G4Media.ro

Diagnosticul precoce face diferența în cancerul de prostată. Dr. Adrian Brînza, urolog…

Diagnosticul precoce face diferența în cancerul de prostată. Dr. Adrian Brînza, urolog MedLife: “Screeningul regulat și testele specifice cresc șansele unui tratament eficient”

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților europeni și a treia cauză de deces la bărbați, după cel pulmonar și colorectal, arată statisticile Uniunii Europene. Motiv pentru care medicii buni recomandă un control urologic o dată la doi ani, începând cu vârsta de 45 de ani, chiar dacă persoana în cauză nu pare să aibă factori risc. Vestea bună este că, în ultima perioadă, incidența și mortalitatea au început să scadă, iar acest lucru se datorează tehnologiei care a evoluat semnificativ, așa cum am aflat de la dr. Adrian Brînza, medic specialist Urologie, care activează în cadrul hyperclinicilor Medlife PDR Brașov.

Chirurgia robotică, „gold standardîn cancerul de prostată

Originar din Republica Moldova, Adrian Brînza provine dintr-o familie de medici (ambii cu specialități chirurgicale), așa că nu e de mirare că fiul le-a călcat pe urme: a ales medicina ca profesie „din dorința de a ajuta oamenii și de a avea un impact pozitiv asupra vieții lor”, iar specializarea în Urologie l-a atras „datorită diversității patologiilor, dar și a combinației dintre tratamentele chirurgicale și cele minim invazive. Este un domeniu dinamic, unde progresele tehnologice aduc mereu soluții noi pentru pacienți!”

În cabinetul său din cadrul hyperclinicilor Medlife Brașov (Hyperclinica MedLife PDR Livada Vulturului Brașov și Hyperclinica MedLife PDR – Turnului 2A Brașov), dr. Brînza se confruntă frecvent cu cazuri de tumori urologice situate la prostată, la vezica urinară și rinichi, dar și cu litiaza aparatului urinar și sau hipertrofia benignă de prostată, unele nefiind lipsite de provocări în privința stabilirii unui diagnostic cât mai precoce și a unui tratamentului gestionat corect. Din fericire, la Medlife medicii și pacienții au acces la tehnici moderne, precum chirurgia robotică DaVinci, ce reprezintă „gold standard” în cancerul de prostată. „Tehnologia a evoluat semnificativ, permițând utilizarea chirurgiei robotice, a laserului pentru litiază și a procedurilor minim invazive”, după cum ne explică specialistul urolog.

Fiecare caz necesită o abordare multidisciplinară

Chiar și beneficiind de acces rapid la consultații, investigații de ultimă generație și tratamente minim invazive, așa cum se întâmplă în cadrul Medlife, fiecare pacient, fiecare caz necesită o abordare atentă, uneori din partea mai multor specialiști. Dr. Brînza ne dă ca exemplu recent un pacient cu infertilitate în cuplu de mai mulți ani, pentru care efectuase în țara lui de origine fertilizare in vitro. „Pacientul s-a prezentat în cadrul cabinetului de Urologie cu simptomatologie urinară de stocare și infertilitate în cuplu de mai mulți ani. Chiar dacă analizele de sânge identificau doar un nivel crescut de testosteron, în urma investigațiilor s-a descoperit o formațiune la nivelul testiculului drept. Pentru îndepărtarea acestei formațiuni s-a practicat orhidectomie (scoaterea testiculului -n.r.) pe cale inghinală. Examenul histopatologic a evidențiat o tumoră testiculară stromală cu celule Leydig, ce reprezintă aproximativ 4% din toate tumorile testiculare la adult. Acest tip de tumori se caracterizează prin secreție excesivă a testosteronului, ce explică infertilitatea și simptomatologia de stocare”, detaliază medicul.

Dar, indiferent de complexitatea cazului, dr. Adrian Brînza spune că „o relație de încredere între medic și pacient este fundamentală pentru succesul tratamentului. Pacientul se simte mai în siguranță, urmează recomandările medicale cu mai multă rigurozitate și are o recuperare mai rapidă. Comunicarea deschisă și sprijinul emoțional oferit de medic joacă un rol esențial în această dinamică.”

Ce analize de laborator sunt necesare pentru diagnosticarea unui cancer de prostată?

În fazele inițiale, cancerul de prostată este asimptomatic; rareori pacientul prezintă acuze precum urinat frecvent, flux de urină întrerupt, senzație de arsură la urinare, ejaculare dureroasă ș.a.), iar bărbatului în cauză i se recomandă să facă mai multe analize pentru a determina cu exactitate diagnosticul. În primul rând, specialistul urolog va efectua un tușeu rectal, pentru a examina prostata și a palpa eventualele denivelări sau zonele dure care pot da indicația unei tumori.

Ca teste de sânge, se efectuează determinarea antigenului specific proteic (PSA), care poate avea un nivel ridicat. Dar acest lucru nu înseamnă automat un diagnostic de cancer. În această situație, când nivelul PSA depășește pragul, e posibil să fie nevoie de teste suplimentare, precum un RMN la prostată sau o ecografie transrectală, poate afișa imagini ale glandei prostatei, inclusiv zone suspecte care pot fi cancer. Rezultatele imagistice vor ghida medicul în decizia de a efectua sau nu o biopsie. În cadrul acestei proceduri, se prelevă o mostră de țesut și se analizează la laboratorul de anatomie patologică. Pe acel țesut se pot efectua și teste genetice, pentru că există unele mutații, care influențează răspunsul la tratamentele specifice.

Poate fi prevenit cancerul de prostată?

Cauzele transformării celulelor din prostată în celule canceroase nu sunt pe deplin cunoscute. Cancerul de prostată se formează atunci când celulele dezvoltă mutaţii şi se divid mai repede decât de obicei. Celulele normale mor în cele din urmă, în timp ce celulele canceroase se înmulțesc și cresc aberant, formând un nodul numit tumoare. Pe măsură ce ele continuă să se înmulțească, unele celule ale tumorii se desprind și se pot răspândi în alte părți ale corpului (metastază). Din fericire, cancerul de prostată are, de obicei, o evoluţie lentă. Majoritatea tumorilor sunt diagnosticate înainte ca boala să se răspândească dincolo de prostată, iar cancerul de prostată este tratabil cu șanse ce tind spre 100%.

Pe lângă un stil de viață cât mai sănătos, cea mai sigură metodă de prevenție a unor tipuri comune de cancer este efectuarea regulată a testelor tip screening. Astfel, acestea pot fi depistate în stare incipientă, când tratamentul este mai sigur și mai ușor de suportat. În cazul cancerului de prostată, analiza recomandată de medici este determinarea antigenului specific prostatic – PSA -, despre care poți afla mai multe aici.

De asemenea, trebuie ținut cont și de existența factorilor de risc, dintre care enumerăm:

– vârsta – riscul crește pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, ei fiind diagnosticați cel mai adesea după 50 de ani;

– rasa și etnia – bărbații de origine africană sunt mai expuși riscului de a dezvolta cancer de prostată;

– istoricul familial de cancer de prostată – bărbații care au avut în familie un membru apropiat diagnosticat cu cancer de prostată au de două până la trei ori șanse mai mari de a face boala;

– genetica – persoanele care au moștenit gene mutante sau au un diagnostic de boală Lynch au un risc mai mare de a dezvolta cancer;

Unele studii au identificat și alți factori de risc pentru cancerul de prostată, dar nu există date care să demonstreze fără dubiu că aceştia influențează apariția bolii. Alți factori de menționat sunt: fumatul, inflamațiile de prostată, obezitatea morbidă și infecțiile cu transmitere sexuală.

O relație de încredere între medic și pacient este fundamentală pentru succesul tratamentului

Specialistul urolog consideră că „educația pacienților este esențială”, așa că dr. Brînza discută „cu fiecare pacient despre importanța hidratării, a alimentației echilibrate și a controalelor regulate, mai ales în cazul celor cu antecedente familiale de patologii uro-oncologice”.

Dar la fel de importantă este și relația de încredere între medic și pacient, pentru că este fundamentală pentru succesul tratamentului: „Pacientul se simte mai în siguranță, urmează recomandările medicale cu mai multă rigurozitate și are o recuperare mai rapidă. Comunicarea deschisă și sprijinul emoțional oferit de medic joacă un rol esențial în această dinamică”, este de părere urologul și adaugă: „Prin explicații clare, empatie și oferirea de soluții personalizate, încerc să reduc temerile pacientului. Îi prezint în detaliu fiecare etapă a tratamentului, răspund la toate întrebările sale și mă asigur că înțelege pe deplin opțiunile disponibile. De asemenea, creez un mediu confortabil și lipsit de judecăți, astfel încât pacientul să se simtă în siguranță. Comunicarea deschisă, răbdarea și susținerea emoțională sunt elemente esențiale pentru a-i reda încrederea în procesul medical”.

Avantajele tehnologiei de ultimă generație

Odată stabilită relația de bună comunicare cu pacientul, medicul are de partea sa imagistica modernă, precum RMN-ul multiparametric de prostată, ce permite diagnosticarea mai rapidă și precisă a afecțiunilor acestei glande. Iar în privința tratamentului, așa cum s-a menționat anterior, roboții DaVinci, aflați în mai multe clinici Medlife din întreaga țară,  oferă avantaje de neprețuit, precum:

  • precizia operației;
  • risc mai mic de complicații majore;
  • micșorarea riscului de infecții;
  • reducerea pierderii de sânge;
  • mult mai puțină durere postoperatorie;
  • cicatrici mai mici și mai puține;
  • recuperare rapidă;
  • durată de spitalizare redusă;
  • o recuperare mai rapidă a continenței urinare și a funcției erectile.

Știința și tehnologia medicală avansează foarte rapid, așa că dr. Adrian Brînza citește mereu literatură de specialitate, pentru a fi mereu la curent cu noile trenduri în domeniu. Dar nu ocolește nici literatura clasică, pentru că îl ajută să evadeze din cotidian și să-și îmbogășească perspectiva asupra vieții. Dr. Brînza crede că un medic bun este unul „empatic, dedicat și mereu dispus să învețe și să se adapteze noilor tehnologii pentru binele pacienților săi. În plus, el trebuie să fie un bun comunicator, capabil să explice clar opțiunile de tratament și să creeze o relație de încredere cu pacientul. Medicina nu înseamnă doar știință și tehnologie, ci și capacitatea de a asculta, de a înțelege și de a răspunde nevoilor fiecărui pacient în parte. De asemenea, un medic bun continuă să se perfecționeze de-a lungul carierei, fiind deschis la inovație și la colaborare interdisciplinară pentru a oferi cele mai bune soluții terapeutice.”

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...