G4Media.ro

Die Welt: Sibiul este ca buna și bătrâna Germanie

Sursa Foto: Shutterstock

Die Welt: Sibiul este ca buna și bătrâna Germanie

Kurt Tucholsky, scriitor german, era entuziasmat de moștenirea săsească din Sibiu. Și în alte locuri din Ardeal se regăsește influența coloniștilor veniți de mult și este vizibilă până în zilele noastre. Sunt multe lucruri ce merită a fi descoperite în această regiune, scrie Die Welt, într-un din puținele articole apărute în ultima perioadă în presa internațională care pun România într-o lumină pozitivă.

Regiunea Ardealului. Mulți cunosc Ardealul ca Transilvania, din limba latină ”țara de dincolo de păduri”. Acum 800 de ani coloniști germani au fost chemați din mai multe regiuni ale Germaniei de astăzi ca în schimbul unor privilegii să colonizeze zona. Numele în limba germană al regiunii ”ținutul celor șapte scaune” vine de la cele șapte așezări constituite la început de germani și se regăsesc pe stema regiunii, printre care Sibiu/Hermannstadt, Cluj/Klausenburg și Brașov/Kronstadt.

În Ardeal se aude des și limba maghiară, pentru că regiunea a aparținut aproape 1000 de ani Ungariei, parțial sub ocupație habsburgică și doar din 1918 este parte a României.

Înainte de primul Război Mondial trăiau în România aproximativ 800.000 de membri ai minorității germane, o mare parte în Transilvania. În timpul comunismului mulți au părăsit țara. Astăzi trăiesc aici aproximativ 15.000 de sași transilvăneni. Influența lor este vizibilă: există școli cu predare în limba germană și șapte cetăți fortificate în patrimoniul mondial UNESCO.

Citatul. „Sibiul este fermecător, este buna și bătrâna Germanie. Străzi întortocheate, o populație minunată, mâncare foarte bună, de neuitat“ Kurt Tucholsky

Legenda. „Să nu uitați să luați usturoi cu voi!“ Sfatul de călătorie vine de la scriitorul irlandez Bram Stoker. În 1897 a publicat romanul „Dracula“, povestea vampirului care trăiește în Transilvania. Stoke s-a inspirat din povestea voievodului Valahiei Vlad al III lea. Astăzi castelul Bran este un magnet de turiști.

Recordul. În România trăiesc ca. 5000 – 6000 de urși carpatini.

Pălinca. 55% alcool poate țuica să aibă, pregătită tradițional din prune. Să nu ratați șansa să o gustați.

Cel mai mare fan. Prințul Charles este cel mai mare fan al regiunii. Fundația lui susține multe proiecte. Prințul are și două case pe care le vizitează anual.

Sursa: Shutterstock

Sursa: Die Welt/ Traducerea: G4Media/ Sursa Foto: Shutterrstock

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Asa e si Teleormanul! Dar ce stiu unii! Imdrazneste sa crezi!

  2. Pai fuse lumea in Teleorman sa incerce un praz cu peste de Belina ? Pai nu fuse…

  3. Zona garii e mai murdara ca Teleormanul.

    • Pentru că acum Sibiul nu mai este al sasilor, doar dl. Johannis a mai rămas si momentan nu este acasă … Când revine, o să facă ordine! Curățenia urbei nu este punctul forte al românilor, ei au alte preocupări nu lucruri din astea „mărunte”. De exemplu: interesul personal, snobismul, aroganta, barfa, uitatul la capra vecinului etc
      Si o dată la 100-150 de ani îsi dau seama că trebuie să îndrepte lucrurile si iau atitudine, apoi totul e poveste …

    • Zi sa mori tu. Gara din Sibiu e in renovare si e mare parte inchisa. Langa ea se construieste un „Mol”, iarasi o constructie si inca una mare, deci despre ce vorbim.

  4. Da populație minunata, sibienii sunt bătuți în cap, daca ar fi mai open mind ar fi mult mai bine..orașul în afara de centrul vechi nu are nimic interesant..și ar fi mai multe

  5. Articol fara cap si coada, ca de obicei. Unde este linkul catre articolul din presa germana?
    Am inteles ca este un record de ursi… e de bine, banuiesc. Ca de turisti, mai subtirel.

  6. Atât zice dl scriitor K. Tucholsky despre TRANSILVANIA ? Si asta e …si pozitiv ? Mai sa fie… Atunci ,de si sunt la 700 de km de TELEORMAN , mă mut acolo ! N-o fi el tot PSD-ul la putere ! Iar între timp dl scriitor va scrie despre CHINA si cat e de frumos ZIDUL CHINEZESC ! Poate ca la pensie si d-na ANGELA MERKEL se va retrage la poalele lui. Terenul acum se pregateste. Fireste, prima data comercial ca sa-i facă in ciudă lui TRUMP !

    • 1. Nu „zice” ci a zis cand a fost in Sibiu in 1918. Si nu va mai scrie despre China, pentru ca-i mort.
      Era vorba despre un CITAT din acest scriitor. Autoarea articolului este Teresa Pfützner, poti vedea daca dai click pe hyperlink-ul activ Die Welt (in albastru).

      2. Este vorba de un simplu articol nevinovat de cultura generala / fapt divers din rubrica Calatorii (in Germana: Reise). Si da, este despre ceva frumos, prin ochii unui calator German. Nu-i cazul sa te ambalezi.

      3. Ce-i cu talmes-balmes-ul pe care l-ai varsat pe forum? Esti in regula cu capul?

  7. Articolul asta nu prea este de inteles. Kurt Tucholsky , autorul romanului de avertizare nazista ”Castelul Gripsholm” tradus si in lb. romana a decedat inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Revine povestea usturoiului a lui B.Stoker , un aliment excelent.Revin cei 1000 de ani, totul era obligatoriu etichetat milenarist pina la terminarea aceluiasi razboi mondial.Nostalgii livresti, religioase si politice. Care este doleanta?

    • Kurt Tucholsky este CITAT in articolul din Die Welt.
      Autoarea articolului este Teresa Pfützner. Este un articol scurt, cu poze frumoase (mergi pe link-l de sub poza sa vezi), pentru calatori si cultura generala. Este de neinteles de ce sari ca prastia la interpretari.
      Esti pe langa cu comentariul despre milenarism, nostalgii etc.

  8. Imediat sub articol in Germana din Die Welt, cine se uita mai vede un articol mai vechi (2017) despre Ceramica ‘UNESCO World Heritage’ de la Horezu, si cu ceva mentiuni despre orasele din apropiere – Targu Jiu si Ramnicu Valcea.

    Sau direct aici: https://www.welt.de/reise/nah/article168658847/Rumaenische-Schlieren-psychedelisches-Welterbe.html

    • Imi pare rau ca trebuie sa vi se explice pe indelete pentru a nu resimti un vajit de prastie. O asociere de idei ar fi fost binevenita.Pe site nu e locul de explicatii ample, daca puteti intelege, bine, daca nu, ridicati din umeri.O seara buna.