Dian Popescu, turnător la Securitatea comunistă, alături de George Simion (AUR) la lansarea planului electoral pe energie
Dian Popescu, declarat de CNSAS colaborator al Securității – poliția politică a regimului Ceaușescu, a vorbit joi alături de George Simion la lansarea planului pentru energie al candidatului AUR la prezidențiale, potrivit unui comunicat al partidului. Dian Popescu, fost membru PNL și PUSL, a pierdut la Curtea de Apel București procesul împotriva CNSAS și a făcut recurs, care are termen la Înalta Curte în februarie 2025.
- În AUR mai există și alți membri care au avut legături cu Securitatea comunistă. Mugur Mihăescu ”Garcea” a fost recrutat de Securitate în timpul Armatei, pentru a furniza informații despre colegii lui militari, potrivit CNSAS. Mihăescu a semnat angajament cu Securitatea în 2 iunie 1986 și a primit numele conspirativ ”Mihai”.
Dian Popescu a vorbit la evenimentul organizat de partidul extremist AUR la Turceni alături de George Simion. El a fost prezentat într-un comunicat AUR drept ”un cunoscător al domeniului energetic”.
”Expertul în energie” Dumitru Dian Popescu (55 de ani) este o prezență constantă în studiourile de televiziunilor de știri.
El a fost colaborator al Poliției politice comuniste, după cum a decis în 2023 Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), potrivit unei investigații G4Media.
Fost președinte al Organizației PNL Gorj, senator liberal, consilier al unui ministru al Energiei și ex-lider ALDE Gorj, Popescu a declarat pentru G4Media.ro despre acest demers: ”E treaba lor (a CNSAS n.r.), să decidă instanța. Eu, în 2015, am primit verdict de necolaborare.”
Verificarea lui Popescu de către CNSAS s-a făcut din oficiu, în calitatea acestuia de candidat la alegerile parlamentare din 2020 (fără succes) din partea Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal).
În acțiunea înregistrată la instanță și consultată de reporterul G4Media.ro, CNSAS arată că, în noiembrie 1989, Popescu, care anterior semnase angajament cu Securitatea, l-a turnat ofițerilor din Prahova pe un student yemenit aflat la studii în România.
Despre acesta, Popescu a scris, într-o notă informativă, că ”Este intrigat de politica dusă de țara noastră, comparativ cu cea din celelalte țări socialiste, arătând că, datorită acesteia am rămas singuri și alături de noi doar «nenorociții de coreeni». Cel în cauză arată că țara sa nu e prezentă cu nici o delegație la lucrările Congresului al XIII-lea, întrucât, în afară de ambasada pe care o au în R.S.R., nu au relații decât pe linie de învățământ, unde plătesc taxele în dolari, în rest, nu îi interesează cu nimic politica pe care o duce țara noastră.”
Pe baza acestei note, CNSAS a stabilit că Dian Popescu întrunește cele două condiții impuse de lege pentru a fi catalogat drept colaborator al Securității: a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, iar acest lucru l-a făcut conștient, având reprezentarea clară a faptului că relatarea sa nu va rămâne fără urmări.
Toate acestea i-au îngrădit studentului yemenit dreptul la viață privată și la libertatea cuvântului, a afirmat CNSAS care a a prezentat și un document în care se arată că, urmare a notei lui Popescu, Securitatea a dispus măsuri suplimentare de urmărire a studentului străin. În finalul acțiunii, juriștii CNSAS au precizat că ”legiuitorul nu cere existența unei pluralități de informări adresate Securității (…) fiind suficient și un singur astfel de caz pentru reținerea calității de colaborator al Securității”.
Anterior, în 2015, când a candidat la Parlament din partea ALDE, Popescu a primit o adeverință care atesta faptul că în arhive există un angajament al său semnat cu Securitatea, în iunie 1989, cu numele conspirativ ”Marius”, în sarcina sa fiind supravegherea informativă a studenților străini aflați la studii la Institutul de Petrol și Gaze Ploiești unde acesta era student.
Citește aici investigația integrală G4Media semnată de Sorin Semeniuc
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii