G4Media.ro

Digi24: Angajații Senatului primesc spor la salariu și pentru „uzura prematură a…

sursa foto: INQUAM Photos/ George Calin

Digi24: Angajații Senatului primesc spor la salariu și pentru „uzura prematură a organismului”

Angajații Senatului României primesc sporuri pentru că își uzează organismul prematur și sunt afectați de undele electromagnetice care se propagă prin clădire, se arată într-un nou episod Digi24, Statul la stat.

Miile de angajaţi de la Parlament primesc lunar un spor de 15 la sută din salariu pentru condiţii vătămătoare. Potrivit informaţiilor oficiale primite de Digi24 de la Camera Deputaţilor şi Senat, în primul rând, funcţionarii de aici sunt afectaţi de undele electromagnetice care se propagă prin clădire.

George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaţilor, a declarat că aceste unde se simt și că au „o acțiune asupra organismului uman”: „În funcţie de zonele în care lucrezi se propagă şi se simt. Se simt!!! Ele au o acţiune asupra organismului uman. Nu în toată clădirea dar într-o zonă destul de mare, pentru că vorbim de reţele electrice care îmbracă întreaga structură a Palatului Parlamentului”.

Documentul oficial mai arată că activitatea funcţionarilor presupune o suprasolicitare nervoasă și că există şi condiţii de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului.

Sporul de 15% pentru condiții vătămătoare adaugă la salariul unui secretar general 3.030 de lei. Un secretar general adjunct încasează 2.852 de lei, un director general 2.315 lei iar un şef de serviciu 1.784 de lei. Cel mai mic spor îl ia un muncitor necalificat: 285 de lei, mai scrie Digi24.

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”, instituția care stabilește factorii de risc în baza cărora funcționarii parlamentari primesc sporul, nu au răspuns întrebărilor Digi24.

sursa: Digi24

sursa foto: INQUAM Photos/ George Calin

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Puie, jegoșilor ! 300 de parlamentari trebuie implementat rapid, sunt prea mulți milogi în Parlament

  2. Cred ca sunt cifre gresite privind salariile si acest spor.
    In acest articol.
    3030 Lei salariu secretar general?
    In niciun caz!
    Acolo e cașcaval nu salariu cat gunoierii!
    Ar mai trebui un spor de 50%:
    Spor pentru cresterea PIB!
    Trăiască lenea si nemunca in Parlament!

    • greu cu intelesu’: alea sunt valorile asociate acelor 15 procente… te las sa faci singur calculul bazat pe regula de 3 simpla sa vezi cat incaseaza de fapt…

    • Nu, e doar sporul de 15%. De unde rezulta ca salariul e 20.200 la cel cu 3.030 spor.

  3. Daca nu ar fi de plans si de dat cu caciula de pamant, ar fi de ras. In era actuala toate orasele si comunele mari din Romania, si nu numai, sunt permanent „bombardate” de unde electromagnetice, provenite de la o larga gama de aparatura si antene pentru transmitere de date. In conceptia (s)parlamentarilor nostrii, ar trebui ca toata lumea sa fie despagubita intr-un fel sau altul de efectul acestora asupra organismului. Nu exista decat doua posibilitati : ori despagubire la tot poporul, ori renuntam la telefonie mobila, internet etc etc. Asa le convine domnilor (s)parlamentari????

    • Undele electromagnetice umplu universul inca de la Big Bang. S-ar putea ca existenta lor sa fi fost hotaratoare la inceputul vietii pe Pamnat. Chesia asta invocata de niste milogi dovedeste si analfabetism.

  4. Grupa de abataj le mai lipseste.

  5. Parlamentarii au luat-o razna!
    Ar invoca si razele cosmice sau gaura in stratul de ozon pentru un spor la salariu.
    Dar hai sa mergem pe „mana” lor: daca pentru conditii grele iesi mai repede la pensie, pentru „uzura prematură a organismului” 🙂 ar trebui sa li se reduca durata mandatului la 1 an.

  6. Asta merita un popor de needucati care voteaza la fel sperand sa se schimbe ceva, merita sa fie batjocoriti si umiliti ce cei pe care ii platesc
    La Multi Ani !

  7. Evident, cum zic multi, Barna e de vina.

  8. ,,pentru uzura prematură a organismului”???
    Păi să folosească prezervative!!!

  9. Dacă e vorba de bani nemunciți, băieții ai o creativitate demnă de cauze mai nobile. Acest spor a fost preluat din minerit, siderurgie, metalurgia neferoasă și din industria chimică, ramuri industriale de bază. În perioada eroică a sindicalismului narodnic ( anii 90 ) au fost intreprinderi în care existau 15 sporuri diferite ! Acum, aceste industrii au dispărut, datorită pe de o parte economiei primitive a muncii sindicale, pe de altă parte activității catastrofale a FPS ( fondul proprietății de stat ) care a ”privatizat” unitățile mari conform strategiei ”prețul cel mai mic” . Cele câteva unități existente au proprietari străini.
    Și iată cum, sporul pentru ”condiții grele”, ”condiții vătămătoare” , sporul ”de rușine !!!” ( parol, întrebați-i pe foștii vidanjori ) au fost transferate sub alte denumiri la virtual toate categoriile funcționărimii de stat. Dacă nu credeți, întrebați, de curiozitate, o cunoștință care este funcționar la stat. Așa s-a născut o pătură socială de gulere aproape albe, care știe pe cine să-și dea votul. Și astfel, legea lui Parkinson cu privire la creșterea birocrației a fost completată creativ cu mecanismul perpetuării birocrației.

  10. Sa facem un calcul..
    – secretar general salariul de baza : 20.000ron/4000eur (3030ron=15%).
    – muncitor necalificat salariul de baza : 1900ron/500eur (2850ron=15%).
    Dacă mai punem și sporurile..
    Asa da salarii ca în occident 😜

  11. Jigodii ordinare!
    Legea spune clar ca astfeld e Sporuti se acorda conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si spune:
    Sedinta de Guvern din 4 August 2020: „Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Hotărâre, Regulamentul privind STABILIREA locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a SPORULUI pentru condiții de muncă și criteriile de acordare a acestuia pentru ANGAJATII din Administrația publică locală.
    În baza acestui Regulament, angajații din administrația publică locală vor putea beneficia de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, de până la 15% din salariul de bază, prevăzut de Legea–cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

    Locurile de muncă pentru care se acordă acest spor sunt acelea care presupun condiții de muncă periculoase, CONSTATATE în urma efecturării determinărilor sau, după caz, expertizărilor de specialitate.
    La stabilirea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere: existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi, existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare, structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă

    Nivelul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă este de:

    Până la 15% din salariul de bază, pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 4 factori de risc
    Până la 10% din salariul de bază, pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 3 factori de risc
    Până la 5% din salariul de bază, pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 2 factori de risc.

    Cuantumul sporului se stabilește prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază în luna respectivă, corespunzător timpului efectiv lucrat.

    Sporul prevăzut se acordă în condițiile în care, la eliberarea Buletinelor de determinare sau, după caz, de Expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele aspecte:

    Înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
    Existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
    Înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

    Sporul se acordă întregului personal din instituția respectivă sau numai pentru anumite categorii de personal.

    În vederea acordării sporului, Buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, ELIBERATE de Compartimentele de specialitate din cadrul Direcțiilor de sănătate publică, care CONSTATA că s-au aplicat toate măsurile pPOSIBILE de normalizare a condițiilor de muncă și că toate instalațiile de protecție a muncii funcționează normal, se REFAC ori de câte ori intervin modificări semnificative în ceea ce privește tehnologia, echipamentele de muncă și amenajarea locurilor de muncă, dar NU mai târziu de 36 de luni de la data emiterii.

    La stabilirea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, pentru a nu afecta echilibrele bugetare, a fost introdusă CONDITIA de a se Respecta încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat.

    Locurile de muncă și categoriile de personal, dar și stabilirea concretă, de la caz la caz, a sporurilor pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare se APROBA de Ordonatorul principal de credite, la PROPUNEREA structurii cu atribuții în domeniul resurselor umane, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților, după caz.
    Sporul se acordă cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017 și cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuielile de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat. Sporul se acordă pentru activitatea desfășurată, conform contractului individual de muncă/raportului de serviciu, în cadrul programului normal de lucru. Beneficiază de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă funcționarii publici și personalul contractual din administrația publică locală.
    Potrivit prevederilor Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, mărimea sporurilor pentru condiții de muncă se stabilește în termen de cel mult 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, prin regulament cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție, administrație și de către instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și de către autoritățile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotătâre a guvernului.
    Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene îi revine calitatea de minister coordonator pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE”
    https://www.gov.ro/ro/stiri/regulamentul-privind-conditiile-acordarii-i-cuantumul-sporului-pentru-conditii-de-munca-pentru-angajatii-din-administratia-publica-locala-adoptat-de-guvern

    Credeti ca RESPECTA Legea asta vreo Institutie publica?!
    Rusine!

  12. Cand vezi cate abuzuri se fac, cate nereguli sunt devoalate din administratie, cate furaciuni se fac in toate institutiile, totul pornind de la o buna parte din sleahta asta de politicieni abjecti si tupeisti, iti vine sa lasi bunacuviinta deoparte si sa strigi din toti rarunchii: „F..va in…g. pe voi si pe cei ca voi, de mizerabili si nemernici de politicieni! Nu v-ar mai muri multi inainte!” Acum catre cei care veti vota PSD, PNL, UDMR, ALDE-Pro Romania, PMP: sa muriti cu ei de gat, dar sa nu nu va mai vaicariti ca ce greu o duceti. Sunteti sado-masochisti daca tot pe astia ii votati. N-ati vrea sa se schimbe cu adevarat tara asta pentru nimic in lume. Si daca v-ati anula votul tot ar fi mai bine decat sa-i votati tot pe smecherii astia dedati la cascaval. Va fura si va mint pe voi, prostilor! Chiar nu va dati seama?

  13. ASTIA FAC ORICE. SUNT REPREZENTANTII POPORULUI. EXPRIMA VOINTA POPORULUI.
    NU A SPUS tericeanu CA DACA POPULATIA DISPARE, CEI DIN parlament SUNT POPORUL.

    LA MUNCA. CATE ZECI, POATE SUTE DE OAMNII TREBUIE SA CONTRIBUIE NUMAI PENTRU dorneanu. DOUA SALARII, 4 SPORURI SI TREI PENSII, ASTA DOAR CE CUNOASTEM PANA ACUM.

  14. Eliminați această hoție a ”sporurilor” prin care se fură miliarde de euro. Cine lucrează într-adevăr în condiții vătămătoare să primească salar mare. iar pentru celelalte posturi cerințele să fie mai serioase. Nu accepți persoane cu bacul și apoi îi dai spor că are terminată facultate. Sau că știe o limbă străină. Sau că știe lucra pe calculator. Aceastea și altele trebuie să fie condiții pentru angajare. Și nici un spor.