G4Media.ro

Digi24: Va fi decontat un singur serviciu medical pe zi pentru o…

Sursa foto: Pixabay

Digi24: Va fi decontat un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană în ambulatoriu, prevede draftul contractului-cadru pentru sănătate / Medicii spun că un pacient care are nevoie de mai multe investigații va trebui să vină mai multe zile la cabinet / Reacția Ministerului Sănătății

În ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană. Măsurile scrise pe hârtie contravin declarațiilor publice făcute de autorități, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi. Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS, transmite Digi24.

Medicii spun că dacă s-ar aplica respectiva prevedere s-ar ajunge la situații precum cea în care, dacă un pacient are nevoie de un consult oftalmologic și medicul decide să îl vadă la mai multe aparate pentru un diagnostic corect, pacientul ar trebui să vină mai multe zile la cabinet pentru un diagnostic final, deoarece într-o zi se poate deconta doar un serviciu pe zi pentru un CNP.

Dr Cosmin Alexandrescu: „Sunt niște aberații făcute în contract anul acesta, nu au legătură cu realitatea. Sunt prost scrise, prost formulate. Dacă Casa de Asigurări spune că se referă la același tip de servicii, apropos de CNP, nu scrie nicăieri în propunerea de norme acest lucru. Este lăsat pur și simplu în aer. Pacienții vor fi puși pe drumuri de mai multe ori. De exemplu, dacă ai de făcut un serviciu la chirurgie, ce faci? Într-o zi faci serviciul de anestezie și a doua zi faci serviciul de incizie, de operație? Casa e cea care își bate joc prin aceste formulări și de pacienți, și de medici”.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că prevederea respectivă se referă la faptul că un pacient nu poate beneficia de mai multe ori într-o zi de același serviciu medical.

Citește integral pe Digi24.

Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat remis presei, că „rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților”.

„Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituții a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiștii CNAS.

Finanțarea cât mai bună a activității de medicină de familie și a asistenței medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenție și de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, mai susține Ministerul Sănătății.

Context. Propunerea CNAS de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană vine în contextul în care și Ministerul Sănătății propune o nouă taxă pentru serviciile medicale în ambulatoriu.

Potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată. Este vorba despre un proiect pilot care ar urma să fie aplicat în unele zone.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, dar a admis că este vorba despre un proiect-pilot care prevde o plată, respectiv pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cea mai scarboasa categorie sociala care a existat pe fata pamantului, medicii si asistentele. O adunatura de spagari, incompetenti, plagiatori, aroganti lipsiti de scrupule care vad doar bani si uita de juramantul depus.

  2. constatarea decesului in urma injectarii cu tratament genetic experimental este singurul act medical decontat

  3. ” Sunt prost scrise, prost formulate” de catre cine? De catre prostii angajati de voi la buget cu salarii si sporuri fara numar.

  4. Votați iar cu PSD, țară de proști ce sunteți.

  5. Deci cum poate sa sune asta – „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, dar a admis că este vorba despre un proiect-pilot care prevde o plată? Ca si la ministrul energiei – e fake news aia cu taxele pe soare, in proiect scrie ca pot sa stabileasca o taxa, nu e stabilita deja. Acum, va intreb eu, ce stat, autoritati nu ar profita de o taxa in plus la buget daca legea le permite o portita?

  6. „Specialstii” din Ministerul Sanatatii habar nu au de NIMIC!!

  7. Sa va intre in cap: desfiintarea pensiilor speciale nu se mai poate, ca un drept o data obtinut…
    Dar boala o mai poti lungi, nu-i asa!?
    Cum ar fi daca azi iti face anestezie si te opereaza maine? Eventual, daca mai e cazul, poimaine iti face si transfuzie.

  8. ”De exemplu, dacă ai de făcut un serviciu la chirurgie, ce faci? Într-o zi faci serviciul de anestezie și a doua zi faci serviciul de incizie, de operație?”

    eu inteleg ca e vorba de ambulator, despre ce anestezii vorbeste nenea asta? pe de alta parte, nu mi se pare normal sa permiti efectuarea unui singur serviciu medical pe zi de pacient. daca are nevoie de radiografie si de analize de sange, ce face?