Diana Șoșoacă refuză să spună cine i-a plătit vizita în Venezuela: „Am fost invitată” / Ce spune Parlamentul European și cum poate fi sancționată eurodeputata SOS de extremă dreapta – EXCLUSIV
Diana Șoșoacă refuză să spună cine i-a plătit cheltuielile vizitei în Venezuela, de la mijlocul lunii ianuarie. „Am fost invitată”, a fost răspunsul eurodeputatei de extremă dreapta la întrebarea reporterului G4Media, care a insistat să primească informațiile solicitate. „Putin, așa vă place?”, a răspuns Șoșoacă pe WhatsApp, după care a precizat că „era o glumă”.
Parlamentul European (PE) a transmis, la solicitarea G4Media, că Diana Șoșoacă, șefa partidului extremist S.O.S. România, nu a mers în delegație oficială a PE la inaugurarea președintelui autocrat al Venezuelei, Nicolas Maduro, deci, prin urmare, ”orice deputat prezent a fost prezent în calitate personală și nu a reprezentat instituția”.
Parlamentul a mai transmis că nu comentează ”cazurile individuale ale deputaților europeni și nici vizitele care nu sunt vizite oficiale ale delegației sau misiuni de informare”.
G4Media a întrebat și cine a acoperit costurile deplasării de câteva zile în Venezuela a Dianei Șoșoacă, la mijlocul lunii ianuarie, iar legislativul european a răspuns, referitor la costuri, că ”deputații sunt obligați să declare participarea lor la evenimente organizate de terți, în cazul în care rambursarea cheltuielilor de deplasare, cazare sau ședere sau plata directă a acestor cheltuieli este acoperită integral sau parțial de o terță parte. Informațiile furnizate de deputați în declarațiile lor pot fi găsite pe paginile de profil individuale ale deputaților”, se arată în răspunsul primit de G4Media de la serviciul de presă al PE.
Parlamentul European a mai spus că europarlamentarii pot fi sancționați de președintele PE atunci când se abat de la codul de conduită, dar nu a spus și dacă Șoșoacă va fi sancționată pentru vizita în Venezuela:
”Deputații europeni sunt liberi să își exercite mandatul în mod independent și pot organiza deplasări din proprie inițiativă; cu toate acestea, ei sunt obligați să respecte Codul de conduită (…). Orice deputat care încalcă codul de conduită poate fi sancționat de către președinte. Această sancțiune este anunțată de președinte în plen și publicată pe site-ul de internet al Parlamentului pentru restul legislaturii”, se arată în răspunsul pentru G4Media.
Referitor la regimul dictatorului Maduro, care se află sub sancțiuni și este criticat de Uniunea Europeană, Parlamentul a transmis că a adoptat o rezoluție care condamnă ferm „frauda electorală orchestrată de regimul” condus de Nicolás Maduro cu privire la aceste alegeri și îl recunoaște pe Edmundo González Urrutia „ca președinte legitim și ales în mod democratic al Venezuelei”.
”Deputații europeni l-au recunoscut pe Edmundo González Urrutia ca președinte legitim și ales în mod democratic al Venezuelei și pe María Corina Machado ca lider al forțelor democratice din Venezuela”.
Parlamentul mai arată că la 24 octombrie 2024, PE a decis să acorde Premiul Saharov pentru libertate de gândire 2024 Mariei Corina Machado și lui Edmundo González Urrutia.
”Edmundo González Urrutia și Ana Corina Sosa (care a reprezentat-o pe mama sa, Maria Corina Machado) au fost prezenți la ceremonia de decernare, care a avut loc la Strasbourg în timpul sesiunii plenare din decembrie 2024, reiterând importanța luptei pentru libertate și democrație în Venezuela. La 10 ianuarie 2025, președintele PE Metsola a făcut apel la autoritățile venezuelene să „redea Venezuela poporului”, repetând că „libertatea trebuie să prevaleze”.
Context
Diana Șoșoacă a fost, la mijlocul acestei luni, în Venezuela, la ceremonia de învestire a lui Nicolas Maduro, care conduce țara de 12 ani.
La finalul lunii iulie 2024, opoziția venezueleană a acuzat o fraudă pe scară largă la numărarea voturilor și a contestat rezultatul.
Opoziția s-a strâns în jurul lui Edmundo Gonzalez Urrutia, iar sondajele de opinie îi acordau acestuia un avans considerabil față de Maduro.
Cu toate acestea, echipa lui Maduro a revendicat alegerile, al căror rezultat nu este recunoscut de mai multe state. Spre exemplu, SUA și UE nu îl recunosc pe Maduro ca președinte al Venezuelei, ci pe Gonzalez Urrutia.
Mulți alegători au declarat la scrutinul din iulie 2024 că doresc o schimbare după 25 de ani în care partidul socialist PSUV a fost la putere – mai întâi sub conducerea lui Hugo Chávez, iar după moartea acestuia din cauza cancerului în 2013, sub conducerea lui Nicolás Maduro.
Sub conducerea celor doi PSUV a obținut controlul nu doar asupra executivului și legislativului, ci și asupra unei mari părți a sistemului judiciar.
Şoşoacă și-a petrecut mai multe zile în Venezuela, alături de colegi din partidul extremist SOS România. Şoşoacă a postat pe internet o fotografie de la ceremonie în care se află la câțiva metri de Maduro.
Bloggeri români au ridiculizat-o pe Şoşoacă, unul numind-o „lame duck” [„rață șchioapă”, sintagmă desemnând în mod normal demnitari legați la mâini de contextul politic potrivnic – n.trad.], întrucât alți demnitari precum delegatul rus Viaceslav Volodin au dat mâna cu Maduro și au avut întâlniri formale cu el și au fotografii apărute în multiple publicații.
Şoşoacă s-a întâlnit, printre alții, cu actorul Fernando Carrillo din telenovela Rosalinda. Mai multe detalii, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.