Die Welt: Sibiul este ca buna și bătrâna Germanie
Kurt Tucholsky, scriitor german, era entuziasmat de moștenirea săsească din Sibiu. Și în alte locuri din Ardeal se regăsește influența coloniștilor veniți de mult și este vizibilă până în zilele noastre. Sunt multe lucruri ce merită a fi descoperite în această regiune, scrie Die Welt, într-un din puținele articole apărute în ultima perioadă în presa internațională care pun România într-o lumină pozitivă.
Regiunea Ardealului. Mulți cunosc Ardealul ca Transilvania, din limba latină ”țara de dincolo de păduri”. Acum 800 de ani coloniști germani au fost chemați din mai multe regiuni ale Germaniei de astăzi ca în schimbul unor privilegii să colonizeze zona. Numele în limba germană al regiunii ”ținutul celor șapte scaune” vine de la cele șapte așezări constituite la început de germani și se regăsesc pe stema regiunii, printre care Sibiu/Hermannstadt, Cluj/Klausenburg și Brașov/Kronstadt.
În Ardeal se aude des și limba maghiară, pentru că regiunea a aparținut aproape 1000 de ani Ungariei, parțial sub ocupație habsburgică și doar din 1918 este parte a României.
Înainte de primul Război Mondial trăiau în România aproximativ 800.000 de membri ai minorității germane, o mare parte în Transilvania. În timpul comunismului mulți au părăsit țara. Astăzi trăiesc aici aproximativ 15.000 de sași transilvăneni. Influența lor este vizibilă: există școli cu predare în limba germană și șapte cetăți fortificate în patrimoniul mondial UNESCO.
Citatul. „Sibiul este fermecător, este buna și bătrâna Germanie. Străzi întortocheate, o populație minunată, mâncare foarte bună, de neuitat“ Kurt Tucholsky
Legenda. „Să nu uitați să luați usturoi cu voi!“ Sfatul de călătorie vine de la scriitorul irlandez Bram Stoker. În 1897 a publicat romanul „Dracula“, povestea vampirului care trăiește în Transilvania. Stoke s-a inspirat din povestea voievodului Valahiei Vlad al III lea. Astăzi castelul Bran este un magnet de turiști.
Recordul. În România trăiesc ca. 5000 – 6000 de urși carpatini.
Pălinca. 55% alcool poate țuica să aibă, pregătită tradițional din prune. Să nu ratați șansa să o gustați.
Cel mai mare fan. Prințul Charles este cel mai mare fan al regiunii. Fundația lui susține multe proiecte. Prințul are și două case pe care le vizitează anual.
Sursa: Die Welt/ Traducerea: G4Media/ Sursa Foto: Shutterrstock
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii