
Dieta mediteraneeană hipocalorică și exercițiile fizice limitează pierderea osoasă, chiar și în timpul pierderii în greutate, potrivit unui studiu
Femeile în vârstă care au rămas pe o dietă mediteraneeană cu conținut redus de calorii, au mers pe jos și au făcut antrenament de rezistență timp de trei ani și-au îmbunătățit densitatea osoasă, în special în partea inferioară a spatelui, a constatat un nou studiu citat de CNN.
„O dietă mediteraneeană cu energie redusă implică faptul că participanții consumă o versiune modificată a dietei mediteraneene tradiționale cu aproximativ 30% mai puține calorii decât aportul lor obișnuit”, a declarat coautorul Jesús Francisco García-Gavilán, biostatistician senior la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.
Femeile din cadrul studiului, care aveau vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, au fost, de asemenea, capabile să prevină deteriorarea oaselor care apare de obicei în timpul pierderii în greutate, potrivit cercetării publicate marți în revista JAMA Network Open.
„Cercetările anterioare au indicat faptul că pierderea în greutate, în special doar prin dietă, poate duce la o reducere a densității osoase, ceea ce prezintă riscuri pentru adulții în vârstă. În plus, exercițiile fizice singure nu previn întotdeauna această problemă”, a declarat García-Gavilán într-un e-mail.
„Ceea ce este nou în acest studiu este constatarea că combinarea unei diete mediteraneene bine echilibrate și reduse în calorii cu activitatea fizică poate preveni pierderea osoasă la femeile în vârstă, chiar și în timp ce acestea pierd în greutate”, a spus el. „Acest lucru subliniază faptul că tipul de dietă este important în timpul pierderii în greutate, nu doar aportul caloric”.
Rezultatele studiului nu sunt atât de surprinzătoare, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.
„Atunci când practici stilul de viață pe care ființele umane au fost întotdeauna menite să îl trăiască, și anume să te miști mult și să mănânci predominant alimente simple, pe bază de plante, tot felul de sisteme se îmbunătățesc, inclusiv densitatea osoasă”, a declarat Freeman, care nu a fost implicat în noua cercetare.
De ce dieta mediteraneeană?
Noul studiu face parte din studiul PREDIMED-Plus, un studiu clinic randomizat privind intervențiile asupra stilului de viață efectuat în 23 de centre medicale și spitale din Spania. Procesul a inclus 924 de adulți în vârstă cu sindrom metabolic care erau supraponderali sau aveau obezitate. Jumătate dintre aceștia au fost randomizați să mănânce o dietă mediteraneeană fără restricții privind caloriile și fără obligația de a face exerciții fizice.
Cealaltă jumătate a fost încurajată să meargă pe jos minimum 45 de minute pe zi, șase zile pe săptămână, și să facă exerciții de forță, flexibilitate și echilibru trei zile pe săptămână. Dieta lor a fost redusă cu aproximativ 30% mai puține calorii decât consumau în mod obișnuit și numai dintr-un plan alimentar în stil mediteraneean. Femeile din acest grup au prezentat oase semnificativ mai puternice la un an și la trei ani de studiu.
„În timp ce rezultatele anterioare ale studiului PREDIMED-Plus au evidențiat beneficiile pentru menținerea masei slabe și pierderea în greutate, aceasta este prima publicație care demonstrează că aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la menținerea densității osoase, în special la femeile în vârstă”, a declarat García-Gavilán .
Dieta mediteraneeană, care a fost premiată, constă în gătitul simplu, pe bază de plante, cu o mare parte din fiecare masă axată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt evitate.
Carnea roșie este folosită cu moderație, adesea doar pentru a condimenta un fel de mâncare. Este încurajat consumul sănătos de pește gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta tradițională occidentală.
Alimentația mediteraneeană a fost asociată cu reducerea riscului de cancer la sân, demență, depresie, diabet, colesterol ridicat și pierderi de memorie. Respectarea acestei diete poate duce, de asemenea, la o inimă mai sănătoasă, la scăderea în greutate și la o viață mai lungă.
Dar de ce fix planul alimentar ar ajuta la conservarea oaselor?
„Dieta mediteraneeană este bogată în nutrienți care promovează sănătatea oaselor”, a declarat García-Gavilán. „Nucile și produsele lactate furnizează calciu, magneziu și vitamina D esențiale. Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, s-au dovedit a reduce inflamația.”
Antioxidanții, cum ar fi vitamina C din fructe și legume, pot ajuta la protejarea și susținerea celulelor osoase, a adăugat García-Gavilán, în timp ce alte vitamine importante, cum ar fi vitamina K găsită în legume precum spanacul, joacă un rol în formarea oaselor.
„Împreună, acești nutrienți pot reduce riscul de pierdere osoasă și pot susține menținerea oaselor, în special pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat García-Gavilán. „Înțelegerea acestui context nutrițional este esențială pentru menținerea calității vieții noastre pe termen lung.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.