G4Media.ro

Digitalizare: Din 15 noiembrie, în Italia se pot obține online adeverințe de…

Sursa foto: Captură video

Digitalizare: Din 15 noiembrie, în Italia se pot obține online adeverințe de stare civilă, reședință și rezidență / Primul certificat a fost descărcat de președintele Mattarella

Cetăţenii și rezidenții în Italia vor putea descărca din 15 noiembrie adeverințe și certificate gratuit, fără a mai merge la un ghişeu. Accesul la acest portal se face cu ajutorul unui certificat digital ce poate fi dobândit în baza documentelor de rezidență, anunță Il Sole 24 ore.

Primul cetățean care a activat noul serviciu a fost președintele Italiei, Sergio Mattarella, dar de marți, 15 noiembrie, acesta va fi activ și va permite cetățenilor să obțină certificate personale online și gratuit, prin accesarea platformei „Registrul Național al Populației Rezidente” (www.anagrafenazionale.interno.it sau www. .anagrafenazionale. gov.it)

Până în prezent, Registrul colectează date de la 98% din populația italiană, cu 7.808 municipalități care au intrat deja în sistem.

Cetățenii înscriși în registru  vor putea descărca 14 adeverințe și certificate proprii sau pentru un membru al familiei, fără necesitatea de a merge la ghiseu: fiind vorba de registrul de nașteri, căsătorie, cetățenie, reședință, rezidență și altele.

În total, peste 59 de milioane de rezidenți în Italia sunt înregistrați, iar registrul online va fi finalizat în cursul anului.

Peste 1,13 milioane de români, în Italia

Românii reprezintă cea mai mare minoritate din Italia, această țară fiind, alături de Spania și Marea Britanie, statul cu cei mai mulți români. În statisticile oficiale sunt aici 1.137.728 de români care au primit rezidența, ceea ce reprezintă 22,67% din totalul străinilor care și-au stabilit domiciliul în acest stat. 57,39% dintre străinii stabiliți în peninsulă sunt români, arată statistica străinilor rezidenți în Italia la 1 ianuarie 2021. După români, cei mai mulți străini stabiliți în Italia sunt albanezii (410 mii de persoane), urmați de marocani (408 mii) și de chinezi (288 de mii). Republica Moldova se află pe locul 13 al țărilor care ”exportă” rezidenți în Italia, aici stabilindu-se 113.385 de persoane.

În 2019, 10.201 români au primit cetățeni italiană, iar din 2012, până în 2019 66.255 de români au primit cetățenia italiană. Interesant este faptul că din acest total de peste 60 de mii de persoane, un procent de 62,29% dintre români sunt de sex feminin.

Sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. La noi ministrii nu au voie la Baza de Date pentru ca pot downloada Secretele.
    Doar ANAF manevreaza informatiile despre bani

  2. Pe programe, adică de la digititalizare se tot ceartă probabil şi Cîţu cu Ciolacu, ca între mari cititori. Le e neclar dacă ajung cele câteva mii (!) de documente reuşite de Biblioteca Naţională subfinanţată deliberat, pentru România educată, inclusiv -unic- periodicul probolşevic Facla al pamfletarului Cocea, în contextul regional cum că Polonia, la biblioteca similară oferă, acum – pe polona.pl – 3540709 items, în sporire continuă la fiecare minut.