G4Media.ro

Dezvăluiri despre prăbușirea unei bănci conduse de ruși la Budapesta: ”Trebuie să…

sursa foto: Pixabay

Dezvăluiri despre prăbușirea unei bănci conduse de ruși la Budapesta: ”Trebuie să facem presiuni asupra ungurilor”

O serie de documente scurse despre Banca Internațională de Investiții (IIB) și publicate de portalul Telex.hu arată nu numai că banca se afla într-o situație catastrofală din cauza războiului, ci și că Ungaria a fost principalul aliat și sprijin al rușilor, care dețineau majoritatea acțiunilor.

Telex susține că oficialii din guvernul Orbán au încercat să ajute la deblocarea fondurilor blocate de autoritățile europene și au luat măsuri pentru a ajuta la evitarea sancțiunilor occidentale directe, punând la cale posibile noi structuri de acționariat care ar menține oficial proprietatea Rusiei sub 50%.

Între timp, documente interne și e-mailuri arată cum conducerea IIB a complotat pentru a evita plățile către cele patru state membre ale UE care s-au retras din bancă, inclusiv Republica Cehă și Slovacia.

Invazia rusă în Ucraina a reorientat atenția aliaților occidentali asupra băncii. Aceștia fuseseră îngrijorați în 2019, când instituția financiară, care anterior avea sediul la Moscova, și-a mutat sediul la Budapesta cu sprijinul activ al guvernului Orbán (afacerile băncii au fost expuse de Direkt36, Átlátszó și alte câteva instituții media la acea vreme).

Cu toate acestea, documentele scurse dezvăluie mai clar ca niciodată că guvernul ungar consideră cooperarea cu banca dominată de Rusia extrem de importantă, chiar și în fața războiului și chiar cu prețul de a merge împotriva aliaților săi de la Visegrád.

Am solicitat un comentariu din partea mai multor reprezentanți ai guvernului ungar, dar nu am primit niciun răspuns.

Context

Banca Internațională de Investiții (IIB), o bancă din Budapesta legată de Rusia, părea foarte încrezătoare pe 24 februarie anul trecut, ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Într-o declarație emisă în acea zi, aceasta a afirmat că „evenimentele geopolitice recente nu afectează în niciun fel operațiunile băncii, implementarea strategiei sale sau îndeplinirea obligațiilor sale față de investitori, parteneri și clienți”.

În spatele scenei, însă, panica s-a răspândit rapid în interiorul băncii.

În zilele și săptămânile care au urmat, conducerea IIB a devenit din ce în ce mai alarmată, deoarece o instituție financiară europeană a blocat fondurile băncii, invocând sancțiunile impuse Rusiei. Mai multe țări membre și-au anunțat retragerea din IIB în semn de protest față de războiul Rusiei și chiar și agențiile de rating de credit au emis evaluări tot mai negative ale băncii.

Fondată în 1970 pentru a crea o posibilă alternativă la Banca Mondială sau la Banca Europeană de Investiții pentru blocul socialist, IIB, cu sediul la Moscova, a intrat în adormire odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Ea a fost reînviată în 2012 pentru a sprijini extinderea intereselor financiare ale Rusiei. Alți acționari, în afară de Rusia și Ungaria – care s-a alăturat din nou băncii în 2015 – au fost Cuba, Mongolia, Vietnam, precum și țările care au anunțat că au tăiat legăturile cu IIB în februarie anul trecut: Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia.

Potrivit unuia dintre documentele interne ale băncii, simpla ieșire a țărilor membre „a distrus în două zile o mare parte din ceea ce am realizat”. Într-un alt document, se spunea că mișcarea a „paralizat operațiunile băncii”.

Aceste documente fac parte dintr-un pachet de documente interne care ar fi fost scurse de la IIB în luna februarie a acestui an. Fișierele ar fi fost obținute de un grup necunoscut de hackeri care își spun „Karma_byt3s” și publicate online. IIB a recunoscut că sistemele instituției financiare au fost sparte, dar banca a mai afirmat că „e-mailuri false” au început să circule ca urmare a acestei piraterii.

Direkt36 a obținut, de asemenea, documentele scăpate de hackeri. Le-am analizat și comparat cu informațiile obținute anterior despre bancă, precum și am contactat o serie de instituții care au avut legături cu IIB, potrivit documentelor. Verificările noastre încrucișate nu au scos la iveală nicio informație care să pună sub semnul întrebării autenticitatea documentelor scurse. De asemenea, am trimis un set detaliat de întrebări către IIB, care a declarat că va răspunde doar dacă toate răspunsurile sale vor fi furnizate textual și integral. Am indicat că nu ne putem lua un astfel de angajament față de nimeni, dar am promis să publicăm substanța răspunsurilor lor.

Aceștia nu au răspuns la aceste întrebări și nici la întrebările noastre detaliate de urmărire, dar nici nu au contestat autenticitatea documentelor pe care le-am citat.

Citește integral pe Telex.hu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce a decazut Ungaria… pacat.

  2. Nea’ Jenica Teodorovici (Orlando Furioso)nu ne-a bagat si el p-acolo? Pacat.