G4Media.ro

Dezvoltatorii de jocuri video protestează față de creșterea taxelor și impozitelor: Modificările la…

sursa foto: Pexels

Dezvoltatorii de jocuri video protestează față de creșterea taxelor și impozitelor: Modificările la regimul microîntreprinderilor riscă să conducă la închiderea studiourilor independente

Asociația dezvoltatorilor de jocuri video protestează într-un comunicat față de creșterea taxelor și impozitelor negociată de coaliția de guvernare PSD-PNL.

”Introducerea unei cote de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile cu activități de editare a jocurilor de calculator (Cod CAEN 5821) și cu o cifră de afaceri sub 300,000 de lei va afecta majoritatea studiourilor independente românești de dezvoltare de jocuri video. Studiourile independente se zbat deja să supraviețuiască pe o piață globală extrem de competitivă. În multe cazuri cifra lor de afaceri este sub nivelul de 300,000 de lei. O creștere cu 2 puncte procentuale a impozitării ar însemna nu doar o creștere importantă de cost, ci chiar împingerea lor sub pragul de sustenabilitate financiară”, se arată în comunicatul RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România).

Dezvoltatorii de jocuri video susțin că o astfel de evoluție va avea atât un amplu impact negativ social și economic prin distrugerea unui model de afaceri funcțional.

”Trecerea la impozit pe profit pentru microintreprinderile cu venituri de peste 300,000 lei și 30% rentabilitate va fi o puternică lovitură pentru studiourile independente românești care tocmai înregistrează un relativ succes cu jocuri cu IP propriu în regim premium games”, mai arată comunicatul citat.

Reprezentanții industriei arată că jocurile premium sunt jocuri pentru care utilizatorul plătește la început, o singură dată, ca să poată juca fără restricții. Acestea sunt diferite de jocurile descărcate gratuit, dar care generează ulterior venituri pe o durată mai lungă de timp de la același utilizator. În cazul jocurilor premium, veniturile cele mai mari vin în principal la lansarea jocului, ca mai apoi studioul să supraviețuiasca și să poată crea următorul joc (un ciclu ce durează în medie 3-5 ani) din aceste fonduri.

Astfel, în cazul jocurilor premium, rata de rentabilitate de peste 30% este doar inițială, aplicarea și menținerea impozitării pe profit fiind una nefundamentată și nesustenabilă pentru acest tip de activitate.

“Deși are o componentă de software importantă, industria jocurilor pe calculator este o industrie creativă prin excelență, cu produse dedicate entertainment-ului și cu riscurile mari asociate unei industrii creative. De altfel, industria jocurilor video este vitală pentru viitorul industriilor creative în general datorită personalului cu competente multiple și a orientării către export, o industrie ce trebuie promovată și susținută. Astfel, ca orice industrie ce oferă produse și servicii creative sau culturale, e nevoie ca statul să intervină în susținerea microîntreprinderilor din acest sector, nu în direcția suprafiscalizării. Industria de devoltare de jocuri video din România este deja la coada listei în Europa cu privire la sprijinul oferit de către stat acestui domeniu pe cât de riscant, pe atât de lucrativ și plin de potențial”, a declarat Andreea Medvedovici-Per, Director Executiv RGDA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. PSD ia de la săraci pentru bogați cu autoritatea votului celor săraci cu duhul! Votați PSD-PNL-UDMR-AUR!

  2. Sunt de acord; viitoarele proiecte ‘ Solitaire 2 ‘ și ‘Solitaire VR’ sunt în pericol de a nu fi terminate până la începutul anului viitor. Atâția bugetari le așteaptă.

  3. > Sigur-sigur studiourile de jocuri nu intră la „săraci”

    Care studiouri? D-alde Ubisoft sau EA nu intra, dar aia baga in Romania doar suficienti bani cat sa plateasca salariile; profitul nu ajunge aici.

    La fel si firmele de outsourcing.

    Cine o sa fie afectati o sa fie amaratii cu 3 oameni care vand si ei un joc care e pe locul 15000 in Steam ca vanzari. Sunt cateva titluri independente dezvoltate in Romania, poate sequelurile o sa fie dezvoltate in Germania.

  4. Și când ei câștigă bani mulți , numai zic nimic. Să pună mâna să plătească impozitele. Ai bani foarte multi.