G4Media.ro

Digitalizarea școlilor prin PNRR: Printre cele 19 proiecte respinse din peste 2500…

sursa foto: Pexels

Digitalizarea școlilor prin PNRR: Printre cele 19 proiecte respinse din peste 2500 depuse se află cel al Municipiului Călărași. Risc de pierdere a 21 de milioane de lei

Surpriză la afișarea rezultatelor unui apel competitiv de proiecte pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15: Educație. Printre cele 19 proiecte respinse se află și cel al Municipiului Călărași, în condițiile în care, din 2.539 de proiecte depuse, au întrunit punctajul minim și vor primi finanțare 2.520. Municipiul Călărași este reședința județului omonim și datele oficială arată că în școlile din localitate învață circa 10.500 de copii pentru care este posibil să nu existe finanțare PNRR. Primarul Marius Grigore Dulce (PSD) a declarat că a depus contestație împotriva respingerii proiectului și speră să poată obține cei 21 de milioane de lei prevăzuți în documentație.

În perioada decembrie 2022-martie 2023, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a organizat procedura de înscriere în cadrul apelului competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică). Apelul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.

”Pentru prima dată în istoria educației, alocăm peste 1 MILIARD DE EURO (valoarea financiară totală a apelului de proiecte fiind de 1.068.260.200 euro), valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, pentru implementarea obiectivelor din proiectul România Educată”, se menționa în comunicatul de presă de la anunțarea apelului.

La jumătatea acestei luni, Ministerul a făcut publice numele primăriilor care au întrunit punctajul de 70 de puncte pentru finanțare, după evaluarea calitativă. Toate proiectele care au cel puțin acest punctaj vor primi bani, în limita bugetului disponibil. Din 2.539 de proiecte eligibile, 2.520 au un punctaj de minimum 70 de puncte și doar 19 unul mai mic.
19 proiecte au avut punctaj maxim, de 100 de puncte, 18 dintre acestea aparținând unor comune. Printre cele respinse se află proiectul localității reședință de județ din Călărași care a adunat doar 61 de puncte, clasându-se pe locul 2.527 din 2.539.

Portalul achizițiilor publice indică faptul că, pe data de 2 februarie 2023, pentru a participa la acest apel, Primăria Municipiului Călărași a semnat un contract de 65.000 de lei cu firma de consultanță Mag Consultancy SRL. În contul acestor bani, firma trebuia să întocmească dosarul și cererea de finanțare pentru acest apel, precum și servicii de asistență tehnică. ”Am depus contestație, așteptăm rezultatul. Nu știu cum se explică, a fost o mare surpriză neplăcută. Firma noastră a avut mai multe proiecte întocmite pentru acest apel și toate au fost câștigătoare, cu punctaje foarte bune”, a declarat Grigore Radu, patronul Mag Consultancy SRL.

Contactat de G4Media.ro, primarul Municipiului Călărași, Marius-Grigore Dulce (PSD) a declarat că Primăria pe care o conduce a depus contestație împotriva deciziei de respingere a proiectului și că speră să obțină cei 21 de milioane de lei din proiect destinați pentru 20 de școli din localitate. ”Firma de consultanță nu a primit încă nici un leu. Avem o înțelegere tip comision de succes care prevede că va încasa banii doar dacă proiectul va fi aprobat”, a spus primarul. ”Noi am tratat cu seriozitate acest proiect și avem încredere că va fi admisă contestația noastră”, a adăugat administratorul public al Municipiului Călărași, Ionut-Alexandru Savu Radu.

Analiza celorlalte proiecte care au întrunit punctajul minim indică faptul că respingerea proiectului de la Călărași ar putea afecta cel mai mare număr de copii dintre cele 19 aflate în aceeași situație: orașele Luduș și Ocna Mureș au circa 15.000 de locuitori, față de 73.000 pentru municipiul din sudul țării, restul de 16 proiecte fiind ale unor comune.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul școlar 2020-2021, în Municipiul Călărași învățau circa 10.500 de copii, iar rata de abandon școlar în învățământul primar și gimnazial era de 2,7%. Date agregate la nivel județean, în 2022, de către asociațiile civice https://www.monitorulcj.ro/educatie/103907-peste-26-dintre-elevi-abandoneaza-scoala-inainte-de-clasa-a-xii-a-vezi-situatia-din-cluj-si-fiecare-judet-din-romania arătau că județul Călărași avea cea mai mare rată de abandon școlar din țară în ciclul gimnazial (rata 3,4).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează