „restricții severe privind libertatea de exprimare” și „brutalitatea poliției împotriva persoanelor pe baza orientării sexuale”.

Prima fiică a lui Aliyev, Leyla, este o persoană mondenă care a fost fotografiată la evenimente cu prințul Andrew și lordul Mandelson. Un videoclip publicat pe contul ei de Instagram o arată cum primește medalia Pușkin de la președintele Putin în 2015, într-o sală de recepție grandioasă de la Kremlin. Distincția a fost acordată „pentru contribuția sa la consolidarea prieteniei și cooperării cu Federația Rusă, la dezvoltarea legăturilor economice și pentru conservarea și promovarea limbii și culturii ruse în străinătate”, potrivit site-ului web al Fundației Heydar Aliyev, organizația caritabilă a familiei sale.

Familia Aliev nu a răspuns la solicitările de comentarii. Nu există nicio sugestie că ar fi implicați în fapte ilegale.

Proprietatea din Londra a fiicei fostului președinte kazah

Dariga Nazarbayeva, fiica fostului președinte kazah, Nursultan Nazarbaiev, este deținătoarea supremă a unor proprietăți imobiliare din Londra în valoare de peste 40 de milioane de lire sterline.

Registrul guvernamental arată că aceasta deține trei proprietăți londoneze, inclusiv o casă de 9,3 milioane de lire sterline în Highgate, în nordul Londrei, și două apartamente în Chelsea, în valoare totală de 31 de milioane de lire sterline. Proprietățile sunt deținute prin intermediul companiilor offshore Tropicana Assets Foundation și Villa Magna Foundation, ambele cu sediul în Panama.

Potrivit Foreign Office, Nazarbaiev a deținut o putere semnificativă în Kazahstan chiar și după ce a renunțat la funcția de președinte în 2019. Ghidul oficial al guvernului britanic pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în această țară afirmă că, în 2010, guvernul kazah a adoptat o legislație care îl face „liderul națiunii pe viață, dându-i dreptul de veto asupra legislației și de a se adresa parlamentului atunci când dorește”, adăugând: „Legislația stabilește, de asemenea, sancțiuni pentru oricine se face vinovat de insultarea onoarei și demnității primului președinte. Este probabil că influența lui Nazarbaiev în sfera politică va continua pentru o perioadă de timp”.

Guvernul britanic își exprimă îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului în Kazahstan, declarând că „o serie de organizații internaționale pentru drepturile omului continuă să își exprime îngrijorarea cu privire la impunerea continuă de către Kazahstan a unor restricții stricte asupra grupurilor religioase nesancționate, inclusiv cu privire la capacitatea acestora de a-și practica credința în public și în privat”. Nu există nicio sugestie că Nazarbaeva ar fi implicată în vreo infracțiune.

Nazarbayeva, o mezzosoprană amatoare, a fost viceprim-ministră a țării între 2015 și 2016 și președintă a Senatului din Kazahstan între 2019 și 2020.

Printre alți oameni de afaceri legați de vechiul regim care dețin proprietăți în Marea Britanie se numără Timur Kulibayev, ginerele președintelui, care a cumpărat casa prințului Andrew din Sunninghill Park, lângă Windsor, în Berkshire, pentru 15 milioane de lire sterline în 2007. El este, de asemenea, proprietarul suprem al unei case de 1,5 milioane de lire sterline, situată la câțiva pași de Hyde Park, prin intermediul unei companii din Insulele Virgine Britanice.

Nazarbaiev și Nazarbaeva nu au răspuns la solicitările de comentarii. Schillings, care îl reprezintă pe Kulibayev, a declarat că acesta „este un om de afaceri de succes independent care și-a acumulat averea în mod legitim și transparent pe parcursul unei cariere de afaceri de 35 de ani”.

Fugara care a fost cea mai bogată femeie din Africa 

Isabel dos Santos, care a fost cea mai bogată femeie din Africa până când bunurile sale au fost înghețate în cadrul unei anchete de corupție, deține două proprietăți londoneze și un loc de parcare în Kensington în valoare totală de 9,5 milioane de lire sterline.

Datele de transparență arată că ea le deține prin intermediul Wilkson Properties, o companie cu sediul în Insula Man.

Dos Santos, în vârstă de 50 de ani, este fiica lui José Eduardo dos Santos, care a condus Angola în calitate de președinte timp de 38 de ani, până în 2017. Anul trecut, Interpolul a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui Isabel dos Santos, procurorii din Angola acuzând-o că a cauzat pierderi de peste 5 miliarde de dolari țării în timpul guvernării tatălui său. Supranumită de unii „prințesa”, ea a fost acuzată de cheltuieli somptuoase, inclusiv de relatări potrivit cărora i-a plătit 1 milion de dolari lui Mariah Carey pentru a cânta la o petrecere.

În timpul președinției tatălui său, ea a condus Sonangol, compania petrolieră de stat din Angola, și a fondat Unitel, cea mai mare companie de telecomunicații din Angola, deținând, de asemenea, active în sectoarele bancar, media și de retail. A fost educată la St Paul’s Girls’ School din vestul Londrei și la King’s College London.

Ea este căutată pentru fraudă, deturnare de fonduri, trafic de influență și spălare de bani, acuzații pe care le neagă. Dos Santos, despre care se crede că locuiește în Dubai, nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Fiul ministrului azer și un restaurant îndrăgit de parlamentari

Restaurantul Shepherd’s din Westminster a fost timp de zeci de ani un loc al intrigilor politice. Înainte de a se închide în 2019, era cunoscut ca fiind restaurantul favorit al parlamentarilor, al lobbyiștilor, al jurnaliștilor și al spin-doctorilor, printre clienții săi numărându-se, se pare, Boris Johnson, Nigel Farage și Lindsay Hoyle, Speakerul Camerei Comunelor. A fost unul dintre singurele restaurante care avea o copie a registrului de nume din serviciul civil plasată permanent la bar.

Proprietatea pe care se afla restaurantul este acum cunoscută public ca fiind deținută în cele din urmă de Tale Heydarov, fiul de 38 de ani al lui Kamaladdin Heydarov, ministrul pentru situații de urgență al președintelui azer.

Din iunie 2020, proprietatea a fost deținută prin intermediul Oak Trail Limited, o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Aceasta a fost cumpărată de la o altă companie care, în cele din urmă, a fost deținută de Lionel Zetter, un lobbyist și fost director al Societății Europene pentru Azerbaidjan, un grup de campanie din Azerbaidjan deținut parțial de Tale Heydarov.

Anterior, Shepherd’s a fost deținut de actorul Sir Michael Caine. În prezent, acesta a fost înlocuit de un restaurant italian.

Tale Heydarov a studiat la London School of Economics și este fostul președinte al Gabala, un club de fotbal din Azerbaidjan care a fost condus timp de 18 luni de Tony Adams, fostul căpitan al echipei Arsenal și al Angliei, în anii ’90.

Nijat Heydarov, fratele lui Tale, deține, de asemenea, un apartament de 1,2 milioane de lire sterline în Londra, prin intermediul Merton Investments, o companie cu sediul în Guernsey.

Schillings, care îi reprezintă pe frați, a declarat: „Sursa de fonduri pentru achizițiile proprietăților rezidențiale și a proprietății comerciale închiriate în cauză a fost un împrumut de la o bancă independentă reglementată de Autoritatea de Control Financiar (FCA) din Marea Britanie și venituri din investiții și dividende”.

„Nijat și Tale Heydarov nu sunt implicați în guvernarea Azerbaidjanului sau în politica sa și sunt oameni de afaceri de succes în nume propriu.”

Avocații au declarat că „nu poate exista nicio sugestie privind vreo abatere din partea lui Nijat și Tale Heydarov în legătură cu achizițiile sau în alt mod”.

Mir Jamal Pashayev, vărul lui Mehriban Aliyeva, prima doamnă și vicepreședinte al Azerbaidjanului, figurează, de asemenea, ca beneficiar real a nouă proprietăți din Marea Britanie. Proprietățile au o valoare totală de peste 70 de milioane de lire sterline și includ o casă din cartierul de lux Kensington cumpărată cu puțin peste 29 de milioane de lire sterline în 2012. Proprietățile sunt deținute prin intermediul unor companii cu sediul în Insulele Virgine Britanice.

Pashayev, în vârstă de 53 de ani, este vicepreședinte al Pasha Holding, un grup de investiții din Azerbaidjan. Potrivit ultimului raport anual, printre proprietarii Pasha Bank, una dintre filialele sale, se numără Leyla și Arzu Aliyeva, precum și Pashayev. Pashayev nu a răspuns la solicitările de comentarii. Nu există nicio sugestie că ar fi implicat în fapte ilegale.

Beneficiarii trustului încă nu sunt cunoscuți public

În conformitate cu normele actuale, trusturile din străinătate care dețin proprietăți în Marea Britanie trebuie să se înregistreze la HM Revenue & Customs, furnizând o listă a beneficiarilor lor direcți și a altor persoane implicate în plasarea de bani și în obținerea de beneficii de pe urma activelor.

Cu toate acestea, ele nu sunt obligate să publice aceste informații în registrul public, ceea ce, potrivit militanților, subminează eforturile de transparență. În schimb, numele societății fiduciare este tot ceea ce apare în registru.

Profesioniștii care furnizează servicii de trust în Liechtenstein, teritoriu germanofon de 40.000 de locuitori, cunoscut pentru legile sale stricte privind secretul bancar și pentru ratele de impozitare favorabile, sunt în prezent înscriși ca beneficiari efectivi ai sute de proprietăți londoneze.

Există temeri că persoanele bogate care ar putea dori să evite ca numele lor să fie dezvăluite vor reuși acest lucru plasându-și proprietățile din Regatul Unit în trusturi – deși acest lucru ar avea ca rezultat și faptul că orice administrator fiduciar ar avea cel puțin un cuvânt de spus teoretic în ceea ce privește modul în care activele sunt gestionate și utilizate.

Ben Cowdock, șeful departamentului de investigații al Transparency International UK, a declarat: „În timp ce aceste noi măsuri au dezvăluit informații utile, am identificat lacune și probleme de aplicare a legii care permit ca adevărații proprietari să rămână anonimi”.

„Legislația aflată în prezent în Parlament ar trebui modificată pentru a aborda lacunele legate de trusturi și de utilizarea de persoane interpuse, care continuă să permită cleptocraților și oligarhilor să își ascundă bunurile.”

Guvernul și-a apărat decizia de a nu face publică identitatea beneficiarilor trusturilor pe motiv că „trebuie să echilibreze dreptul la intimitate al acestor persoane cu valoarea transparenței în combaterea spălării banilor și a criminalității economice”.

Deținerea de proprietăți în Regatul Unit prin intermediul unor societăți offshore poate prezenta avantaje fiscale, cum ar fi posibilitatea de a schimba proprietarul final prin transferul de acțiuni în cadrul societății – ceea ce ar avea ca rezultat faptul că noul proprietar final nu ar trebui să plătească taxa de timbru. Astfel de tranzacții sunt, de asemenea, mai discrete, schimbarea finală a proprietății neapărând în datele de cadastru, deși noul proprietar al societății offshore ar trebui să facă public acest lucru prin intermediul Companies House.

Guvernul a introdus unele măsuri pentru a limita avantajele deținerii de proprietăți în acest mod, cum ar fi taxa de timbru de 15% pentru companiile care cumpără proprietăți în valoare de peste 500.000 de lire sterline și o taxă anuală cuprinsă între 4.150 și 269.450 de lire sterline pentru cele mai scumpe proprietăți.

Dame Margaret Hodge, președinta Laburistă a grupului parlamentar al tuturor partidelor pentru combaterea corupției, a declarat că simte „o rușine și o jenă profundă” că guvernul nu a fost mai dur în ceea ce privește ruperea legăturilor cu regimurile autocratice, afirmând că acceptarea de bani de la cei care au legături cu regimurile cu un bilanț atât de slab în materie de drepturile omului ridică serioase probleme etice.

„Aceste dezvăluiri descriu o realitate sumbră: Marea Britanie a întins covorul roșu pentru elitele din țările autoritare. Trebuie să încetăm să mai acceptăm banii lor”.

Cowdock a spus: „Aceste noi măsuri de transparență scot la iveală vaste proprietăți imobiliare, ascunse până acum, ale unor persoane cu legături politice” și a spus că piața imobiliară britanică a devenit un refugiu sigur pentru activele acestora.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri și Comerț a declarat: „Guvernul se angajează să se asigure că Regatul Unit rămâne o economie deschisă care salută investițiile legitime din străinătate. Aceste date demonstrează că Registrul entităților de peste mări funcționează așa cum a fost prevăzut, oferind o nouă transparență importantă în ceea ce privește proprietatea imobiliară și oferind informații pentru investigațiile de aplicare a legii.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. hai, mai cu tupeu, confiscate si valorificate, ce rht ?!

  2. Londongrad locul unde copiii de dictatori,teroristi,spioni rusi si mafioti din intreaga lume….cheltuiesc liniștiți banii murdari de sange…
    Vina es

  3. Hahaha, 250 de milioane doar de la politicieni romani! Poate 250 de miliarde!