Die Zeit: PSD, o problemă complicată pentru social-democrații europeni și Frans Timmermans / Șeful social-democraților români este un infractor cu antecedente penale, iar guvernul lui amenință statul de drept
Șeful social-democraților români este un infractor cu antecedente penale. Guvernul lui amenință statul de drept. Penibil pentru social-democrații europeni, scrie prestigiosul săptămânal german „Die Zeit”, într-un articol intitulat „Corupție. De ce este România o problemă pentru social-democrații germani”.
Președintele unuia dintre cele mai de succes partide social-democrate din Europa este condamnat penal. Liviu Dragnea, în vârstă de 56 de ani, este în fruntea Partidului Social Democrat din România (PSD) din octombrie 2015. În aprilie 2016, Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat pentru tentativa de fraudă electorală la doi ani de închisoare cu suspendare. Alte două procese penale sunt în curs. Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu, falsificarea documentelor, formarea unei organizații criminale, spălarea banilor și fraudă.
Cu toate acestea, Dragnea și PSD au fost multă vreme bine-veniți în cercul Partidului Social Democrat din Europa (PSE), din care face parte SPD, partidul social-democrat german. De-abia săptămâna trecută PSE a anunțat că are relații „înghețate” cu prietenii români de partid. Motivele deciziei nu au fost greșelile personale ale lui Dragnea, ci încercările repetate ale guvernului român sub conducerea PSD de a îngreuna combaterea corupției și a urmăririi penale.
Social-democrații români au câștigat, în ciuda condamnării liderului lor, ultimele alegeri parlamentare din 2016 cu peste 45% din voturi. Dragnea nu are voie să devină prim-ministru din cauza cazierului său, dar este considerat omul puternic de la București. Partidul său numește primul ministru. După alegerile din 2016, guvernul român a emis numeroase legi și ordonanțe de urgență care pun sub semnul întrebării independența sistemului judiciar. În vara anului 2018, guvernul a demis-o pe șefa DNA, Laura Kövesi. Aceasta a inițiat anchetarea a numeroși politicieni, inclusiv a lui Dragnea. Parlamentul European a nominalizat-o recent pe Kövesi pentru postul nou creat de procuror-șef european; până acum candidatura ei e blocată doar de guvernul țării sale de origine.
Atât Comisia Europeană, cât și Consiliul Europei au criticat sever România. Cu doar două săptămâni în urmă, douăsprezece țări, inclusiv Germania și SUA, au publicat o notă de protest neobișnuită. „Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc”, se spune în acea notă. Guvernul de la București este avertizat în mod explicit să nu slăbească mai departe statul de drept. Motivul tensionării diplomatice este planificarea unei ordonanțe de urgență, care ar duce la o amnistiere amplă a infracțiunilor de corupție. De aceasta ar profita și liderul PSD Dragnea.
Conflictul pe care social-democrații europeni îl poartă acum amintește de conflictul Partidului Popular European (PPE) cu partidul de guvernământ maghiar Fidesz. Și apartenența Fidesz la PPE a fost suspendată. Situația este complicată mai ales pentru capul de listă al PES la alegerile europene, Frans Timmermans. Pentru că Timmermans, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene, este în prezent responsabil al Comisiei pentru problemele legate de statul de drept. Deși a criticat în mod repetat și public guvernul român, el nu a inițiat până în prezent nicio procedură pentru încălcarea normelor statului de drept, ca în cazul Poloniei.
Iar în toamnă Timmermans vrea să devină președinte al Comisiei Europene, pentru asta având nevoie de fiecare vot în noul Parlament European. În prezent, PSD este reprezentat de zece deputați în Grupul Socialiștilor Europeni. Spre deosebire de cazul Ungariei în PPE, PSE nu a tolerat ani de zile ceea ce se întâmplă în România, argumentează Timmermans într-un dialog cu DIE ZEIT. El nu va face campanie electorală cu PSD.
Traducerea: Mihnea Mihai, Rezist Zürich
mihnea.mihai@rezistzurich.com
Foto: Liviu Dragnea, Frans Timmermans (Inquam Photos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii