G4Media.ro

Didier Reynders, propus de Belgia pentru funcţia de comisar european pe Justiţie,…

Didier Reynders, propus de Belgia pentru funcţia de comisar european pe Justiţie, acuzat de corupţie

Didier Reynders, fost ministru de Externe al Belgiei, care a fost propus pentru funcţia de comisar european pe Justiţie, este acuzat de corupţie şi spălare de bani, însă oficial respinge învinuirile, scrie politico.eu, preluat de News.ro.

Reynders este astfel al șaselea comisar european propus în echipa Ursulei von der Leyen care are probleme de integritate, după Janusz Wojciechowski (Polonia), Sylvie Goulard (Franța), Rovana Plumb (România), Laszlo Trocsanyi (Ungaria) și Vera Jourova (Cehia).

Potrivit ziarului De Tijd, acuzaţiile la adresa lui Didier Reynders sunt legate de construirea Ambasadei Belgiei din Kinshasa, închirierea sediului Poliţiei federale şi de alte fapte.

Investigaţiile preliminare în cazul acestuia, făcute de Poliţie sub supravegherea unui procuror, măresc lista altor nominalizaţi pentru poziţia de comisar european asupra cărora planează suspiciuni.

Ancheta arată că Reynders a primit sau spălat bani printr-o schemă care implica achiziţionarea de obiecte de artă şi imobiliare, unele dintre tranzacţii fiind făcute prin pradisuri fiscale.

Reynders, un liberal francofon care a ocupat şi funcţia de vicepremier şi ministru al Apărării, şi care a avut un cuvânt de spus în domeniul Finanţelor, le-a declarat jurnaliştilor: „Nu ştiu absolut nimic despre investigaţie”.

Reynders a luat legătura cu avocaţii pentru a contacta procurorii ca să îşi apere drepturile şi să respingă acuzaţiile.

Totul a pornit de la o informaţie furnizată de un agent belgian de informaţie din domeniul economic, transmite De Tijd.

Un purtător de cuvânt al lui Reynders, John Hendrickx, a sugerat că acuzaţiile fac parte dintr-o campanie necinstită pentru a discredita ministerul. „Poate că este din nou un montaj al aceluiaşi om răuvoitor care constant încearcă să distrugă”, a spus el.

Biroul procurorilor de la Bruxelles a confirmat pentru Politico că o investigaţie cu privire la Reynders este în desfăşurare şi că informaţiile din De Tijd sunt exacte.

Procurorii au subliniat că măsuri mai radicale, precum percheziţii la domiciliu ar putea avea loc, dacă ancheta iniţială va conduce către o anchetă judiciară completă.

Cine este Didier Reynders, propus comisar pentru portofoliul Justiție, care include și chestiunile legate de statul de drept

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru o funcție de comisar, fiind anunțat de Ursula van der Leyen pentru portofoliul justiție, care include și chestiunile legate de statul de drept, de care țări ca România și Bulgaria sunt direct interesate.

Fost ministru belgian de externe și vicepriministru, Didier Reynders trece drept unul dintre cei mai pregătiți politicieni ai țării, cu o experinență de 20 de ani în guvernul belgian, potrivit EUObserver, citat de caleeuropeană.ro

Este liberal francofon și face parte din Mișcarea Reformistă, membră a celui de-l treilea grup politic din Legislativul european.

Reynders a deținut atât funcția de viceprim-ministru, cât și pe cea de ministru de externe.

De remarcat că Reynders a deținut funcția de ministru de Externe și al Afacerilor Europene când Belgia, alături de alte 11 state aliate, a somat guvernele PSD în decembrie 2017, în iunie 2018 și în aprilie 2019 să nu facă modificări în legislația din Justiție care să ducă la slăbirea statului de drept și a luptei anti-corupție.

În vârstă de 61 de ani, Reynders s-a ocupat în ultimele opt luni și de portofoliul apărării după ce coaliția de guvernare a colapsat. El a mai fost ministru de finanțe între 1999 și 2011.

A devenit vicepremier în 2004, în guvernul premierului Guy Verhofstadt. A fost președintele Mișcării Reformatoarea între 2004 și 2011.

Reynders a condus Mișcarea Reformatoare la victorie în 2007, când MR a devenit cel mai mare partid francofon din Belgia.

Didier Reynders, care a mai fost nominalizat pentru postrul de comisar european în 2014, a pierdut la finalul lunii iunie cursa pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei în favoarea ministrului de externe croat, Marija Pejčinović-Burić.

S-a născut la Liège, unde a studiat dreptul la Universitatea din Liege. Și-a început cariera ca avocat în 1981.

Foto: Didier Reynders, propunerea Belgiei pentru funcția de comisar european / Sursa: Facebook

Citește și:

O Comisie Europeană ridicolă și necredibilă. Compromisurile majore ale Ursulei von der Leyen față de statul de drept și valorile europene

Cum s-a ajuns la o propunere discutabilă referitoare la Comisia Europeană

UPDATE Declarația integrală făcută de Cioloș pentru Politico, transmisă de PLUS: Am avut o discuție cu Sylvie Goulard și mi-a explicat că a respectat regulile

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Ha hahahahahahaaaa!! Alta poama si asta! Rovana e mic copil pe langa asta. Belgia e coruptă pana-n gat!

    • Jay. Bai rumane, de unde stii tu cat de corupta e Belgia? Esti nesimtit / nesimtita daca in modul asta vrei s-o promovezi pe Plumb.

    • Jay. Te-au prins belgienii cu ciorditul si te-au trimis acasa? Acum ne spui noua cat sunt de corupti.

  2. Hopa…..s-a basit mireasa!!!!

  3. Una din problemele cele mai mari ale UE a fost GDPR si a facut un regulament cumplit in acest sens. Durerea UE a fost ca nu cumva sa ajunga pe internet informatii sensibile cu vreun politruc ce a dosit niste milioane prin Barbados. Intre timp pe piata din UE se vand nestingherit bomboane pentru copii, salamior pt copii, or iaurtzel pt copii, cu zeci de additivi, coloranti, indulcitori, amelioratori, conservanti etc dovedite ca fiind cancerigene. Ursula, Ursula, fa ceva!!!!

  4. Ciolos,
    Mai e unul acuuzat de corupție!
    E un bluf pentru alegători?
    Cine mai crede in UE?
    BREXIT – da.
    UE – a devenit ca un prânz intre mafioti!
    Mafioții supercorupti au ajuns in inima UE!
    Mai crede dracu in UE!
    MACRON face export de coruptie!
    Merkel e la fel!
    Si tu ne vinzi gogoși!
    Te doare la bască de Ro!

  5. UE intra in colaps datorita candidatilor certati cu legea. D.na. Ursula are obligatia profesionala si morala de a respimnge aceste candidaturi. O Europa cu astfel de comisari devine o Europa a hotiei la varf. Sau poate se pregatesc sa rupa UE?

  6. O secunda; nu erau astia cu lectiile anti-coruptie? Si inca ceva fain: e membru #Renew :))))) nu exista nimic mai tare decat #Schadenfreude.

    Sa mai zica ei de coruptia din Romania, ca exista munitie in toata comisia asta UE cat pentru o viata.

    • Foarte tare ca in articol au ~uitat~ sa mentioneze ca e propus de Renew.Eh, aici pe g4 suntem cu „sa traiti!” si d-aia.

  7. Pt cei interesati de problema. Acuzatia impotriva lui Didier Reynders vine dupa numirea lui in CE, pt fapte care s-ar fi petrecut intre 2009-2011. Cel ce depune plangerea este un fost agent al securitatii statului, care a adunat informatii de la diferite persoane, a intocmit 5 rapoarte, pe care nu le-a facut publice din lipsa de probe. Individul asta care l-a reclamat si in trecut pe Reynders, fara sa aduca dovezi, este un fel de Ghita de Romania, care a acuzat-o pe Kovesi. Nu intamplator informatia apare in De Tijd, jurnal flamand, preluata apoi de L’Echo, versiunea francofona. Propunerea pt postul de comisar a lui Reynders a fost foarte contestata in partea flamanda, care doreau un flamengan de extrema dreapta, probabil. Ancheta este in curs, dar va fi un mare fassss.
    Nu mai puneti botul la prostii de genul asta.

    • Sonia plimba ursul si canta alta masa ca suntem sătui de manele. Procuratura din Bruxelles tocmai a confirmat faptul ca Didier a fost acuzat de corupție, asa ca agentul securitatii are dreptate.

    • @Jay

      Intamplator traiesc la Bruxelles de 29 de ani, ma informez din masse media belgiana si-l cunosc personal pe Didier Reynders de mult timp. Afirmatia ta „Procuratura din Bruxelles tocmai a confirmat faptul ca Didier a fost acuzat de corupție” este adevarata. Coruptia trebuie dovedita, insa reclamantul n-are probe.
      Asa ca ar fi bine sa „plimbi tu ursul si sa canti tu la alta masa”.

    • In principiu ai dreptate, ce inseamna acuzatii? Aproape nimic, poate chiar un fass…dar daca presa # de pe orice meridian si in mod special cea românească spune ca esti corupt, esti corupt si basta. La puscarie! Vin vremuri paradoxale pt genu #. Ar trebui sa va puneti de acord haștagii cand e un politician corupt. Cand esti belgian, si occidental in general poate nu se pune sau poate cuvantul tau de om sau al prietenilor, cunostintelor, fanilor tai e suficient. De ce? Ca asa zic ei…

    • @LaurN

      Asta este presa « independenta » din Romania. Fara subventii, doar din donatii e greu sa supravietuiesti. Clickurile te salveaza, n-are importanta ca-ti vei pierde credibilitatea in cativa ani copiind articole de scandal din ziare de mana a doua – deliciul romanilor. In Belgia lumea nu comenteaza cazul Reynders, s-a scris acum 2 zile in presa si atat, vom vedea rezultatul anchetei, care nici macar n-a fost conferita parchetului federal (general), din lipsa de probe. Ma distreaza ca romanii, cei mai corupti din UE se intereseaza de coruptia altora. In privinta hashtagului, efectul incepe sa fie paradoxal, asa cum spui, lumea se mefiaza si verifica informatia. Nu este cazul in Romania si nu va fi in curand.

    • Sonia aperi coruptii. Crezi ca ma impresionezi ca trăiești la Bruxelles?? Ai idee cati dintre cei care scriu aici traiesc la Bruxelles si vad mizeria belgiană in fiecare zi? Hai degage!

    • Jay este doar o altă fantoșă penală a mafiei PRO(ST)-PSD-ALDE. Când sunt deconspirați, postacii interlopilor schimbă fantoșa, să pară că sunt alții. Sunt ușor de recunoscut însă, după felul în care se exprimă, vocabular, topica frazei și folosirea semnelor de punctuație. În plus, ei scriu la comandă, după punctajul primit de la infractorii care îi organizează. În cazul ăsta, mesajul lor este: dacă există cel puțin încă un corupt în lume, înseamnă că trebuie acceptați toți făptașii mafiei securiste iar rețeaua lor infracționala trebuie să controleze în continuare societatea.

  8. Fără penali in functii publice! Va vedem din Romania. M…ie Didier!

  9. #MeToo în versiunea pentru peștii și curvele politice din Europa.

  10. Incredibil. Nu mă pot opri din râs.
    Corupție există peste tot. Si șanse cu atat mai mari mari sa ajungi intr-o funcție publica.
    Și când te gândești ca ăștia ne dădeau lecții de integritate.
    Dacă intr-adevăr ăsta face parte din grupul Renew, e suficient sa-i explice puțin lui Cioloş și gata, s-a rezolvat treaba. Hahaha.
    De-abia acum îi înțeleg pe briți cu Brexit-ul lor. Știu ei ce știu.

    • E bun.. Dacă de-abia acum ai început să-i înțelegi pe briti… Nu e problema…Niciodată nu e prea târziu să te dez-turmentezi…