G4Media.ro

Ședință de urgență la Ministerul Mediului după ce digul unui iaz din…

sursa foto: Pixabay

Ședință de urgență la Ministerul Mediului după ce digul unui iaz din Neamț a fost rupt de viitură. Localnicii au fost avertizați prin mesaj RO-Alert

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat, joi, o şeedinţă de urgenţă după ce s-a rupt un dig pe un iaz într-o comună din Neamţ. A fost evaluată situaţia şi măsurile pentru a limita afectarea poplaţiei. A fost transmis mesaj RO-Alert pe o distanţă de 20 de kilometri în aval.

”La un iaz din localitatea Bălăneşti, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig. La faţa locului se află subprefectul judeţului, inspectorul şef al ISU Neamţ, pompieri din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani, administratorul iazului şi reprezentanţi de la SGA. Au fost dispuse măsuri de avertizare a populaţiei din aval, fiind transmis mesaj prin RO-ALERT. Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundaţii (aproximativ 5 – 6 în satul Bălăneşti şi 10 – 12 în satul Ghelăeşti) pentru a asigura avertizarea populatiei”, a transmis, joi, ISU Neamţ.

În urma situaţiei create, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Administraţiei Naţionale ‘’Apele Române’’, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi ai altor instituţii de profil, pentru a analiza evoluţia situaţiei hidrometeorologice actuale.

”Specialiştii ANAR au informat că, în cursul acestei zile, s-a creat o breşă la iazul piscicol din Bălăneşti- amonte, care are un volum de aproximativ 500 mii mc. Debitul estimat evacuat prin breşă a fost de cca 20 mc/s. În aval există Acumularea Bălăneşti 2, pe râul Valea Neagră (jud Neamţ), cu un volum de circa 600 mii mc/s. Capacitatea de evacuare în aval, de la al doilea iaz, este la nivel maxim – cca 18 mc/s. Administratorul ambelor iazuri este SC Petrol Fish SRL. Localităţile din aval au fost avertizate până la Trifeşti (cca 20 km)”, a transmis Ministerul Mediului.

Sursa citat a precizat că au fost deschişi toţi evacuatorii barajelor din aval.

De asemenea, a fost trimisă folie de plastic cca 750 mp pentru pregatirea unui deversor ad-hoc în zona mai joasă a coronamentului. SVSU Bălăneşti a intervenit cu balast pentru supraînalţare în zona joasă.

”S-au efectuat manevre de deschidere a pregolirilor astfel încât să preia volumele de apă, iar în acest moment rata de creştere a nivelului în lacul de preluare a scăzut. Se menţine permanent legătura cu IGSU care a trimis forţe suplimentare în zona (cca 30 angajaţi) pentru instalare şi intervenţii”, a mai transmis Ministerul Mediului.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. USR+ e de vina , de la sanatate si de la economie

    • probabil vreun urs a rupt barajul.

    • Frate, nu e obligatoriu să comentați, dacă nu aveți nimic de spus.
      Pfff, nici nu vreau să-mi imaginez cât de plictisitori sunteți în viața reală…

  2. sleahta de incompetenti pupatori de dosuri pnl detasati al apele romane afla si ei din presa de obiectul muncii lor

  3. Daca nu va documentati si urmariti senzationalul gresiti in permanenta!!… citam din articol, ” după ce s-a rupt un dig pe un iaz într-o comună din Neamţ…” digul in cauza este in fapt Barajul Acumularii BALANESTI AVAL, alimentata de catre paraul VALEA NEAGRA! Administratorul S.C. PETROL FISH S.R.L. , acumularea este pe teritoriul administrativ al comunei BARGAOANI, judetul Neamt. Digul in cauza nu este pe Iaz, asa cum afirmati ! digul este chiar Barajul acumularii si asigura si legatura cu satele din zana. ce este grav si a fost tolerat peste 25 de ani este faptul ca acest administrator cu greu a obtinut actele de reglementare de gospodarire a apelor si nici in 2021 nu are Contract Abonament de Utilizare/Exploatare pentru apa care o tranziteaza prin acumulare, conform prevederilor LEGII APELOR nr. 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare!

  4. Digul a cazut cel mai probail din cauza lipsei sprijinului de la Ministerul Sanatatii.
    Noroc cu liberalii de la Constanta care stiu sa puna propte, aduc ei o barca-ponton ca sa se plimbe sinistratii pana la birt si inapoi.