G4Media.ro

Digi24: Cum fac bani rețelele de români din străinătate care căpușează serviciile…

Digi24: Cum fac bani rețelele de români din străinătate care căpușează serviciile consulare

În Italia există o rețea care poate strânge pe lună, la negru, câteva sute de mii de euro. La umbra unor servicii aparent nevinovate și am putea spune chiar legale, acești oameni pot încasa peste trei milioane de euro pe an, bani pentru care nu trebuie să dea socoteală, transmite Digi24.

Din 2015, serviciile consulare se fac doar pe bază de programare online. Ministerul Afacerilor Externe a creat un sistem informatizat care le permite românilor din străinătate să se programeze, să obțină informații, să evite birocrația și statul la rând cu orele. Totul transparent și ușor.

În realitate, site-ul are și el slăbiciunile lui. Atunci când funcționează fără probleme, te poți programa pentru serviciile consulare (dacă ești norocos) peste vreo patru, cinci luni. În funcție de serviciul pe care îl soliciți.

Când se blochează sau nu te descurci, te poți duce personal și dacă ești norocos (și prinzi liber) ești primit și rezolvi problema. Dar asta cu vizita personală e valabilă numai dacă locuiești aproape, pentru că fără programare riști să te duci degeaba.

Mulți români care încearcă să se programeze online pentru schimbarea pașaportului, de exemplu, află că o pot face abia peste șase luni.

Salvatorii situației sunt mai mereu intermediarii care fentează sistemul. Cu ei, totul se poate rezolva în maxim două săptămâni și, pentru mai mulți bani, chiar în aceeași zi.

Citește reportajul integral pe Digi24.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Pai care e marea filozofie, de sunt neputinciosi bugetarii nostrii odihniti?
    Sistemul de programari se face pe un nume fictiv si telefon care sunt irelevante pentru ca se vand mai departe, la fel ca biletele de ordine de la cozi de odinioara?
    Ce ii opreste sa faca sistemul de programare la fel ca la pasapoarte in Romania, programare nominala orara, identificare prin cnp la programarea online, confirmare pe mail a rezervarii si imposibilitatea ca altcineva sa foloseasca programarea in afara de persoana pe numele careia a fost facuta rezervarea?
    Ce ar mai fi de vandut atunci? Dar cand e 0 interes si cand esti bugetar pus pe criterii politice la ce sa iti mai pasa de “diasporezi”, cum cu drag ii alinta ciuma rosie?

    • Siteul merge pe dracu! Am incercat anul trecut sa o pragramez pe maica-mea si a fost imposibil sa finalizez procedura. Pana la irma s-a dus fara si au primit-o. Ma ia gtoaza ca trebuie sa reiau procedura si anul asta!

  2. Site ul merge excelent, ca să te loghezi ai nevoie de un cont, evident. E ușor de verificat ca cel care face programarea e cel care depune documentele la ghișeu. Nu te poți programa fără o prevalidare a cererii. Poate ca în Italia sunt milioane de români cărora le place tot ceea ce este gratis, dar asta e alta problema. Știrea pare fake news.

  3. Bah da cate nevoi consulare au diasporele infractoare, care au plecat din tara sa scape de mizeria si hotia ciumelor de aici… N-as fi zis! Credeam ca milioanele de ITisti, care repara instalatii sanitare si zugravesc, sau schimba pampersii la nazisti batrani, rad toata ziua de pesedistii din tara, care “au ce au votat“… se pare ca nu…

  4. Experiența mea la consulat, pentru schimbare de pașaport:

    M-am înscris prin site, am primit email la o zi-două (parcă) cu programare peste 5-6 săptămâni. În ziua/ora programată, am ajuns la consulat ca să constat că erau deja alte persoane înaintea mea(fusesem programat la 9:30 a.m., iar consulatul deschide la 9:00)
    Pe la 11:30 mi-a venit rândul, s-au câcâit cu actele mele vreo 20 de minute, fiindcă nimeni nu verificase în prealabil, deși eu făcusem upload-uri scanate la tot ce mi s-a cerut cu șase saptămâni în urmă. Cât am așteptat, altora li s-a rezolvat mai repede.

    Deci, departe de perfect, dar în marja de acceptabil.

    Asta a fost în oct 2017. Consulul de-atunci mi s-a părut de treabă și amabil, muncitor, se implica direct. Și funcționarii de sub el, destul de amabili și prevenitori – fără țâfna tipic românească.
    Se pare că acum ne-am procopsit cu un nou consul, o botoxată de la Tg. Jiu, filiera Vâlcov parcă.

    Hai la vot și Doamne-ajută !

  5. Am citit pe digi si mi-am dat seama care ar fi solutia din primele 10 randuri.

    Am citit mai departe si am vazut cum statul/MAE/consulul si cine o fi pe acolo se chinuie sa nu vada solutia, si sa se planga de neputinta.

    Cine va impiedica sa respingeti programarile fictive, bai PROSTILOR?
    Dar ne facem ca nu stim raspunsul – INADINS nu le respingeti.

    • uite si tema pentru noul guvern:

      TOTI consulii si ambasadorii care au acceptat programari fictive sa fie indepartati MOTIVAT de pe post.

  6. De ce nu conditioneaza programarea de numele de pe programare?! Asa se face la pasapoarte in ro si merge foarte bine.
    Se plang degeaba. Trebuie sa nu ii primeasca pe cei al caror nume nu coincide cu numele de pe programare.

  7. Ma intreb daca nu cumva e inca o petarda PSD, ca povestea cu inscrierea pe listele electorale, in care orlando zicea sa dea datele la anaf sa ii impoziteze pe romanii din strainatate ca sa acopere gaura din buget.
    In cazul de fata, ar fi usor sa arati cu degetul diaspora: smenari in romania, smenari afara, toti smenari, deci votati smenarii!

  8. Nimeni nu ar putea face nimic ilegal daca nu ar exista coruptia functionarilor din interior… Acolo trebuie lovit daca vreti sa rezolvati problema. Din pacate in interior e plin de veri cumetri si alte specii puse pe capatuiala.